Koruzo najveฤkrat povezujemo z velikimi kmetijami in hrano za ลพivino. ฤeprav velika rastlina ima lahko na naลกem vrtu veฤ vlog in koristi. Izberemo seveda sladko koruzo, da si bomo lahko spekli ali skuhali kakลกen storลพ ali pa koruzo pokovko, da bomo imeli ยปpop cornยซ.Ob tem pa omenimo, da sladka koruza in koruza za pokovko sta povsem drugi sorti koruze kot jo sadijo /sejejo kmetje za zrnje ali silaลพo ลพivini.
Namig: Namesto opore v obliki palice oziroma kola, lahko sadimo ob mladi rastlinici koruze sadimo visok fiลพol. Koruza bo opora fiลพolu, ki se bo lepo ovijal po koruzi. Zraven lahko ลกe sadimo buฤe in jih pustimo, da plazijo po tleh in tako zastiramo tla in zadrลพujemo vlago koruzi in fiลพolu ter prepreฤuje rast plevelom. Tako imamo lahko kombinacijo treh povsem razliฤnih rastlin na isti povrลกini, ki se medsebojno dopolnjujejo. Koruza je potratna rastlina in potrebuje veliko hranil, fiลพol pa zaradi simbioze z nitrifikacijskimi bakterijami dovaja duลกik tlom. Buฤe pa poskrbijo za manjลกe izhlapevanje vode.
Koruza za pokovko
To je sorta koruze, ki je posebej primerna za pripravo pokovke, โpopcornโ. V viลกino zraste pribliลพno 2m. Vsaka rastlina naredi 1 do 2 storลพa, ki sta pribliลพno 20 cm dolga, polna gostih rumenih zrn. Pridelek pobiramo predvidoma septembra in oktobra. Koruzo za pokovko pobiramo v polni zrelosti, ko so zrna ลพe trda in jih z nohtom ne moremo streti. Storลพe poberemo in jih v suhem in zraฤnem prostoru ลกe malo dosuลกimo, ฤe je dolga in lepa jesen lahko tudi suลกimo na prostem.
Uporaba: Ko je zrnje suho, storลพe zruลพimo in jih v posodi ali ponvi, ki jo pokrijemo popraลพimo. Na vroฤi ponvi ali kozici, pod pokrovko kmalu sliลกite pokanje in pokovka je kmalu pripravljena. Po ลพelji dodamo ลกe malo soli in prigrizek z domaฤega vrta je ลพe tu.
Sladka koruza v viลกino zraste od 75 cm do 175cm, v ลกirino pa se razraste 45 cm.
Uporaba: Mlade storลพe uลพivamo surove, peฤene ali kuhane. Storลพe lahko peฤemo na ลพaru, ko so peฤeni jih po ลพelji solimo. Zrnje sladke koruze dodajamo sveลพim solatam, razliฤnim omakam, pici,โฆ
Za rast in razvoj potrebuje sladka koruza okrog 70 dni. Storลพe sladke koruze obiramo v mleฤni zrelosti. Kdaj nastopi mleฤna zrelost pa preverimo tako, da odstranimo ovrลกne liste storลพa in s prstom pritisnemo na zrnje. ฤe je sok, ki izteฤe iz zrnja mleฤne barve potem je storลพ primeren za uporabo. Sok nedozorelih storลพev je voden. Zrna prezrelih storลพev pa postanejo ยปmokastaยซ.
Drugi naฤin, kako vemo kdaj naj bi nabirali storลพe je, da gledamo laske. Ko zaฤnejo le ti na koncu rumeneti so storลพi primerni, da jih oberemo. Ko odtrลพemo storลพe, se zaฤne sladkor v zrnju spreminjati v ลกkrob. ฤe hoฤemo imeti dlje ฤasa na razpolago sveลพe storลพe sejemo sladko koruzo v razliฤnih terminih z razmakom vsaj enega tedna. Sladko koruzo lahko zamrzujemo ali pa jo vloลพimo v slanici v kozarce in pasteriziramo pri 100oC.
PRIDELOVANJE KORUZE:
V Sloveniji koruzo sejemo/sadimo od sredine aprila do sredine maja. ฤas setve je odvisen od klimatskih razmer, kjer bomo sejali/sadili koruzo. Pri setvi moramo paziti, da sejemo le eno vrsto koruze na eno parcelo. Tako na primer na isto parcelo ne sejemo sladke koruze in npr. koruze pokovke ali okrasne koruze, saj lahko koruza zaradi medsebojnega opraลกevanja izgubi nekaj znaฤilnosti.
Uspeva pri temperaturah med 16 in 35oC, vendar je v vroฤem in suhem vremenu opraลกitev slabลกa. Koruza ima plitve korenine, uspeva v rodovitnih, dobro odcednih tleh.
Za kalitev semen je potrebna temperatura tal nad 10oC. Semena sejemo/sadimo na stalno mesto 2,5 cm globoko in 7 cm narazen. Ko semena posadimo, povrลกino zaลกฤitimo s kopreno. Ko so rastline visoke 10 cm jih redฤimo na ustrezno razdaljo. Med posameznimi rastlinami je priporoฤena razdalja 30 cm, tako bo tudi opraลกitev najboljลกa. Uspeva na sonฤnih legah, topli in rahli zemlji. Priporoฤljivo je, da rastline zastiramo.
Koruzo je potrebno redno pleti, pri ฤemer moramo paziti, da ne poลกkodujemo korenin. Stebla lahko ogrebemo 15 cm visoko, da so rastline bolj stabilne. Ko se zaฤnejo razvijati zrna rastline priฤnemo zalivati oziroma, ฤe prej nastopi suลกa priฤnemo z zalivanjem, ko le ta nastopi.
Namig: Koruza zaradi svoje viลกine nudi zavetrje in zaลกฤito ostalim rastlinam na vrtu. Zanemarljiva pa ni niti uporaba koruznice, ki nam ostane po pobiranju storลพev, saj le-to lahko v jesenskem ฤasu ovijemo okrog veฤjih lonฤnic in jih tako zavarujemo pred mrazom.