Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaJe v resnici pomembneje, kdaj jemo, kot kaj jemo?

Je v resnici pomembneje, kdaj jemo, kot kaj jemo?

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto zanemarjamo vpliv, ki ga imajo lahko majhne spremembe na naše zdravje in telesno težo. Tako na primer ni vseeno, ali uporabljamo stopnice ali dvigalo, ali vsaj nekoliko povečamo vnos sadja ter zelenjave ipd. Ena takšnih majhnih spremembe je tudi izbira primernejšega časa za prehranjevanje. Čeprav se večina strokovnjakov strinja, da je to, katera živila izbiramo, izredno pomembno, pa vse kaže, da je lahko naše zdravje močno odvisno tudi od tega, kdaj jemo.

- Oglas -

Zdravo prehranjevanje

Ko omejimo čas prehranjevanja, običajno zelo enostavno zmanjšamo tudi vnos kalorij

V zadnjem času se ogromno govori o t. i. prekinitvenem postu. Ena zadnjih študij, povezanih s to tematiko, je bila objavljena v reviji Journal of Nutritional Science. Raziskovalci so razdelili udeležence v dve skupini. Tistim v prvi skupini so naročili, naj jedo zajtrk 90 minut pozneje kot običajno, večerjo pa 90 minut prej, kot so navajeni. Tako se je čas med večerjo in zajtrkom naslednje jutro podaljšal za 180 minut oziroma za 3 ure. Udeleženci v drugi, kontrolni skupini niso dobili posebnih napotkov.

Prav tako pa ni bilo pri nobeni skupini omejitev glede nabora živil. Po 10 tednih so analizirali spremembe pri sodelujočih. Tisti iz prve skupine so v povprečju izgubili kar dvakrat več maščobe, ne da bi sledili posebni dieti. Dovolj je bila že majhna sprememba časa posameznih obrokov. To je seveda najverjetneje povezano z dejstvo, da s tem, ko časovno omejimo čas prehranjevanja, nezavedno in brez posebnega napora zmanjšamo količino zaužite hrane. Skoraj 60 odstotkov sodelujočih iz prve skupine je na primer poročalo, da se je njihov apetit v obdobju trajanja raziskave močno zmanjšal.

Ogromno prednosti prekinitvenega posta, vendar pa ta ni primeren za vsakogar

Čeprav se v povezavi s prekinitvenim postom večkrat poudarja predvsem izguba odvečnih kilogramov, pa naj bi imel tudi ogromno pozitivnih vplivov na zdravje in počutje. Med drugim naj bi pomagal pri tem, da so naše misli bolj zbrane, pri ublažitvi vnetij v telesu, pri prebavnih težavah, pri krepitvi imunskega sistema, pri zmanjševanju tveganja za Alzheimerjevo bolezen itn. Podobno kot potrebuje naše telo nočni počitek, naj bi tudi prebavnemu sistemu ustrezal odmor.

- Oglas -

Obstaja torej ogromno razlogov, zakaj preizkusiti prekinitveni post. Vendar pa je treba pri tem poudariti, da tovrstno prehranjevanje ni primerno za vsakogar. V skupino, ki se ji prekinitveni post odsvetuje, med drugim sodijo nosečnice in doječe matere, ljudje, ki so se v preteklosti spopadali z motnjo hranjenja, in tisti s kroničnimi boleznimi, kot je na primer diabetes. Tudi nasploh pa je priporočljivo, da se pred začetkom prekinitvenega posta posvetujete s svojim osebnim zdravnikom, ki pozna podrobnosti glede vašega zdravstvenega stanja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×