0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeKaj vas julija čaka na vrtu?

Kaj vas julija čaka na vrtu?

MORDA VAS ZANIMA

Če imate vrt, ne pozabite na določena opravila, ki vas čakajo v julijskem mesecu. Kaj sejemo julija in na kaj moramo biti pozorni v tem vročem poletnem mesecu? Za vas smo pripravili naslednje nasvete in priporočila.

- Oglas -

Julijski vrtovi so raznoliki in barviti – v tem mesecu obiramo grah, ki ga lahko shranimo za zimo. Razveseljujejo nas tudi sočni paradižniki, paprike in sladke jagode. Če imate na vrtu kumare, jih poberite mlade in v jutranjih urah, saj v nasprotnem primeru lahko zagrenijo. Julija na vrtu pobiramo vse, kar dozori v tem času.

Julij je čas, ko sejemo korenček, vrtno krešo, redkev (tako poletno belo kot zimsko črno), redkvice in radič. Začetek julija je čas za sejanje endivije in različnih vrst solat. Če se želite izogniti solatni plesni, vmes posejite krebuljico.

Ko greste na dopust, ne pozabite na …

Preden v poletnih mesecih odidete na dopust, poskrbite tudi za vrt in ga dobro zalijte. Rastlin ne zalivajte po listih, saj lahko pri visokih poletnih temperaturah hitro pride do glivične infekcije rastlin.

- Oglas -

Priporočamo, da okoli rastlin položite prekrivko iz slame (ali drugih organskih odpadkov). Prekrivke bodo preprečile, da bi voda prehitro izhlapela iz tal.

Dobro je tudi, da pred odhodom vrtnine pognojite – predvsem jajčevce, paradižnik in papriko.

Pazite na škodljivce

Poletje je »raj« za škodljivce in razvoj bolezni, zato dobro pregledujte rastline. Ob pojavu škodljivcev ali bolezni ustrezno ukrepajte – npr. z uporabo manj strupenih zaščitnih sredstev ali z domačimi pripravki za zaščito vrtnin. Najpogostejši škodljivci, ki jih lahko najdete v zelenjavnem vrtu, so koloradski hrošč, fižolova , solatna plesen in pepelasta plesen bučnic. Pred fižolovo ušjo se lahko borite z mešanim posevkom fižola s šetarjem.

.

NAJNOVEJŠE