0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaEvropski teden boja proti raku na materničnem vratu

Evropski teden boja proti raku na materničnem vratu

MORDA VAS ZANIMA

Ta teden obeležujemo teden boja proti raku na materničnem vratu. Ta vrsta raka sicer sodi me redkejše oblike, saj jo lahko skoraj v celoti preprečimo. V Zori ob evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu pozivajo ženske, še posebej tiste stare med 50 in 64 let, da se redno udeležujejo presejalnih pregledov tudi po koncu rodne dobe, saj jih še vedno ogroža rak materničnega vratu.

- Oglas -

Rak na materičnem vratu

Od začetka programa Zora se je pojavnost skoraj prepolovila

Državni presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu Zora v Sloveniji deluje od leta 2003. Kot so ob začetku enajstega evropskega tedna, ki bo potekal do 28. januarja, zapisali v Zori, se je od takrat pojavnost raka materničnega vratu skoraj prepolovila: »Po uvedbi DP ZORA leta 2003 se je incidenca raka materničnega vratu v Sloveniji skoraj prepolovila. V letu 2014 je bila zabeležena najmanjša incidenca raka materničnega vratu v zadnjih 60 letih, to je v obdobju odkar deluje Register raka RS. V tem letu je zbolelo 114 žensk, skoraj polovico žensk manj kot leta 2003 in okoli 60 % žensk manj kot v začetku 60. let, ko je bila incidenca raka materničnega vratu v Sloveniji največja – to je tudi v evropskem merilu odličen uspeh,« pojasnjujejo v Zori.

Pregledov se premalo udeležujejo starejše ženske

Kot pravijo v Zori: »Slovenske ženske so program ZORA dobro sprejele in več kot 70 % se jih redno udeležuje presejalnih pregledov. Čeprav, za razliko od drugih rakov, za rakom materničnega vratu praviloma zbolevajo mlajše ženske, v Sloveniji zaradi učinkovitega presejalnega programa ZORA v zadnjih letih zbolevajo najpogosteje starejše ženske po 50. letu starosti, ki se niso redno udeleževale programa ZORA. Neodzivnice praviloma zbolijo za razširjeno ali razsejano obliko raka, pri katerem je napoved izida bolezni slabša. Pri ženskah, ki se redno udeležujejo presejalnih pregledov, praviloma odkrijemo že predrakave spremembe (in jih zdravimo, preden se rak sploh razvije) ali pa odkrijemo raka v začetnem stadiju, ko je z enostavnim operativnim posegom dobro ozdravljiv. V Sloveniji se pregledov premalo udeležujejo predvsem starejše ženske, med 50. in 64. letom starosti.«

.

NAJNOVEJŠE