Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.
Zdravje & prehranaDojenje: Kateri so vzroki za nezadostno količino mleka?

Dojenje: Kateri so vzroki za nezadostno količino mleka?

MORDA VAS ZANIMA

Dojenje lahko zelo pozitivno vpliva na otrokov razvoj, toda čeprav se na prvi pogled zdi, da gre za povsem naraven proces, ki ne bi smel povzročati večjih težav, se v praksi pogosto zaplete. Pojavijo se lahko najrazličnejše težave, ki močno otežijo dojenje. Ena najpogostejših težav pri dojenju so nezadostne količine mleka. V nadaljevanju lahko preverite, kateri so tisti razlogi, ki so najpogosteje krivi za težavo, in kateri so najbolj smiselni ukrepi …

1. Stres in pomanjkanje spanja

- Oglas -

Obdobje po porodu je po eni strani seveda zelo lepo, vendar je lahko obenem tudi precej stresno – še posebej če gre za vašega prvega otroka. Zaradi številnih novih skrbi ste lahko tako pod precejšnjim stresom, kar pogosto vpliva tudi na dojenje. Več stresa namreč nemalokrat pomeni manj mleka. Vaša zaskrbljenost se zaradi tega še poveča, saj vas skrbi, da otroku ne zagotavljate vsega, kar potrebuje za zdrav razvoj, mleka pa je prav zaradi teh skrbi vedno manj in manj. Pomembno je, da se ne ujamete v začaran krog. Če opažate, da ste pod hudim stresom in da to najverjetneje vpliva tudi na dojenje, poskušajte čim prej poiskati pomoč. Zelo pomembno pa je tudi, da v obdobju po porodu ne zanemarite kakovostnega spanca. Poskrbite, da boste vsaj deloma nadoknadili čas, ki ga izgubite zaradi nočnega zbujanja.  

2. Neustrezna prehrana

Podobno kot med nosečnostjo potrebuje tudi med dojenjem vaše telo več hrane kot običajno. Pri tem pa je izjemno pomembno, da posegate po polnovrednih živilih, ki telesu zagotovijo karseda raznolik nabor esencialnih hranil. Nikakor torej ni pametno preskakovati obrokov – med drugim tudi zato, ker lahko to vpliva na količino mleka, ki ga proizvedete. Določena živila naj bi bila še posebej koristna za preprečevanje težav z laktacijo oziroma za spodbujanje tvorbe mleka. Pogosto gre sicer zgolj za anekdotične dokaze, vendar je korist določenih živil vsaj deloma podprta tudi z znanstvenimi študijami. Tako je na primer med dojenjem zelo priporočljiv povečan vnos živil, bogatih z beljakovinami. Tvorbo mleka lahko poleg tega spodbudijo bučna semena, pomagate pa si lahko tudi s pitjem čaja iz koromača oziroma komarčka.

3. Hormonska kontracepcija

Odločitev, kako hitro po porodu je smiselno začeti uporabljati hormonsko kontracepcijo, je odvisna od različnih dejavnikov. Zelo pomembno je, da skupaj z ginekologinjo preučite različne možnosti in izberete resnično najboljšo. Med drugim je smiselno upoštevati, da je lahko tudi hormonska kontracepcija eden od vzrokov za upočasnjeno tvorbo mleka – še posebej če jo začnete uporabljati, preden otrok dopolni 4 mesece. Če opazite, da se je tvorba mleka zmanjšala neposredno po začetku uporabe hormonske kontracepcije, je torej vsekakor pametno, da o tem obvestite ginekologinjo.

4. Predolgi razmiki med posameznimi hranjenji

Hitrost nastajanja mleka je odvisna od pogostosti dojenja oziroma črpanja. Če so odmori med hranjenji predolgi, se v vaših prsih kopičijo večje količine mleka. Telo dobi tako signal, da lahko nekoliko upočasni proces, zato postane količina mleka sčasoma premajhna. Precej boljša od redkejših in dolgih so zato pogostejša in krajša hranjenja. Ko dojenje ni mogoče, pa poskrbite za redna črpanja s pomočjo prsne črpalke.

5. Jemanje določenih zdravil in uporaba zeliščnih pripravkov

- Oglas -

Za upočasnitev nastajanja mleka so lahko včasih krive tudi določene učinkovine v zdravilih, na primer psevdoefedrin, ki ga pogosto najdemo v zdravilih proti kašlju, metergin in bromokriptin. Poleg tega pa lahko na količino mleka vplivajo tudi nekatera zelišča. To velja še posebej za večje količine žajblja, peteršilja in mete. Učinki so na srečo običajno zgolj kratkotrajni.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×