Drobnjak za vaše zdravje in vaš vrt

    Drobnjak je začimba, ki izvira iz osrednje Azije, najdemo pa ga v marsikateri evropski kuhinji. Drobnjak je nabit z vitamini, predvsem A in C, vsebuje pa tudi vitamin B12. Po zgradbi je zelo podoben sorodnima in zelo zdravima česnu in čebuli.

    V kuhinji moje stare mame je imel drobnjak posebno mesto. Že ona je vedela, da so njegovi votli, ozki, zeleni listi zakladnica vitaminov, mineralov, posebnih olj in še drugih pomembnih sestavin, ki prispevajo k njegovim zdravilnim lastnostim.

    Drobnjak

    Vitaminska bomba

    Drobnjak vsebuje zelo podobne učinkovine kot česen, a v manjših količinah, zato je lahko primerna rešitev za vse, ki česna ne marajo ali ga zaradi drugih težav ne prenašajo. 100 gramov drobnjaka vsebuje kar 50 mg vitamina C, kar predstavlja 85 odstotkov dnevno priporočenega odmerka tega vitamina. Če bi dnevno priporočeno količino vitamina C želeli dobiti denimo z jabolki, bi jih morali na dan pojesti kar kilogram!

    Kot rečeno, ta azijska začimba vsebuje tudi veliko vitamina A. V drobnjaku ne manjka niti vitamina B12, gorčičnih olj in saponinov. Če ga date v vodo, bo izgubil svojo aromo, če ga kuhate, pa bo izgubil svoje zdravilne učinkovine. Zato ga raje posujte po že pripravljeni jedi oziroma solati.

    Drobnjak odlično vpliva na prebavo

    Znano je, da ima drobnjak zelo blagodejen vpliv na prebavo, saj odstranjuje črevesne zajedavce. Poleg tega znižuje krvni pritisk in raven holesterola v krvi ter širi žile. Odlično raztaplja sluz v telesu in krepi imunski sistem. Ima diuretične učinke, saj spodbuja delovanje ledvic in s tem poskrbi za odvajanje toksinov iz telesa. Zaradi visoke vsebnosti vitamaina C ga priporočajo tudi pri lajšanju simptomov spomladanske utrujenosti.

    Protitumorno delovanje

    Ugotovljeno je bilo, da čebulnice drobnjaka pomagajo zmanjševati nenormalno rast celic, značilno za rakava obolenja. Že nizka količina fenolnih spojin, ki jih najdemo v drobnjaku, ima protitumorni učinek. Drobnjak je tudi antioksidant, čeprav med začimbani ne spada med najmočnejše, kot sta npr. origano ali majaron. Izvleček semen drobnjaka pa naj bi deloval celo kot afrodiziak.

    Drobnjak

    Nezahtevna rastlina

    Drobnjak čisti kri, pospešuje prebavo, odvaja vodo, je antiseptik, antioksidant, ki zavira procese staranja, antimikotik – deluje proti glivičnim obolenjem in celo antibiotik. Primeren je za slabokrvne in na splošno izboljšuje počutje našega organizma. Odličen je tudi za rastline v soseščini, saj jih brani pred škodljivci, in je vsestransko uporaben v kulinariki.

    Raste v obliki zelenega grmička z ozkimi votlimi listi in je nezahtevna rastlina. Zacveti v nežno vijoličasti barvi in je pravi okras v vrtu. Cvetje privablja čebele, njihov vonj pa odganja škodljive insekte.

    Drobnjak se dobro počuti v soseščini paprik, kumar, paradižnika, jagod in vrtnic. Zato se za rastline priporoča naraven poparek iz zelenih, podolgovatih listov:

    Porezane liste prelijemo s kropom in pustimo nekaj časa stati. Ko se čaj ohladi, ga precedimo in že ga lahko uporabimo kot pršilo proti listnim ušem, škrlupu in plesnim, ki se pojavljajo na kumarah, paradižniku, papriki, jajčevcih in še kje. Škropimo 2- do 3-krat tedensko.

    Posezite po naravnih vitaminih in mineralih

    Če imate doma vrtiček, si lahko na njem izberete košček, na katerem boste dodelili mesto drobnjaku, ki je tako nezahteven. Lahko pa ga posadite tudi v lonček ter ga postavite na balkon, a ne na prevroče sonce. Tako boste imeli vitaminsko bombo z vitamini A, C, B2 kar doma! Poleg teh vsebuje tudi gorčična olja in saponine, žveplove spojine, ki ugodno vplivajo na prebavo. Seveda pa tudi življenjsko pomembne minerale, kot so železo, kalcij, fosfor, žveplo in natrij. Odlična kombinacija železa in vitamina C v drobnjaku prežene pomladansko utrujenost!

