fbpx
Domov Živali Kaj pa govoreči slon?

Kaj pa govoreči slon?

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Pred nedavnim smo pisali o govorečem kitu, ki je oponašal človeške glasove, zdaj pa so odkrili slona, ki skozi svoj rilec lahko zatrobi pet korejskih besed. Ta slon živi v živalskem vrtu v Južni Koreji, kjer pa menijo, da je začel posnemati človeške glasove zato, ker je osamljen. Ime mu je Koshik in svojega rilca ne uporablja samo za pobiranje hrane, pač pa z njim tudi komunicira. Natančneje povedano – komunicira v človeškem jeziku. Prejšnji petek je mednarodna ekipa znanstvenikov potrdila, da ima petinpoltonski nosilec oklov prav poseben talent.

Slon zna govoriti

Obvlada samoglasnike

Dvaindvajsetletni azijski slon lahko namreč oponaša kar pet korejskih besed tako, da svoj rilec zvije v notranjost ust, da ustvari zvok. To so zdaj potrdili tudi strokovnjaki, ki pravijo, da je morda začel oponašati človeške glasove zato, ker je čutil osamljenost. V besedilu, ki so ga objavili, so zapisali, da slon lahko ‘izreče’ naslednje besede: ‘annyeong’ (pozdrav), ‘anja’ (sedi), ‘aniya’ (ne), ‘nuwo’ (lezi) in ‘joa’ (dobro).

Pravijo tudi, da sicer ni dokazov, da slon besede razume, čeprav se na besedo ‘anja’ tudi sam odzove. Odgovorni v živalskem vrtu v mestu Yongin pravijo, da Koshik oponaša tudi besedo ‘ajik’ (ne še), vendar raziskovalci tega niso uspeli potrditi. Najbolje mu menda gredo samoglasniki, pri katerih so ga ocenili s podobnostjo do 67-ih odstotkov. Pri soglasnikih si je zaslužil le 21 odstotno natančnost.

Koshik ni prvi

A kje tičijo dokazi, da Koshik resnično oponaša človeški govor in da ne gre le za nekaj glasov? Znanstveniki pravijo, da je največ dokazov v tem, da je zvočna frekvenca njegovega izgovarjanja besed podobna zvočni frekvenci njegovih trenerjev. Vokalno posnemanje je značilno za številne vrste živali, med drugim za ptico oponašalko in papagaje, vendar pa gre tu za popolnoma nov ‘pristop’, saj Koshik za oponašanje uporablja svoj rilec.

Pred skoraj dvajsetimi leti so v živalskem vrtu v Kazahstanu trdili, da lahko njihov najstniški slon izreče kar dvajset fraz, ne le besed, a glede tega ni bilo izvedene nobene raziskave. O Koshiku se Korejci hvalisajo že vse od leta 2006. Dve leti po tem, ko so opazili njegov talent, so namreč začeli javno razglašati fenomen govorečega slona. Njegov sloves je privabil strokovnjaka iz Avstrije in Nemčije, da sta ga leta 2010 preučila. Zdaj menda tudi predvidevajo, da je začel govoriti zato, da bi pridobil zaupanje svojih trenerjev, saj naj bi z njim zelo lepo ravnali in mu nudili intimno okolje, v katerem se je počutil dovolj varnega, da poskusi spregovoriti.

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×