0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliKaj pa govoreči slon?

Kaj pa govoreči slon?

MORDA VAS ZANIMA

Pred nedavnim smo pisali o govorečem kitu, ki je oponašal človeške glasove, zdaj pa so odkrili slona, ki skozi svoj rilec lahko zatrobi pet korejskih besed. Ta slon živi v živalskem vrtu v Južni Koreji, kjer pa menijo, da je začel posnemati človeške glasove zato, ker je osamljen. Ime mu je Koshik in svojega rilca ne uporablja samo za pobiranje hrane, pač pa z njim tudi komunicira. Natančneje povedano – komunicira v človeškem jeziku. Prejšnji petek je mednarodna ekipa znanstvenikov potrdila, da ima petinpoltonski nosilec oklov prav poseben talent.

- Oglas -

Slon zna govoriti

Obvlada samoglasnike

Dvaindvajsetletni azijski slon lahko namreč oponaša kar pet korejskih besed tako, da svoj rilec zvije v notranjost ust, da ustvari zvok. To so zdaj potrdili tudi strokovnjaki, ki pravijo, da je morda začel oponašati človeške glasove zato, ker je čutil osamljenost. V besedilu, ki so ga objavili, so zapisali, da slon lahko ‘izreče’ naslednje besede: ‘annyeong’ (pozdrav), ‘anja’ (sedi), ‘aniya’ (ne), ‘nuwo’ (lezi) in ‘joa’ (dobro).

Pravijo tudi, da sicer ni dokazov, da slon besede razume, čeprav se na besedo ‘anja’ tudi sam odzove. Odgovorni v živalskem vrtu v mestu Yongin pravijo, da Koshik oponaša tudi besedo ‘ajik’ (ne še), vendar raziskovalci tega niso uspeli potrditi. Najbolje mu menda gredo samoglasniki, pri katerih so ga ocenili s podobnostjo do 67-ih odstotkov. Pri soglasnikih si je zaslužil le 21 odstotno natančnost.

- Oglas -

Koshik ni prvi

A kje tičijo dokazi, da Koshik resnično oponaša človeški govor in da ne gre le za nekaj glasov? Znanstveniki pravijo, da je največ dokazov v tem, da je zvočna frekvenca njegovega izgovarjanja besed podobna zvočni frekvenci njegovih trenerjev. Vokalno posnemanje je značilno za številne vrste živali, med drugim za ptico oponašalko in papagaje, vendar pa gre tu za popolnoma nov ‘pristop’, saj Koshik za oponašanje uporablja svoj rilec.

Pred skoraj dvajsetimi leti so v živalskem vrtu v Kazahstanu trdili, da lahko njihov najstniški slon izreče kar dvajset fraz, ne le besed, a glede tega ni bilo izvedene nobene raziskave. O Koshiku se Korejci hvalisajo že vse od leta 2006. Dve leti po tem, ko so opazili njegov talent, so namreč začeli javno razglašati fenomen govorečega slona. Njegov sloves je privabil strokovnjaka iz Avstrije in Nemčije, da sta ga leta 2010 preučila. Zdaj menda tudi predvidevajo, da je začel govoriti zato, da bi pridobil zaupanje svojih trenerjev, saj naj bi z njim zelo lepo ravnali in mu nudili intimno okolje, v katerem se je počutil dovolj varnega, da poskusi spregovoriti.

.

NAJNOVEJŠE