DomovZdravje & prehranaJesenski zelenjavni zeljni zvitki

Jesenski zelenjavni zeljni zvitki

To je zagotovo ena najhitreje pripravljenih sveลพih jedi, z izjemno impresivnim videzom. Obenem vsebuje ogromno sveลพine, ฤeprav na prvi hip deluje, da gre za kuhano jed.

Jesenski zelenjavni zeljni zavitki

Sestavine za zelenjavne zavitke:

  • 1 korenje
  • 1/3 zeljne glave
  • 1 paprika
  • kalฤki โ€“ poljubni (na primer sojini, kalฤki rdeฤe deteljeโ€ฆ)
  • riลพev papir

Priprava:
Korenje, zelje in papriko nareลพemo na tanke rezine ter zloลพimo na kroลพnik, da bomo imeli pri roki, ko bomo polnili zavitke. Vse sestavine so lahko zelo poljubne (glede na naลกo domaฤo zalogo). V riลพevemu papirju primerno veliko posodo nalijemo malo prefiltrirane navadne vode in vanjo poloลพimo prvi riลพev list za nekaj sekund, dokler se ne zmehฤa, da je primeren za zavijanje. Tako mehek riลพev list poloลพimo na podlogo, ga poljubno nadevamo podolgovato v sredino lista. Nato ga najprej zapognemo od strani, potem pa potisnemo v notranjost ลกe oba vrha zvitka.

Tako nadaljujemo ลกe z ostalimi, dokler ne porabimo zelenjave. Ko zakljuฤimo z zvijanjem, lahko zvitke prereลพemo na polovico. Serviramo s poljubno omako, na primer guacamole.
Vas zanima ali je mogoฤe preลพiveti zimo ob presni hrani? Katera hrana na naลกe telo deluje toplo? Kaj je najbolj priporoฤljivo jesti pozimi?

Odgovore na ta vpraลกanja vam bo Anja Horvat Jeromel, strokovnjakinja na podroฤju presne prehrane, razkrila v ฤetrtek, 15. novembra 2012, na presni delavnici Preลพenimo zimski mraz z zdravimi dobrotami, ki bo potekala od 18. do 21. ure v okrepฤevalnici Gostilna Dela, Poljanska 7, 1000 Ljubljana Center.
Na delavnico se lahko prijavite prek telefonske ลกtevilke 040-297-728 ali elektronske poลกte: [email protected]. Veฤ informacij pa si lahko ogledate na spletni strani: www.presnaumetnost.si.

Poleg tega boste na delavnici lahko tudi v ลพivo preizkusili pred vaลกimi oฤmi nastale slastne jesenske slane in sladke dobrote (vse jedi so primerne tudi za alergike, saj ne vsebujejo mleฤnih izdelkov, jajc, bele moke, sladkorja in araลกidov):

  • kremni slasten napitek, ki nam da energijo in nas pogreje
  • najboljลกa presna ohrovtova solata, ki nam pomaga okrepiti naลก imunski sistem in prestavlja najokusnejลกe jesensko razstrupljanje
  • suลกiji z zimsko buฤo, ki nas spravijo v dobro voljo, okrepijo naลกe zdravje
  • sezamova omaka, za zdrave kosti
  • ฤokoladno-malinova torta, ki ohranja naลก sladkor v krvi stabilen
  • popolna mleฤna ฤokoladna tablica s skrivnostno sestavino, okusno razvajanje, ki je povrhu bogato z vitamini.

Na delavnici boste med drugim tudi spoznali:

  • katera ลพivila so primerna za hladnejลกe jesensko in zimsko obdobje
  • kako se najbolje zaloลพimo in pripravimo za zimo
  • triki in naฤin za pripravo lokalne zimske bolj ลพilnate zelenjave (kot so zelje, ohrovt, brstiฤni ohrovtโ€ฆ) za uลพivanje v presnih receptih
  • kako z naravnimi ลพivili okrepimo svoj imunski sistem, da nam zimske viroze ne bodo priลกle do ลพivega
  • kako so naลกi predniki in prvotna ljudstva preลพivljali zime
  • dejavniki, ki nam bodo pomagali vse ลพivljenje ohranjati zdrav naฤin ลพivljenja
  • ter ลกtevilne uporabne informacije.

Rumeno-oranลพno-rdeฤi odtenki nam naznanjajo, da smo ลพe globoko zakorakali v jesen in poฤasi se narava pripravlja na zimsko spanje, ko jo pokrije elegantna minimalistiฤna bela odeja. Pestrost na naลกih kroลพnikih ni tako bogata, saj narava v tem letnem ฤasu ni ravno radodarna. V ลพivi zdravi kuhinji pa je to obdobje, ko nam zmanjka idej za okusne zdrave obroke in nas tako vedno znova postavlja v skuลกnjavo, da bi posegali po manj zdravih jedeh. Rado nas tudi zebe in hitro se zaฤnemo spraลกevati, ali je takลกna prehrana, sploh optimalna in prava za nas. Na delavnici bomo podali ลกtevilne odgovore, trike in recepte, ki nam bodo pomagali zimo preลพiveti ob okusnih zdravih obrokih.

Pridruลพite se in se prepriฤajte, kako preprosto in okusno je lahko zdravo ลพivljenje tudi pozimi.

O Anji Horvat Jeromel:
Anja Horvat Jeromel, urednica, novinarka spletnega portala Ekologiฤen in ustanoviteljica Presne umetnosti ter raziskovalka ลพive hrane je na svoji poti presnega naฤina ลพivljenja raziskovala, preizkuลกala in ustvarjala uฤinkovite recepte, zato s tistimi, ki se ji ลพelijo pridruลพiti na poti kakovostnega ลพivljenja, ter postati vitki, zdravi in polni energije, svoje znanje deli prek delavnic, predavanj in svetovanj o zdravem presnem prehranjevanju in pripravi presne hrane. Julija 2012 je imela tudi 1-tedenski seminar o zdravem presnem prehranjevanju v okviru programa Harmony na otoku Paลกman.

Anja na podroฤju zdravega naฤina ลพivljenja sodeluje tudi s strokovnjakom za bioresonanฤno zdravljenje, Jernejem Brodnikom, mag. farm., iz Energijske toฤke, in strokovnjakinjo za homeopatijo, Nataลกo Herliฤ ล vagerl, mag. farm., iz Bio holistike. Je tudi soustanoviteljica Partnerskega kmetijstva, v okviru katerega ima ลกtevilne kontakte s slovenskimi ekoloลกkimi kmetijami, s katerimi sodeluje in izmenjuje svoje izkuลกnje. Poleg tega je aktivna v ลกtevilnih pobudah za lokalno samooskrbo in ฤloveku ter planetu prijazen naฤin ลพivljenja. Poleg slastnih receptov jo navdihujejo tudi zeliลกฤa, duhovnost, narava, ples, moda, do-it-yourself projekti in kultura naลกih prednikov.

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.
Prejลกnji ฤlanek
Naslednji ฤlanek

NAJNOVEJล E