Zdravje & prehrana11 nasvetov, ki jih lahko uporabimo preventivno proti raku

11 nasvetov, ki jih lahko uporabimo preventivno proti raku

MORDA VAS ZANIMA

Ne pij, ne kadi, gibaj se … Vsi znamo našteti, kaj je dobro za naše zdravje. A kaj, ko priporočila za zdravo življenje pogosto gredo ‘mimo’ nas. Na pamet jih znamo povedati kot pesmico, njihovo izvajanje v praksi pa je druga ‘pesem’. A nikoli ni prepozno za to, da se vprašamo, ali dovolj naredimo za svoje zdravje. Kaj več bi še lahko naredili?

- Oglas -

Danes vemo, da je polovica vseh rakov posledica nezdravega življenjskega sloga ter okoljskih dejavnikov. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIIJZ) med najpogostejše rake v Sloveniji sodijo rak kože, debelega črevesa in danke, pljuč, dojke ter prostate. Da bi zmanjšali tveganje za nastanek raka, se je vredno držati naslednjih enajstih priporočil, ki so jih zbrali strokovnjaki programa Evropa proti raku.

Proti raku

Odpovejte se cigaretam

Kajenje predstavlja velik dejavnik tveganja za nastanek raka. Tudi, če ste že v srednjih letih, se vam bo opustitev kajenja obrestovala. Kajenje skrajša življenjsko dobo v povprečju za 20 do 25 let. Ne pozabite, da kajenje ne škodi samo vam, ampak tudi vaši okolici. Nikoli ni prepozno za njegovo opustitev.

Omejite pitje alkohola

Že zmerno pitje alkohola pri ženskah povečuje tveganje za nastanek raka dojke. Za ženske je primerna ena enota alkohola dnevno, za moške pa največ dve. Enota alkohola vsebuje 8 do 10 gramov etanola in pomeni kozarec vina, piva ali kozarček žgane pijače.

Povečajte telesno dejavnost

- Oglas -

Ste se zasedeli? Gibanje ni samo ključ do lepše postave, ampak tudi do zmanjšanja tveganja za nastanek raka dojke in še nekaterih drugih vrst raka. Vzemite si pol ure na dan za gibanje – vsaj tri- do štirikrat tedensko – in že boste naredili veliko za svoje zdravje.

Jejte zdravo

Sadje in zelenjava naj bosta na vašem krožniku petkrat dnevno, ob vsakem obroku. Dnevno zaužijte vsaj 400 gramov sadja in zelenjave skupaj. Prehranski dodatki ne morejo nadomestiti svežega sadja in zelenjave. Bel kruh zamenjajte s črnim ali polnovrednim ter se izogibajte mastnim živilom.

Preverite, kaj ‘pravi’ tehtnica

Če ste se v zadnjem času zredili in se izogibate tehtnici, je čas, da izgubite nekaj odvečnih kilogramov. Debelost povečuje tveganje za raka debelega črevesa in danke. V boju proti raku je pomembno vzdrževanje normalne telesne teže z veliko sadja in zelenjave ter redno telesno dejavnostjo.

Zaščitite se pred soncem

Ne pretiravajte s sončenjem in vselej uporabljajte zaščitna oblačila in kreme. Sonce je najbolj nevarno med 11.00 in 15.00, zato se sončite pred ali po tem času. Sončenje v solariju ima podoben učinek kot sončni žarki, zato ne spada med varne oblike sončenja. Pred soncem vselej dobro zaščitite tudi otroke.

Držite se navodil za varnost pri delu

Na delovnem mestu se držite navodil za varnost pri delu. Pozanimajte se, ali so na vašem delovnem mestu prisotne škodljive in rakotvorne snovi, ki se jim izogibajte.

Cepljenje proti hepatitisu B

Cepljenje proti hepatitisu B zmanjšuje tveganje za nastanek raka na jetrih.

Samopregledovanje dojk in mamografija

V boju proti raku dojke je izjemnega pomena samopregledovanje dojk. Če na dojki začutite spremembo, se posvetujte s svojim zdravnikom. Za ženske po 50. letu starosti je priporočljivo, da opravijo preventivni mamografski pregled (program DORA).

Redni ginekološki pregledi

- Oglas -

Za ženske po 20. letu starosti so zelo pomembni redni ginekološki pregledi (program ZORA). S pomočjo brisa je mogoče zelo zgodaj ugotoviti raka materničnega vratu.

Bodite pozorni na spremembe, povezane s prebavo ali blatom

Spremenjena prebava ali kri v blatu sta lahko pokazatelj rakavega obolenja. Za moške in ženske po 50. letu je izredno priporočljivo, da opravijo test, ki pokaže, ali je v blatu prikrita kri (program SVIT).

NAJNOVEJŠE