0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHrana, ki napihuje: s čim jo lahko zamenjate?

Hrana, ki napihuje: s čim jo lahko zamenjate?

MORDA VAS ZANIMA

Preverite, katera hrana, ki se pogosto vsakodnevno znajde na našem krožniku, lahko povzroči napihnjenost, težak občutek v želodcu in posledično pomanjkanje energije. Za vas smo pripravili nekaj predlogov, s čim jo lahko nadomestite, da boste bolj prijazni do svoje prebave.

- Oglas -

Zdrava prehrana

Surove križnice

Nikoli ne jejte križnic, to so denimo cvetača, brokoli in zelje, v surovi obliki. V tej obliki so namreč križnice izjemno bogate z vlakninami, ki jih telo v takšni koncentraciji težko uporabi. V surovi obliki tako jejte zelenjavo, kot so denimo kalčki in zelena solata. Surovo zelje zamenjajte s fermentiranim, ki je lažje prebavljivo.

Jabolka

Pri nekaterih ljudeh lahko napihnjenost povzročijo tudi jabolka. Če ste nagnjeni k napihnjenosti tako poskusite zamenjati jabolka z bananami, jagodičevjem ali melonami.  Napihnjenost boste preprečili tudi tako, da jabolka skuhate in si morda privoščite osvežilen kompot.

- Oglas -

Nekatera sladila

Alkoholnih sladkorji, največkrat uporabljeni so sorbitol, manitol, ksilitol (xylitol), maltitol, maltitol sirup, laktitol, eritritol (erythritol) in izomalt, ki se večkrat uporabljajo kot nizkokaloričen nadomestek sladkorju, dodajajo pa jih tudi v industrijsko pripravljene sladice, so povezani s simptomi, kot je napenjanje, napihnjenost in celo diareja. Če imate neurejeno prebavo in ste nagnjeni k tem simptomom za slajenje raje uporabite javorjev sirup ali stevijo.

Mlečni izdelki

Mlečni izdelki so težko prebavljivi, povezujemo jih z napihnjenostjo in vetrovi. Če vam mlečni izdelki povzročajo neprijetnosti, jih zamenjajte s kokosovim mlekom ali pa mandljevim mlekom. Odlična zamenjava za živalsko mleko je tudi mleko iz indijskih oreščkov. Rastlinska mleka vsebujejo veliko vitaminov in mineralov.

Gobe

Gobe imajo za marsikoga neprecenljiv okus, ampak so žal izjemno težko prebavljive in bi se naj uporabljale le kot začimba jedem. Gobe zagotovo niso primerne za tiste, ki se borijo s kandido. Če imate težave s kandido, lahko teksturo gob v jedeh dobro zamenjate s pokuhanimi bučkami.

.

NAJNOVEJŠE