0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNova študija: omega-3-maščobne kisline lahko pomagajo pri migrenah

Nova študija: omega-3-maščobne kisline lahko pomagajo pri migrenah

MORDA VAS ZANIMA

Spopadanje s kroničnimi bolečinami vam lahko ukrade ogromno časa in energije. Pogosto gre za boj, ki traja praktično vse življenje. Vzrokov za bolečine namreč na žalost nemalokrat ni mogoče povsem odpraviti, kljub napredku sodobne medicine. Toda po drugi strani to še ne pomeni, da je smiselno, da preprosto vržete puško v koruzo. Čeprav bolečine morda ne bodo povsem izginile, lahko postanejo s pomočjo določenih pristopov bistveno znosnejše in manj pogoste. Pri tem je treba upoštevati, da je lahko vaš odziv na posamezne metode za ublažitev bolečin povsem individualen. Tako je smiselno preizkusiti različne ukrepe in poiskati kombinacijo, ki bo resnično najboljša za vas. Če so vaša osnovna težava migrene, je na primer ena od možnosti, ki jih lahko preizkusite, povečan vnos omega-3-maščobnih kislin. Raziskovalci, ki so o svojih izsledkih pred nedavnim poročali v reviji BMJ, so namreč ugotovili, da lahko prehrana, bogata z omega-3-maščobnimi kislinami, pomaga tako pri zmanjšanju pogostosti kot intenzivnosti migrenskih napadov.

- Oglas -

Določeni oksilipini blažijo bolečine,  drugi pa lahko situacijo celo poslabšajo

Omega-3-maščobne kisline uvrščamo v skupino, imenovano polinasičene maščobne kisline, kamor spadajo tudi omega-6-maščobne kisline. Za obe podvrsti je značilno proizvajanje molekul oziroma spojin, imenovanih oksilipini. Vendar pa obstajajo med temi oksilipini pomembne razlike. Kot je bilo ugotovljeno v uvodoma omenjeni študiji, oksilipini, ki jih proizvajajo omega-6-maščobne kisline, intenzivirajo bolečino, po drugi strani pa je za oksilipine, ki so jih proizvedle omega-3-maščobne kisline, značilno blaženje bolečin.

Temelj raziskave so predstavljali trije različni prehranjevalni režimi

Raziskovalce je zanimalo, ali so lahko lastnosti oksilipinov, ki izvirajo iz omega-3-maščobnih kislin, koristne za ljudi, ki se spopadajo z migrenami. V raziskavo je bilo vključenih 182 oseb, ki so migrenske napade v povprečju doživljale od pet do dvajset dni na mesec. Sodelujoči v raziskavi so bili naključno razdeljeni v tri skupine, nato pa je bila za vsako skupino določena posebna dieta, pri čemer je bila posebna pozornost posvečena deležu omega-3- in omega-6-maščobnih kislin. Osebe, ki so sodelovale v raziskavi, so morale določenemu prehranjevalnemu režimu slediti 16 tednov.

Preučevana različna razmerja med omega-3- in omega-6-maščobnimi kislinami

Za kontrolno skupino je bilo določena količina omega-6- in omega-3-maščobnih kislin, ki je precej podobna tisti pri t. i. standardni ameriški prehrani oziroma prehrani, ki je vedno bolj značilna za zahodni svet kot celoto. Druga skupina je uživala večji vnos omega-3-maščobnih kislin, delež omega-6-maščobnih kislin pa je ostal nespremenjen. Pri tretji skupini pa je bilo poleg povečanega deleža omega-3-maščobnih kislin določeno tudi zmanjšanje količine omega-6-maščobnih kislin.

- Oglas -

Manj pogosti glavoboli in zmanjšana intenzivnost bolečin

Sodelujoči so med raziskavo beležili podatke o pogostosti in intenzivnosti migrenskih napadov ter o  vplivu teh glavobolov na kakovost njihovega življenja. Pri kontrolni skupini ni prišlo do praktično nobenih sprememb, medtem ko je bilo mogoče pri drugih dveh skupinah zaznati precejšnje izboljšanje. Po spremembi prehrane je namreč pogostost glavobolov upadla. V povprečju je to pomenilo približno tri migrenske napade na mesec manj. Poleg tega pa so bile bolečine po spremembi prehrane manj intenzivne.

Relativno preprosta sprememba, ki ima lahko zelo pozitiven vpliv

Pozitiven vpliv je bil torej zaznan tudi pri skupini, ki je še vedno uživala precejšnje količine omega-6-maščobnih kislin. Čeprav je zmanjševanje količine teh maščob v prehrani koristno zaradi drugih razlogov, povezanih z zdravjem, pa vsaj za ublažitev migren morda niti ni nujna zelo drastična sprememba prehranjevalnih navad. Že s tem, da nekoliko povečate količino omega-3-maščobnih kislin v svoji prehrani, lahko poskrbite za vsaj nekoliko lažje obvladovanje migren, tudi če ne boste spremenili ničesar drugega.

.

NAJNOVEJŠE