0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

JogaJoga za otroke: kakšne koristi in prednosti nam ponuja?

Joga za otroke: kakšne koristi in prednosti nam ponuja?

MORDA VAS ZANIMA

Joga za otroke je vadba za gibčnost in način, s katerim lahko začnemo jutro. Joga pa ni le vadba, pač pa način življenja, pravijo. Ljudje, ki se z njo nikdar niso ukvarjali, tega najbrž ne razumejo, vendar enako velja za tekače, plavalce, smučarje in druge športnike. Ne le, da joga postane vadba, s katero začnete dan, se sprostite in »nahranite« mišice in odpravljate razbolelosti, pač pa vašemu telesu ponuja neke vrste rutino, ki deluje njemu v prid. Čeprav za to nikdar ni prepozno, pa je nekaj najlepšega, če lahko delček tega vcepite že otroku.

- Oglas -

Joga za otroke

Velja prepričanje, da smo odrasli tisti, ki smo ves čas pod stresom in potrebujemo sprostitev, miren kotiček in meditiranje, da lažje uravnavamo svoj krvni pritisk in druge težave, ki spremljajo nori tempo življenja. A kdor le malce pobliže pogleda življenje otrok, hitro ugotovi, da je stres prisoten tudi v njihovih življenjih. Morda v obliki neskončnih kontrolnih nalog, domačih nalog, preverjanj znanja in v tekmovalnosti, morda pa samo v tem, da si vsak želi pripadati v neko skupino, biti del »kul« skupin in hkrati zadovoljiti pričakovanja staršev. Po drugi strani pa otroci živijo v svetu staršev, ki večino dneva delajo, so pod stresom plačevanja računov, vzgajanja in preskrbovanja družine, kar prav tako stresno vpliva nanje.

Tako hitro ugotovimo, da joga za otroke ni slaba izbira za preživljanje skupnega časa z otroci. Če se otroci naučijo tehnik, ki jim pomagajo pri ohranjanju zdravja, umirjenem dihanju in sprostitvi, lahko kaj hitro postanejo navigatorji svojih življenj in razločevalci svojih težav. Hkrati pa umirjenost, ki jo prinaša joga, pogosto pomaga pri nadzorovanju jeze in trmarjenj, kar jim pomaga tudi v medsebojnih odnosih in s tem staršem pomaga vzgajati otroke, ki bodo odrasli v preudarne ljudi.

- Oglas -

Koristi in prednosti joge za otroke

Otroci lahko v jogi najdejo veliko stvari, ki jim bodo koristile. Prvi so seveda telesni pridobitki, ki vsebujejo večjo fleksibilnost, povečajo njihovo fizično moč in koordinacijo ter izboljšajo njihovo telesno osveščenost, ki jim jo izpopolnjuje joga za otroke. Znanstvena dognanja kažejo, da joga prav tako izboljša njihovo koncentracijo in občutek umirjenosti ter sposobnost sproščanja. Med izvajanjem joge se otroci igrajo, telovadijo in se povezujejo s svojim notranjim jazom, s tem pa omogočajo tisti notranji luči, ki jo ima vsak otrok, da pride še bolj do izraza in zasije v spolni svetlobi. Hkrati razvijajo odnos z okoljem, z naravo, ki jih obkroža.

Pomembno je torej tudi to, da se naučijo vzpostavljati odnos s svojo okolico, z naravo, ki jih obkroža, in jemati inspiracijo prav iz nje. Tako kot so jogo razvijali in opazovali pretegovanje mačke, linije drevesa, napenjanje kače ali pa trepetanje metulja, se lahko otrok na tak način poveže z naravo in začne nanjo gledati drugače že od majhnih nog in jo spoštovati in ceniti v otroštvu, kar je vsekakor izjemna popotnica za življenje, saj jih joga za otroke nauči, da imitirajo gibe iz narave, zato lahko ne le bolje razumejo na primer mačko in njeno fleksibilnost, leva in njegovo moč, drevo in njegovo veličastno pokončnost, pač pa se tudi učiti o tem, kdaj se prilagoditi, kdaj uporabiti moč in kdaj jo zadržati ter kaj vse je potrebno, da lahko ostanemo pokončni.

Joga in otroci

Joga za otroke in povezanost s starši

Joga za otroke bo vašemu malčku prav gotovo prinesla kar nekaj koristi, pa tudi sami se boste lahko ob izvajanju marsikaj novega naučili. Ena izmed vaditeljic, ki poučuje jogo za otroke, je priznala, da je morala ob poučevanju otrok opustiti vsa tista rigidna zaporedja vaj, ki jih je bila vajena učiti na tečajih za odrasle. »Morala sem opustiti vse tiste stvari, ki sem jih bila naučena, in se sprostiti. Otroci imajo namreč popolnoma neobremenjen pristop k vsaki stvari, kar so mi od tri do šest leta stari nadobudni vaditelji joge tudi takoj pokazali.« Spoznala je, da imajo otroci svojevrstno inteligenco, ki ji je morala slediti, če je želela podati svoje znanje. Tako so vadbo joge vzeli za odskočno desko za spoznavanje številnih drugih stvari, kot so obnašanje živali, glasba in igranje inštrumentov, risanje, pripovedovanje zgodb in mnoge druge reči.

- Oglas -

Ko je ugotovila, da lahko na tak način tkejo zgodbe, ki se lahko porodijo samo v glavah otrok, je spoznala, da na tak način tudi sama oživlja majhnega otroka v sebi in postaja bolj odprta za vsa življenjska doživetja. A otroci se hitro zdolgočasijo, zato ni najlažje naučiti jih o miru, umirjenosti, ravnovesju, gibčnosti, povezanosti, zdravju in dobrobiti. K sreči pa večinoma vsi otroci radi govorijo in se premikajo in oboje najdete v jogi. Ne zadržujte jih, če bodo začeli mijavkati v mačji pozi ali lajati v pozi navzdol obrnjenega psa. Pustite njihovi domišljiji prosto pot, saj je tudi zvok izvrsten način za sproščanje napetosti. Tako bo joga za otroke še bolj zabavna zanje.

Nekaj namigov

  • Otroci, mlajši od pet let, naj bi se joge udeležili skupaj s starši.
  • Joga za otroke je drugačna od joge za odrasle, saj je prva bolj osredotočena na statične položaje in dihanje.
  • Čeprav sami vadite jogo, je morda najbolje, da otroka uvedete preko skupinskih vadb, pri katerih lahko otrok naveže tudi stike in sklene nova prijateljstva.
  • Pomembna je vztrajnost, saj učinki niso vidni čez noč – tako kot je pravzaprav pri vsaki vadbi in spremembi v življenju.

Priporočeni položaji

  1. pozdrav soncu
  2. položaj sveče
  3. predklon ali roke k stopalom v predklonu
  4. položaj mostu
  5. položaj gore
  6. položaj mačke

NAJNOVEJŠE