Lepota & KozmetikaKako lahko kokosovo olje uporabimo kot zobno pasto?

Kako lahko kokosovo olje uporabimo kot zobno pasto?

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da nam lahko pride kokosovo olje zelo prav v številnih vsakodnevnih situacijah. Izjemno uporabno je kot lepotni pripomoček – na primer za nego kože ali las. Kokosovo olje kožo navlaži in izdatno nahrani ter poskrbi, da je mehka, prijetnega videza in zdrava. Pozimi si lahko s kokosovim oljem pomagate tudi tisti, ki imate pogosto težave z razpokanimi ustnicami. Vse to so informacije, ki jih pozna že precej ljudi, precej manj znano pa je, da je mogoče kokosovo olje uporabiti tudi kot naravno zamenjavo zobne paste oziroma nasploh pri skrbi za ustno higieno.

- Oglas -

kokosovo olje kot zobna pasta

Protibakterijsko delovanje lavrične kisline v kokosovem olju

Tisto, zaradi česar je kokosovo olje idealna izbira za nego zob in ustne votline, je njegovo protibakterijsko delovanje. Uporaba kokosovega olja lahko poskrbi, da bodo vaši zobje bolj zdravi, ter prepreči kopičenje zobnih oblog in nastajanje zobnega kamna. Zasluge za izjemne protibakterijske učinke kokosovega olja je mogoče pripisati predvsem lavrični kislini. Ta pa ne deluje le protibakterijsko, ampak tudi protiglivično.

Naravna pomoč pri ohranjanju zdravja ustne votline

Pri čem vse vam torej lahko pomaga uporaba kokosovega olja za ščetkanje zob? Eden od učinkov, ki si jih lahko obetate, je zagotovo odprava težav z neprijetnim zadahom. Kokosovo olje pomaga tudi pri blaženju vnetij dlesni. Koristno je tudi za naravno beljenje zob, ne da bi pri tem poškodovalo zobno sklenino. Še posebej učinkovito naravno belilno zobno pasto dobite, če kokosovemu olju primešate malce kurkume. Kokosovo olje uporabite tako, kot bi sicer zobno pasto. Z njim si temeljito oščetkajte zobe, ne pozabite pa niti na jezik.

Kokosovo olje

Kokosovo olje kot naravna ustna voda

- Oglas -

Zakaj bi zapravljali denar za ustne vode, ki pogosto vsebujejo zdravju nevarne sestavine. Nedavne raziskave razkrivajo celo, da lahko redna uporaba ustne vodice poveča tveganje za diabetes. To pa še ne pomeni, da se morate ustnim vodam povsem odpovedati, vendar je precej bolje, da poiščete naravne alternative. Ena takšnih je kokosovo olje, ki je tako primerno za celostno nego ustne votline. Žvrkljanje kokosovega olja bo poskrbelo za prijeten, svež zadah ter za dodatno zaščito vaših zob in dlesni. Poleg tega pa je lahko ta metoda zelo koristna tudi za razstrupljanje telesa, še posebej če jo izvajate redno – vsako jutro, na tešče.

Nekaj dodatnih možnosti uporabe kokosovega olja

Kokosovo olje je lahko zelo zdrav dodatek prehrani, vendar je zagotovo nepogrešljivo tudi v naši lepotni rutini. Morda najbolj znano je kot osnovna sestavina naravnih dezodorantov. Kokosovo olje lahko uporabite kar samostojno. Protibakterijski učinki poskrbijo, da ne bo prišlo do razvoja neprijetnega vonja. Po želji pa lahko kokosovo olje zmešate z malce sode bikarbone in z nekaj kapljicami izbranega eteričnega olja. S kokosovim oljem si lahko pomagate tudi pri odstranjevanju ličil, njegov vonj pa lahko odžene tudi komarje in druge insekte. Vam je zmanjkalo kreme za britje? Nič hudega, na pomoč vam lahko priskoči kar kokosovo olje. Še ena izmed številnih možnosti uporabe kokosovega olja pa je lahko tudi za ublažitev hemoroidov. Ne glede za to, ali ga nameravate uporabiti za čiščenje zob ali ne, je torej kokosovo olje zagotovo ena tistih sestavin, ki jih je vedno koristno imeti pri roki.

NAJNOVEJŠE