0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaIkein čisto-energetski načrt

Ikein čisto-energetski načrt

MORDA VAS ZANIMA

Najljubši švedski proizvajalec opreme doma je zdaj naznanil, da namerava do leta 2020 uporabljati stoodstotno čisto energijo. V podjetju načrtujejo, da bodo njihova energija in viri do tedaj že popolnoma neodvisni v okviru ambiciozne nove trajnostne strategije, podprte z 1,5 milijardo evrov, naloženih v čisto energijo.

- Oglas -

Načrt je oblikovan tako, da bo zaščitil podjetje pred velikimi spremembami cen in hkrati vključil željo kupcev po bolj zelenem življenjskem slogu, so povedali. Poleg svojih načrtov glede energije in virov pa načrt obvezuje družbo, da bo pomagala 770 milijonom njihovih kupcev prihraniti denar z uporabo učinkovitejših izdelkov, izboljšanjem trajnosti na celotni dobavni verigi, in podpiranjem človekovih pravic in prizadevanja za izobraževanje.

Sončna energija

Podjetje je že namestilo več kot 342.000 sončnih kolektorjev na trgovine in druge objekte in se zavezalo, da bo imelo v lasti in upravljalo 180MW zmogljivosti vetrne energije v petih državah, vključno z 12.3MW zmogljivo vetrno elektrarno na Škotskem, ki so jo kupili lani. 1,5 milijarde evrov bodo torej vložili v projekte, povezane s sončno in vetrno energijo do leta 2015, za razliko od začetnih 590 milijonov evrov. »Vemo, da bomo čez 20 let uporabljali energijo in če bomo imeli v lasti svoje elektrarne na obnovljive vire energije, nam bo to dalo cenovno varnost.« Kar je seveda prijetno tudi za številne kupce te znane verige.

Ikea

- Oglas -

Prav tako pa bi podjetje lahko postalo dobavitelj energije, saj lahko presežek prodajo. Torej vse to zeleno življenje pomeni ne le bolj okolju prijaznega načina pridobivanja energije, pač pa – seveda – tudi možno izboljšanje finančnega stanja za podjetje samo. Vse solarne naprave bodo vložen denar povrnile v desetih letih in zdržale dvajset let. A v podjetju se zavedajo, da je vlaganje v zeleno življenje tudi nekaj, kar je pomembno za planet, saj želijo izboljšati svojo energetsko učinkovitost za 20 odstotkov.

Zgled

Medtem so se zavezali tudi k zagotavljanju, da bodo tovornjaki za dobavo polni vsaj do 60 ali 70 odstotkov in da bodo nadomestili 1.200.000 svetlobnih virov v prodajalnah z lučmi z nizko porabo energije LED. Naznanili so tudi, da bodo od leta 2016 naprej v trgovinah prodajali samo LED luči. Z zamenjavo luči bodo zmanjšali globalne stroške za energijo za približno 10 odstotkov in prihranili okrog 15 milijonov evrov letno. Vse to bo njihov ogljični odtis v svetu do leta 2015 dobesedno prepolovilo.

Prav tako so se zavezali, da bodo reciklirali devetdeset odstotkov odpadkov in zagotovili, da bodo vsi glavni materiali za dom in pohištvo, vključno z embalažo, obnovljivi, reciklirani ali jih bo moč reciklirati. Obljubljajo 100-odstotno uporabo bombaža, za katerega porabijo pol manj vode in pesticidov in kupili 10 milijonov kubičnih metrov lesa, ki je certificirano trajnosten. Strategijo so pozdravile okoljevarstvene skupine, vključno z Greenpeacom, WWF in UNICEF-om in spodbudili druga podjetja, naj jim sledijo.

.

NAJNOVEJŠE