Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Lepota & kozmetikaIzdelajmo svoj dezodorant

Izdelajmo svoj dezodorant

MORDA VAS ZANIMA

Dezodorant je kozmetični izdelek, ki ga, tako ženske kot moški večinoma uporabljamo vsakodnevno. Izdelava naravnega domačega dezodoranta je precej preprosta, zato se je tega postopka lotil že marsikdo izmed naših bralcev.

- Oglas -

Potenje ali znojenje, do katerega pride zaradi pregrevanja telesa, je popolnoma naraven življenjski proces, s katerim poskrbimo za uravnavanje telesne temperature. Pri znojenju znoj izhlapeva iz telesa ter tako poskrbi za ohladitev telesa. Znojenje se poveča in lahko postane opazno pri povečani telesni dejavnosti, pri povišani temperaturi okolja ali pa zaradi čustvenih dejavnikov (stres, živčnost in razburjanje).

V telesu imamo dve vrsti žlez znojnic: EKRINE ŽLEZE ZNOJNICE so prisotne po celotni površini kože in so odgovorne za termoregulacijo telesa. Izvodilo žleze vodi na površino kože; APOKRINE ŽLEZE ZNOJNICE so prisotne na poraščenih predelih telesa (pazduha, področje genitalij, lasišče) in se razvijejo v puberteti. Izzovejo jih čustveni dejavniki. Izvodilo žleze vodi v lasni folikel (zato so tudi prisotne le na poraščenih predelih).

Znoj, ki ga izločajo ekrine žleze znojnice, je sestavljen iz 99 % vode in 1 % različnih elektrolitov in organskih spojin ter je brezbarven in brez vonja. Medtem ko je znoj, ki ga izločajo apokrine žleze, opalescentna viskozna tekočina, bogata z lipidi in beljakovinami. Znoj v zgornjem delu lasnega folikla pride v stik z mikroorganizmi, ki razgrajujejo lipidne komponente. Posledica razgradnje lipidnih komponent je neprijeten vonj.

Za preprečevanje neprijetnega vonja imamo na trgu veliko izdelkov, ki jih moramo uporabljati dnevno. Sestavine, ki se nahajajo v izbranem izdelku, se lahko absorbirajo skozi kožo, zato moramo biti pazljivi, da nase ne nanašamo škodljivih sestavin.

Naravni domači dezodorant recept

Razlika: dezodorant in antiperspirant

- Oglas -

Dezodorant je kozmetični izdelek, ki je namenjen zmanjšanju ali prekrivanju neprijetnega telesnega vonja. Dezodoranti ne vplivajo na žleze znojnice, kar posledično nima vpliva na potenje. Delujejo tako, da ustavijo ali upočasnijo rast bakterij, ki so odgovorne za neprijeten vonj.

Antiperspirant je kozmetični izdelek, ki je namenjen zmanjšanju znojenja z delovanjem na žleze znojnice. Večinoma se kot aktivne sestavine uporabljajo aluminijeve soli, kot sta aluminijev klorohidrat in aluminijev klorid. Na žleze znojnice delujejo tako, da začasno deloma zamašijo kanal žleze znojnice, s tem pa zmanjšajo količino izločenega potu. Rezultat zmanjšane tvorbe potu je manj mokrote in občutno manj neprijetnega vonja. To pomeni, da antiperspiranti posegajo v normalno fiziološko delovanje telesa, kar lahko za seboj pusti zdravstvene posledice.

Naravni dezodoranti

V zadnjem času je uporaba naravnih dezodorantov v trendu. Izdelava naravnega dezodoranta je zelo preprosta. Večina naravnih dezodorantov vsebuje sodo bikarbono (natrijev hidrogenkarbonat). Ta upočasni razrast bakterij ter zelo učinkovito nevtralizira neprijeten vonj. Slaba stran sode bikarbone je, da ima bazičen pH, kar lahko pri občutljivih posameznikih vodi do alergijskih reakcij. Te alergijske reakcije se kažejo na več načinov (na področju pazduhe se pojavi rdečica, zbadanje … ) in so lahko zelo neprijetne. V primeru alergijske reakcije nemudoma prenehajte uporabljati dezodorant.

Zakaj uporabljati naravni dezodorant in ne konvencionalnega

Konvencionalni dezodoranti  lahko vsebujejo alkohol, dišave ali umetne snovi, ki na kožo delujejo dražeče. Naravni dezodoranti pa so večinoma izdelani iz naravnih sestavin – maščob in eteričnih olj. Eterična olja imajo že sama po sebi protibakterijsko delovanje, hkrati pa še prijetno dišijo. Najbolje pa je, da se izdelave lotite sami, saj potem natanko veste, katere sestavine vsebuje vaš dezodorant.

Recept za naravni dezodorant

DEZODORANT V STIKU – odlično prekrije neprijeten vonj, daljši čas delovanja

Za pripravo 100 g dezodoranta potrebujete:

 • 10 g kakavovega masla
 • 20 g kokosovega olja
 • 20 g čebeljega voska
 • 20 g olja makadamije
 • 10 g koruznega škroba
 • 20 g sode bikarbone
 • 15 kapljic eteričnega olja limonske trave
 • 5 kapljic eteričnega olja čajevca

Izdelava: Kakavovo maslo, čebelji vosek, kokosovo olje in olje makademije stalite nad vodno kopeljo. Ko so vse sestavine staljene, dodate koruzni škrob in sodo bikarbono. Zmes dobro premešate (lahko tudi s paličnim mešalnikom), da ni grudic. Počakate, da se zmes nekoliko ohladi, in dodate eterični olji.

Količina sode bikarbone se lahko prilagaja glede na posameznika. Če je nekdo nagnjen k občutljivosti, potem lahko uporabi manjšo količino sode bikarbone. V kolikor pa oseba ni popolnoma nič občutljiva in želi dezodorant, ki je res močen, lahko poveča količino sode bikarbone.

DEZODORANT V STIKU – BREZ SODE BIKARBONE – prekriva neprijeten vonj, krajši čas delovanja

- Advertisement -

Za pripravo 100 g dezodoranta potrebujete:

 • 15 g kakavovega masla
 • 25 g babasujevega olja
 • 25 g čebeljega voska
 • 25 g mandljevega olja
 • 10 g koruznega škroba
 • 15 kapljic eteričnega olja sivke
 • 10 kapljic eteričnega olja pelargonije

Izdelava: Kakavovo maslo, babasujevo in mandljevo olje ter čebelji vosek stalite nad vodno kopeljo. Ko so vse sestavine staljene, dodate koruzni škrob in dobro premešate. Počakate, da se zmes nekoliko ohladi, in dodate eterični olji.

Dezodorant napolnite v ustrezno ovojnino. Pri tem pazite na način polnjenja, ki je največkrat »bottom up« – od spodaj. Da se dezodorant ne prime preveč na ovojnino, lahko le-to pred polnjenjem popršite z alkoholom. Kot alternativo sodi bikarboni lahko uporabite cinkov ricinoleat (1–3 %).

Še več priljubljenih in uporabnih postopkov izdevale pripravkov:

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×