To je zagotovo ena najhitreje pripravljenih sveลพih jedi, z izjemno impresivnim videzom. Obenem vsebuje ogromno sveลพine, ฤeprav na prvi hip deluje, da gre za kuhano jed.

Sestavine za zelenjavne zavitke:
- 1 korenje
- 1/3 zeljne glave
- 1 paprika
- kalฤki โ poljubni (na primer sojini, kalฤki rdeฤe deteljeโฆ)
- riลพev papir
Priprava:
Korenje, zelje in papriko nareลพemo na tanke rezine ter zloลพimo na kroลพnik, da bomo imeli pri roki, ko bomo polnili zavitke. Vse sestavine so lahko zelo poljubne (glede na naลกo domaฤo zalogo). V riลพevemu papirju primerno veliko posodo nalijemo malo prefiltrirane navadne vode in vanjo poloลพimo prvi riลพev list za nekaj sekund, dokler se ne zmehฤa, da je primeren za zavijanje. Tako mehek riลพev list poloลพimo na podlogo, ga poljubno nadevamo podolgovato v sredino lista. Nato ga najprej zapognemo od strani, potem pa potisnemo v notranjost ลกe oba vrha zvitka.
Tako nadaljujemo ลกe z ostalimi, dokler ne porabimo zelenjave. Ko zakljuฤimo z zvijanjem, lahko zvitke prereลพemo na polovico. Serviramo s poljubno omako, na primer guacamole.
Vas zanima ali je mogoฤe preลพiveti zimo ob presni hrani? Katera hrana na naลกe telo deluje toplo? Kaj je najbolj priporoฤljivo jesti pozimi?
Odgovore na ta vpraลกanja vam bo Anja Horvat Jeromel, strokovnjakinja na podroฤju presne prehrane, razkrila v ฤetrtek, 15. novembra 2012, na presni delavnici Preลพenimo zimski mraz z zdravimi dobrotami, ki bo potekala od 18. do 21. ure v okrepฤevalnici Gostilna Dela, Poljanska 7, 1000 Ljubljana Center.
Na delavnico se lahko prijavite prek telefonske ลกtevilke 040-297-728 ali elektronske poลกte: [email protected]. Veฤ informacij pa si lahko ogledate na spletni strani: www.presnaumetnost.si.
Poleg tega boste na delavnici lahko tudi v ลพivo preizkusili pred vaลกimi oฤmi nastale slastne jesenske slane in sladke dobrote (vse jedi so primerne tudi za alergike, saj ne vsebujejo mleฤnih izdelkov, jajc, bele moke, sladkorja in araลกidov):
- kremni slasten napitek, ki nam da energijo in nas pogreje
- najboljลกa presna ohrovtova solata, ki nam pomaga okrepiti naลก imunski sistem in prestavlja najokusnejลกe jesensko razstrupljanje
- suลกiji z zimsko buฤo, ki nas spravijo v dobro voljo, okrepijo naลกe zdravje
- sezamova omaka, za zdrave kosti
- ฤokoladno-malinova torta, ki ohranja naลก sladkor v krvi stabilen
- popolna mleฤna ฤokoladna tablica s skrivnostno sestavino, okusno razvajanje, ki je povrhu bogato z vitamini.
Na delavnici boste med drugim tudi spoznali:
- katera ลพivila so primerna za hladnejลกe jesensko in zimsko obdobje
- kako se najbolje zaloลพimo in pripravimo za zimo
- triki in naฤin za pripravo lokalne zimske bolj ลพilnate zelenjave (kot so zelje, ohrovt, brstiฤni ohrovtโฆ) za uลพivanje v presnih receptih
- kako z naravnimi ลพivili okrepimo svoj imunski sistem, da nam zimske viroze ne bodo priลกle do ลพivega
- kako so naลกi predniki in prvotna ljudstva preลพivljali zime
- dejavniki, ki nam bodo pomagali vse ลพivljenje ohranjati zdrav naฤin ลพivljenja
- ter ลกtevilne uporabne informacije.
Rumeno-oranลพno-rdeฤi odtenki nam naznanjajo, da smo ลพe globoko zakorakali v jesen in poฤasi se narava pripravlja na zimsko spanje, ko jo pokrije elegantna minimalistiฤna bela odeja. Pestrost na naลกih kroลพnikih ni tako bogata, saj narava v tem letnem ฤasu ni ravno radodarna. V ลพivi zdravi kuhinji pa je to obdobje, ko nam zmanjka idej za okusne zdrave obroke in nas tako vedno znova postavlja v skuลกnjavo, da bi posegali po manj zdravih jedeh. Rado nas tudi zebe in hitro se zaฤnemo spraลกevati, ali je takลกna prehrana, sploh optimalna in prava za nas. Na delavnici bomo podali ลกtevilne odgovore, trike in recepte, ki nam bodo pomagali zimo preลพiveti ob okusnih zdravih obrokih.
Pridruลพite se in se prepriฤajte, kako preprosto in okusno je lahko zdravo ลพivljenje tudi pozimi.
O Anji Horvat Jeromel:
Anja Horvat Jeromel, urednica, novinarka spletnega portala Ekologiฤen in ustanoviteljica Presne umetnosti ter raziskovalka ลพive hrane je na svoji poti presnega naฤina ลพivljenja raziskovala, preizkuลกala in ustvarjala uฤinkovite recepte, zato s tistimi, ki se ji ลพelijo pridruลพiti na poti kakovostnega ลพivljenja, ter postati vitki, zdravi in polni energije, svoje znanje deli prek delavnic, predavanj in svetovanj o zdravem presnem prehranjevanju in pripravi presne hrane. Julija 2012 je imela tudi 1-tedenski seminar o zdravem presnem prehranjevanju v okviru programa Harmony na otoku Paลกman.
Anja na podroฤju zdravega naฤina ลพivljenja sodeluje tudi s strokovnjakom za bioresonanฤno zdravljenje, Jernejem Brodnikom, mag. farm., iz Energijske toฤke, in strokovnjakinjo za homeopatijo, Nataลกo Herliฤ ล vagerl, mag. farm., iz Bio holistike. Je tudi soustanoviteljica Partnerskega kmetijstva, v okviru katerega ima ลกtevilne kontakte s slovenskimi ekoloลกkimi kmetijami, s katerimi sodeluje in izmenjuje svoje izkuลกnje. Poleg tega je aktivna v ลกtevilnih pobudah za lokalno samooskrbo in ฤloveku ter planetu prijazen naฤin ลพivljenja. Poleg slastnih receptov jo navdihujejo tudi zeliลกฤa, duhovnost, narava, ples, moda, do-it-yourself projekti in kultura naลกih prednikov.