    Drobnjakove učinkovine so zelo podobne sestavinam v česnu in čebuli. Zanje je značilno, da čistijo kri, prispevajo k boljši presnovi in splošnemu počutju organizma. Deluje kot naravni antibiotik. Včasih so mislili, da odžene vse čarovnije in zle duhove.

    Žveplove spojine

    Prispevajo k povečanju imunosti organizma. Ugodno vplivajo na celoten žilni sistem, širijo žile, redčijo kri, zmanjšujejo holesterol, kar pripomore tudi k znižanju krvnega tlaka. Spodbujajo presnovo in preženejo marsikatere črevesne zajedavce.

    Ne vem, ali ste vedeli …

    • V 100 g drobnjaka je kar 50 mg vitamina C, kar je 85 % priporočenega dnevnega vnosa. Da bi v svoje telo vnesli tolikšno količino, bi morali pojesti kar 1 kg jabolk.
    • Če imate doma posajenih samo pet grmičkov drobnjaka, ki jih redno režete in uporabljate čez poletje, boste prejeli enako količino vitamina C, kot bi jo vam v istem obdobju ponudili dve jablani. To pa si velja zapomniti!
    • Če želite sprejeti koristi njegovih zdravilnih sestavin, pojejte čim več svežega drobnjaka.

    Ko v kuhinji zadiši

    recept drobnjak

    Ko moram sama pripravljati hrano, se nemalokrat spomnim na svojo staro mamo, kako z veseljem se je lotila priprave tistih pravih skutnih štrukljev z drobnjakom, ki so se kuhali še na štedilniku na drva. Lahko rečem, da je drobnjak pri njej veljal za zelo uporabno, zdravo in okusno začimbo.

    Skutni štruklji z drobnjakom

    slani ali sladki, odvisno od okusa, za štiri lačne

    Testo:

    • 500 g bele ostre moke, lahko tudi polnozrnate,
    • 1 večje jajce,
    • 2 žlici sončničnega olja,
    • 350 ml mlačne vode,
    • morda malo kisa za lažjo pripravo testa.

    Skutni nadev:

    • 250 g skute,
    • 1 dl kisle smetane,
    • 3 jajca,
    • opran in drobno nasekljan drobnjak,
    • po želji za polnejši okus dodatek 3–4 žlice pšeničnega zdroba ter vse malo posolimo ali posladkamo.

    Iz naštetih sestavin zamesimo vlečeno testo, ki ga pustimo eno uro počivati. Nato ga na pomokanem prtu narahlo razvaljamo, dobro razvlečemo in namažemo s pripravljenim skutnim nadevom, ki ga povrhu potresemo s sveže nasekljanim, dobro opranim drobnjakom. Testo s prtom lepo zavijemo v štrukelj, preložimo na mokro krpo, potreseno z drobtinicami, povijemo z vrvico in damo za 40 minut kuhat v malo osoljen krop.

    Kuhan štrukelj pustimo še nekaj časa v loncu, da se malo pohladi. Potem ga razrežemo na lične rezine, bogato zabelimo z maslom, na katerem smo prepražili domače bele drobtine. Slane lahko uporabimo za prilogo k mesu.

    Z veseljem smo jedli te štruklje, tako skrbno pripravljene, kar je naši stari mami zelo dobro delo. Ta dan je pri nas veljal za praznik.

    Morda pa bi jutri pripravili drobnjakove štrukeljce:

    Sestavine:

    • 30 dag moke,
    • 1 jajce,
    • 1,5 dl mlačne vode,
    • malo soli,
    • maslo,
    • krušne drobtine.

    Iz navedenih sestavin pripravimo testo, ki ga na tanko razvaljamo, dobro premažemo s stopljenim maslom, potresemo z na drobno nasekljanim drobnjakom in testo zvijemo v svaljek. Poljubno razrežemo in damo kuhat v malo osoljen krop. Ko štrukeljci nekaj časa vrejo, jih zabelimo kar v loncu s prepraženimi kruhovimi drobtinami in postrežemo kot samostojno jed. Dober tek!

    Da boste imeli drobnjak vedno pri roki

    Pripravite si drobnjakovo maslo. Za to uporabite maslo iz biološke pridelave, dodajte po želji narezan drobnjak, malo posolite, oblikujte v salamo, zavijte v papir za pečenje ter shranite v zamrzovalniku. Jedem ga boste tako lahko dodajali v mrkem, zimskem času.

    Kuhanim jedem ga dodajamo šele na koncu

    Različnim jedem, kot so juhe in enolončnice, ga dodamo šele na koncu, ker le tako ohrani aromo in zdravilne lastnosti. Enolončnicam, zlasti pa fižolovi juhi, da poseben okus, ki vzbudi tek!

    Povejte svoje mnenje - kometirajte