Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaIngver, česen in čebula – trojica, ki preganja zdravila

Ingver, česen in čebula – trojica, ki preganja zdravila

MORDA VAS ZANIMA

Narava je zelo radodarna z zdravjem. Tako lahko s pomočjo številnih živil poskrbimo za preventivno zaščito pred mnogimi boleznimi. Med temi živili pa imajo zagotovo še posebej pomembno mesto ingver, česen in čebula, ki jih nekateri imenujejo kar sveta trojica zdravja. Gre za živila, so zelo cenjena tudi v mnogih tradicionalnih zdravilskih praksah, na primer v ajurvedski ali pa v kitajski tradicionalni medicini.

- Oglas -

Ingver, čebula in česenj

Redno uživanje česna, čebule in ingverja, najbolje kar vsakodnevno, bo okrepilo vaš imunski sistem in zmanjšalo možnost za številne okužbe. Tako ni presenetljivo, da potrebujejo ljudje, ki pojedo veliko čebule, ingverja in česna, pogosto precej manj zdravil. Omenjena živila lahko zaužijete tako surova, kar je seveda najboljša možnost, kot v obliki različnih pripravkov, namenjenih naravnemu izboljšanju zdravja. Tako za česen kot za čebulo in ingver velja, da gre za pravo zakladnico antioksidantov, živila pa pomagajo tudi pri razstrupljanju telesa.

Česen

Česen je izjemno vsestransko uporaben, ko gre za naravno zaščito zdravja. Ker gre za naravni antibiotik, je vaš velik zaveznik pri preprečevanju bakterijskih okužb. Pomaga pa lahko tudi pri odganjanju prehlada in gripe. Poleg tega česen deluje protivnetno in protiglivično. Z njim si lahko pomagamo tudi v primeru notranjih parazitov. Med številne pozitivne učinke česna pa sodi tudi pospeševanje prekrvavitve. Da bi se lahko pozitivni učinki česna v polnosti izrazili, je pomembno, da ga v svoj jedilnik vključujete čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan. Dodajte ga solatam, juham, rižotam ipd. Verjetno vsi poznamo rek, da jabolko na dan odžene zdravnika stran, vendar bi to verjetno še lažje rekli za strok česna.

Čebula

V ajurvedski naravni medicini je čebula cenjena kot živilo, ki blaži vnetja v telesu, obenem pa pomaga v primeru diareje, izboljšuje prekrvavitev in prečiščuje kri. Čebula je lahko koristna tudi za lajšanje oziroma preprečevanje drugih prebavnih težav. Ker obstaja v naravnem zdravilstvu pogosto prepričanje, da praktično vse bolezni izvirajo iz našega črevesja, je razumljivo, zakaj je čebula tako cenjena. Tako bi si morali prizadevati tudi za to, da čim pogosteje uživate čebulo. Iz nje lahko pripravite celo čaj ali pa sirup, ki pomaga pri kašlju in prehladih. Da bi ohranili vse pozitivne lastnosti čebule, vam priporočamo, da jo olupite in nasekljate šele neposredno pred uporabo.

Ingver

- Oglas -

Pri krepitvi imunskega sistema vam bo močno pomagal tudi ingver, ki je prav tako zelo učinkovit tudi pri lajšanju prebavnih težav. Možnosti uporabe ingverja so resnično skorajda neomejene – od preprečevanja gripe, prehlada, slabosti in celo glavobolov. Ingver lahko obenem spodbudi prekrvavitev, zato je kot nalašč za vse, ki vas pogosto zebe. Če želite ingver, česen in čebulo uporabiti v enem samem receptu in tako še dodatno okrepiti pozitivne učinke posameznega živila, bo verjetno najlažja možnost, da sestavine uporabite za pripravo zdravilnega čaja. Kombinacija čebule, ingverja in česna pa je zelo tipična tudi za številne azijske jedi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×