0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineGrenkuljica – jedilna zdravilna zel

Grenkuljica – jedilna zdravilna zel

MORDA VAS ZANIMA

Zgodovina uporabe ene izmed najbolj spregledanih članic družine met, ki raste skoraj po vseh zapuščenih njivah in travnatih pobočjih, sega daleč nazaj v prvo stoletje našega štetja, ko se je pričela grenkuljica uporabljati v alternativni medicini. Zaradi visoke vsebovanosti vitamina C se je grenkuljica uporabljala kot zdravilo za vse bolezni, poleg tega pa je bila ena izmed prvih zdravilnih zeli, ki so jo na severnoameriški celini uporabljali zgodnji priseljenci.

- Oglas -

Bršljanasta grenkuljica (Glechoma hederacea) ali po domače – grenkuljica je nizka trajnica s štirioglatim, redkodlakim stebelcem, ki se navadno poleže po tleh in se v kolencih ukorenini. Iz ležečega stebelca poganjajo pokončne veje z nasprotnimi, po robu narezanimi ledvičnimi listi, vijoličasto modri cvetovi pa so zbrani v zalistnih vretencih. V zdravilne in kulinarične namene se uporablja cela grenkuljica – sveža ali posušena rastlina. Nabiramo jo v času cvetenja in jo sušimo v senci.

Grenkuljica (Glechoma hederacea)

Grenkuljica in kulinarična ter zdravilna uporaba

Grenkuljica je eno izmed tistih zelišč, ki ima zdravilne in užitne lastnosti. Ker je zelo lahkega in prijetnega okusa je zelo prijeten dodatek v solatah, uporablja se lahko tudi v predjedeh, saj spodbuja tek, poleg tega pa se odlično odreže tudi v vlogi sestavine spomladanskega prečiščevalnega napitka.

- Oglas -

Ker vsebuje eterično olje se v zdravilne namene v prvi vrsti uporablja pri vnetjih sluznice, povezanih s prehladi, gripo ter sinusitisom. Zaradi vsebovanosti antialergenov deluje grenkuljica antibakterijsko, odlikujejo pa jo tudi protivnetne ter pomirjevalne lastnosti. Najnovejše študije jo preučujejo kot možen dodatek k zdravljenju oziroma preprečevanju levkemije, bronhitisa, hepatitisa, več vrst raka ter virusa HIV, dokazano pa je koristna je tudi za zdravljenje prebavnih motenj, gastritisa ter driske. Grenkuljica dobro deluje na jetra in ledvica, kot dodatek k kopelim pa jo nekateri uporabljajo kot sredstvo za mehčanje kože saj le to pomirja.

Recepti

Spomladanski prečiščevalni čaj

30 gramov svežih ali posušenih listov in/ali cvetov grenkuljice prelijemo z lončkom vrele vode. Pustimo, da se sestavine namakajo 5 minut. Nato tekočino precedimo in jo počasi pijemo po požirkih. Za boljši okus čaj po želji sladkamo z medom. Ostanke precejenega čaja lahko v zaprti posodici hranimo še tri do štiri dni v hladilniku, uporabimo pa jih za celjenje lažjih opeklin ali pikov.

Predjed: bučke s kozjim sirom ter grenkuljico

Za pripravo predjedi potrebujemo 100g bučk (3 do 4 manjše bučke), 400g svežega kozjega sira, 30 svežih listov grenkuljice, ščepec morske soli, 1 čajno žličko olivnega olja ter kvadratno plastično posodo (dolžine približno 15cm), ki bo služila kot kalup za lažjo pripravo jedi.

Bučke operemo, jim odrežemo končke, ter jih pustimo odete v kožo. Nato jih narežemo na tanjše podolgovate trakove in te v posodi dušimo 5 minut. Med tem liste grenkuljice sesekljamo na drobne koščke, nekaj listov pa pustimo celih za kasnejšo dekoracijo. V posebni skodelici z vilico pretlačimo svež kozji sir ter mu dodamo sesekljane liste grenkuljice in morsko sol. Za tem kalup rahlo premažemo z olivnim oljem ter vanj položimo 1 cm debelo plast podolgovatih dušenih bučkinih rezin. Na to plast z žličko razporedimo 2 cm debelo plast zmesi s kozjim sirom ter to zopet nadgradimo s plastjo bučk. Plasti druga na drugo zlagamo toliko časa dokler ne porabimo vseh pripravljenih sestavin.

- Oglas -

Ko končamo z zlaganjem plasti, kalup čez noč pustimo v hladilniku, da se zmes rahlo strdi. Naslednji dan bi slednja morala biti dovolj trda, da lahko jed serviramo v obliki rezin. Po želji jo okrasimo še s celimi listi grenkuljice ter jo še hladno postrežemo.

.

NAJNOVEJŠE