Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.
Dom & energijaDivji Kostanj: Izdelajte si pralni prašek in še kaj

Divji Kostanj: Izdelajte si pralni prašek in še kaj

MORDA VAS ZANIMA

Divji kostanj, to veliko drevo s prepoznavnimi stožčastimi socvetji in plodovi vsi poznamo. Aesculus hippocastanum je tisti kostanj, ki cveti belo, in Aesculus camea tisti, ki cveti rdeče. Divji kostanj ni strupen, je pa za makriskoga neprijetnega okusa. Večinoma ga poznamo kot zdravilno rastlino. V ta namen se uporabljajo listi, lubje, cvetovi in plodovi. Najbolj je znan v uporabi proti krčnim žilam, oteklinam v nogah in pri krčih, pri hemoroidih, pri razširjenih venah, za pospeševanje krvnega obtoka.

- Oglas -

kostanj-pranje

Divji kostanj kot milo, šampon in pralno sredstvo

Veliko manj poznana (vsaj danes) je njegova uporaba kot sredstvo za pranje in čiščenje oz. kot milo. Iz njega si pripravimo milnico, torej v tekoči obliki, ki jo lahko uporabimo tako za osebno higieno in umivanje las, kakor tudi kot sredstvo za pranje in čiščenje. Dejansko se je divji kostanj nekoč uporabljal za pranje občutljivih tkanin, kot sta svila in volna. Starejši ljudje se tega morda še spominjajo.

Divji kostanj namreč vsebuje saponin escin. Saponini so snovi, ki jih najdemo v številnih rastlinah, kot so npr. jeglič, bršljan, preslica, breza. O brezi smo to pomlad že pisali. Saponini ščitijo rastline pred plesnimi, v zdravilnih pripravkih pa olajšajo izkašljevanje, razgrajujejo sluz, pospešujejo izločanje vode iz telesa ipd. Saponini se sicer uporabljajo tudi v prehrambni in kozmetični industriji kot emulgator in stabilizator …

Kako si lahko iz divjega kostanja pripravimo učinkovito naravno sredstvo za pranje perila, si preberite v tiskani izdaji revije Bodi eko >>

- Oglas -

 

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×