0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaDomači sirup proti kašlju

Domači sirup proti kašlju

MORDA VAS ZANIMA

Nabiranje smrekovih vršičkov in priprava domačega sirupa iz njih sodi že kar v ljudsko izročilo. Smrekovi vršički vsebujejo balzam (eterično olje in smolo), ki blago deluje proti okužbam, hkrati pa spodbuja izkašljevanje. Podobni so tudi učinki sirupa borovih vršičkov.

- Oglas -

Ni povsem znanstveno dokazano, da bi bil gosti sirup iz smrekovih vršičkov, prijetnega vonja po eteričnem olju smrekovih iglic, dejansko odlično zdravilo prav za vsak prehlad in še tako trdovraten kašelj, kot verjamejo zvesti nabiralci smrekovih vršičkov, zagotovo pa je eno od ‘zdravil’ bolj prijetnega okusa, zato se mnogim prileže kakšna žlička vsaj v preventivne namene, če že v zdravilne ne. Tudi sam se spominjam nabiranja vršičkov zgodaj spomladi, skrbnega čiščenja in namakanja v sladkorju. V kozarce zaprto zmes smo postavili na okensko polico, na sonce in nad radiator, ter pustili, da se je počasi namakala.

Smrekovi vršički
Smrekove vršičke nabiramo spomladi.

Delovanje sirupa je mogoče tudi strokovno utemeljiti. Eterično olje smrekovih vršičkov vsebuje bornil acetat, pinen in podobne spojine. Zato ima, kot tudi eterično olje bora, blago antiseptično delovanje, poleg tega pa tudi nekoliko draži celice sluznice in jih spodbuja k izločanju sluzi. Verjetno tudi spodbuja gibanje cilijev, drobnih dlačic na površini sluznice, kar je pomembno za lažje izkašljevanje goste sluzi, ki se nabira v dihalnih poteh ob prehladu.

Eterični olji bora in smreke tudi spodbujata kašelj (ekspektorativno delovanje). Ko zaužijemo sirup iz smrekovih vršičkov, eterična olja tudi rahlo dražijo želodčno sluznico in prek želodčno-pljučnega (gastropulmonalnega) refleksa spodbujajo izločanje redke sluzi v dihalnih poteh. Nekateri avtorji tudi trdijo, da se eterična olja, ki jih zaužijemo, iz telesa izločajo skozi pljuča in pri tem spodbujajo serozne žleze k izločanju vodene sluzi, ki jo lažje izkašljamo.

- Oglas -

Za pripravo sirupa iz smrekovih ali borovih vršičkov je na voljo precej tradicionalnih receptov. Najbolj uporaben je tisti, pri katerem v steklen kozarec nalagamo vršičke in sladkor po plasteh, pri čemer lahko uporabimo tudi rjavi sladkor. Kozarce pustimo stati en mesec na soncu, potem pa vsebino precedimo skozi gazo in sirup pijemo po žličkah.

.

NAJNOVEJŠE