0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaJesenski zelenjavni zeljni zvitki

Jesenski zelenjavni zeljni zvitki

MORDA VAS ZANIMA

To je zagotovo ena najhitreje pripravljenih svežih jedi, z izjemno impresivnim videzom. Obenem vsebuje ogromno svežine, čeprav na prvi hip deluje, da gre za kuhano jed.

- Oglas -

Jesenski zelenjavni zeljni zavitki

Sestavine za zelenjavne zavitke:

 • 1 korenje
 • 1/3 zeljne glave
 • 1 paprika
 • kalčki – poljubni (na primer sojini, kalčki rdeče detelje…)
 • rižev papir

Priprava:
Korenje, zelje in papriko narežemo na tanke rezine ter zložimo na krožnik, da bomo imeli pri roki, ko bomo polnili zavitke. Vse sestavine so lahko zelo poljubne (glede na našo domačo zalogo). V riževemu papirju primerno veliko posodo nalijemo malo prefiltrirane navadne vode in vanjo položimo prvi rižev list za nekaj sekund, dokler se ne zmehča, da je primeren za zavijanje. Tako mehek rižev list položimo na podlogo, ga poljubno nadevamo podolgovato v sredino lista. Nato ga najprej zapognemo od strani, potem pa potisnemo v notranjost še oba vrha zvitka.

- Oglas -

Tako nadaljujemo še z ostalimi, dokler ne porabimo zelenjave. Ko zaključimo z zvijanjem, lahko zvitke prerežemo na polovico. Serviramo s poljubno omako, na primer guacamole.
Vas zanima ali je mogoče preživeti zimo ob presni hrani? Katera hrana na naše telo deluje toplo? Kaj je najbolj priporočljivo jesti pozimi?

Odgovore na ta vprašanja vam bo Anja Horvat Jeromel, strokovnjakinja na področju presne prehrane, razkrila v četrtek, 15. novembra 2012, na presni delavnici Preženimo zimski mraz z zdravimi dobrotami, ki bo potekala od 18. do 21. ure v okrepčevalnici Gostilna Dela, Poljanska 7, 1000 Ljubljana Center.
Na delavnico se lahko prijavite prek telefonske številke 040-297-728 ali elektronske pošte: [email protected]. Več informacij pa si lahko ogledate na spletni strani: www.presnaumetnost.si.

Poleg tega boste na delavnici lahko tudi v živo preizkusili pred vašimi očmi nastale slastne jesenske slane in sladke dobrote (vse jedi so primerne tudi za alergike, saj ne vsebujejo mlečnih izdelkov, jajc, bele moke, sladkorja in arašidov):

 • kremni slasten napitek, ki nam da energijo in nas pogreje
 • najboljša presna ohrovtova solata, ki nam pomaga okrepiti naš imunski sistem in prestavlja najokusnejše jesensko razstrupljanje
 • sušiji z zimsko bučo, ki nas spravijo v dobro voljo, okrepijo naše zdravje
 • sezamova omaka, za zdrave kosti
 • čokoladno-malinova torta, ki ohranja naš sladkor v krvi stabilen
 • popolna mlečna čokoladna tablica s skrivnostno sestavino, okusno razvajanje, ki je povrhu bogato z vitamini.

Na delavnici boste med drugim tudi spoznali:

- Oglas -
 • katera živila so primerna za hladnejše jesensko in zimsko obdobje
 • kako se najbolje založimo in pripravimo za zimo
 • triki in način za pripravo lokalne zimske bolj žilnate zelenjave (kot so zelje, ohrovt, brstični ohrovt…) za uživanje v presnih receptih
 • kako z naravnimi živili okrepimo svoj imunski sistem, da nam zimske viroze ne bodo prišle do živega
 • kako so naši predniki in prvotna ljudstva preživljali zime
 • dejavniki, ki nam bodo pomagali vse življenje ohranjati zdrav način življenja
 • ter številne uporabne informacije.

Rumeno-oranžno-rdeči odtenki nam naznanjajo, da smo že globoko zakorakali v jesen in počasi se narava pripravlja na zimsko spanje, ko jo pokrije elegantna minimalistična bela odeja. Pestrost na naših krožnikih ni tako bogata, saj narava v tem letnem času ni ravno radodarna. V živi zdravi kuhinji pa je to obdobje, ko nam zmanjka idej za okusne zdrave obroke in nas tako vedno znova postavlja v skušnjavo, da bi posegali po manj zdravih jedeh. Rado nas tudi zebe in hitro se začnemo spraševati, ali je takšna prehrana, sploh optimalna in prava za nas. Na delavnici bomo podali številne odgovore, trike in recepte, ki nam bodo pomagali zimo preživeti ob okusnih zdravih obrokih.

Pridružite se in se prepričajte, kako preprosto in okusno je lahko zdravo življenje tudi pozimi.

O Anji Horvat Jeromel:
Anja Horvat Jeromel, urednica, novinarka spletnega portala Ekologičen in ustanoviteljica Presne umetnosti ter raziskovalka žive hrane je na svoji poti presnega načina življenja raziskovala, preizkušala in ustvarjala učinkovite recepte, zato s tistimi, ki se ji želijo pridružiti na poti kakovostnega življenja, ter postati vitki, zdravi in polni energije, svoje znanje deli prek delavnic, predavanj in svetovanj o zdravem presnem prehranjevanju in pripravi presne hrane. Julija 2012 je imela tudi 1-tedenski seminar o zdravem presnem prehranjevanju v okviru programa Harmony na otoku Pašman.

Anja na področju zdravega načina življenja sodeluje tudi s strokovnjakom za bioresonančno zdravljenje, Jernejem Brodnikom, mag. farm., iz Energijske točke, in strokovnjakinjo za homeopatijo, Natašo Herlič Švagerl, mag. farm., iz Bio holistike. Je tudi soustanoviteljica Partnerskega kmetijstva, v okviru katerega ima številne kontakte s slovenskimi ekološkimi kmetijami, s katerimi sodeluje in izmenjuje svoje izkušnje. Poleg tega je aktivna v številnih pobudah za lokalno samooskrbo in človeku ter planetu prijazen način življenja. Poleg slastnih receptov jo navdihujejo tudi zelišča, duhovnost, narava, ples, moda, do-it-yourself projekti in kultura naših prednikov.

.

NAJNOVEJŠE