Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaDomači sirup proti kašlju

Domači sirup proti kašlju

MORDA VAS ZANIMA

Nabiranje smrekovih vršičkov in priprava domačega sirupa iz njih sodi že kar v ljudsko izročilo. Smrekovi vršički vsebujejo balzam (eterično olje in smolo), ki blago deluje proti okužbam, hkrati pa spodbuja izkašljevanje. Podobni so tudi učinki sirupa borovih vršičkov.

- Oglas -

Ni povsem znanstveno dokazano, da bi bil gosti sirup iz smrekovih vršičkov, prijetnega vonja po eteričnem olju smrekovih iglic, dejansko odlično zdravilo prav za vsak prehlad in še tako trdovraten kašelj, kot verjamejo zvesti nabiralci smrekovih vršičkov, zagotovo pa je eno od ‘zdravil’ bolj prijetnega okusa, zato se mnogim prileže kakšna žlička vsaj v preventivne namene, če že v zdravilne ne. Tudi sam se spominjam nabiranja vršičkov zgodaj spomladi, skrbnega čiščenja in namakanja v sladkorju. V kozarce zaprto zmes smo postavili na okensko polico, na sonce in nad radiator, ter pustili, da se je počasi namakala.

Smrekovi vršički
Smrekove vršičke nabiramo spomladi.

Delovanje sirupa je mogoče tudi strokovno utemeljiti. Eterično olje smrekovih vršičkov vsebuje bornil acetat, pinen in podobne spojine. Zato ima, kot tudi eterično olje bora, blago antiseptično delovanje, poleg tega pa tudi nekoliko draži celice sluznice in jih spodbuja k izločanju sluzi. Verjetno tudi spodbuja gibanje cilijev, drobnih dlačic na površini sluznice, kar je pomembno za lažje izkašljevanje goste sluzi, ki se nabira v dihalnih poteh ob prehladu.

Eterični olji bora in smreke tudi spodbujata kašelj (ekspektorativno delovanje). Ko zaužijemo sirup iz smrekovih vršičkov, eterična olja tudi rahlo dražijo želodčno sluznico in prek želodčno-pljučnega (gastropulmonalnega) refleksa spodbujajo izločanje redke sluzi v dihalnih poteh. Nekateri avtorji tudi trdijo, da se eterična olja, ki jih zaužijemo, iz telesa izločajo skozi pljuča in pri tem spodbujajo serozne žleze k izločanju vodene sluzi, ki jo lažje izkašljamo.

Za pripravo sirupa iz smrekovih ali borovih vršičkov je na voljo precej tradicionalnih receptov. Najbolj uporaben je tisti, pri katerem v steklen kozarec nalagamo vršičke in sladkor po plasteh, pri čemer lahko uporabimo tudi rjavi sladkor. Kozarce pustimo stati en mesec na soncu, potem pa vsebino precedimo skozi gazo in sirup pijemo po žličkah.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×