0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaDoživljate jutranje glavobole? Poiščite razlog zanje!

Doživljate jutranje glavobole? Poiščite razlog zanje!

MORDA VAS ZANIMA

Glavobol je zagotovo ena najslabših stvari, ki vas lahko doletijo navsezgodaj zjutraj. Če se vam težava pogosto pojavlja, je smiselno poiskati razlog zanjo, predvsem pa ugotoviti, kako jo lahko odpravite. Čeprav jutranji glavoboli niso nujno povezani z nečim, kar lahko nadzorujete, pa so razlogi zanje pogosto precej »banalni«.

- Oglas -

Tako lahko včasih že z minimalno spremembo vsakodnevnih navad preprečite pojavljanje jutranjih glavobolov. Če se glavoboli kljub vsem ukrepom še ponavljajo, se posvetujte z zdravnikom, saj bi bile lahko razlog zanje tudi resnejše zdravstvene težave.

Jutranji glavobol

Ste spali premalo? Ste morda spali preveč?

Večina ljudi za optimalno funkcioniranje potrebuje od 7 do 8 ur spanja na noč. Pomanjkanje spanja lahko v telesu sproži signal, da je nekaj narobe. To privede do t. i. boj ali beg odziva. Pospeši se vaš srčni utrip, krvni tlak naraste in sprostijo se večje količine stresnih hormonov. Vse to pa lahko prispeva h glavobolu navsezgodaj zjutraj. Po drugi strani pa ima podoben učinek kot pomanjkanje spanca tudi pretiravanje s spanjem.

- Oglas -

Če spite več kot 9 ur, obstaja namreč tveganje, da se raven serotonina v možganih zniža, posledično pa se zmanjša tudi prekrvavitev možganov, kar lahko prav tako privede do glavobola. Takšne glavobole ljudje zelo pogosto doživljajo ob koncu tedna, ko si končno vzamejo čas za spanje. Tako ni slabo, da si tudi takrat nastavite budilko, saj se sicer lahko zgodi, da pretiravate s spanjem in se nato zbudite z glavobolom. 

Je ravnovesje endorfinov v vašem telesu porušeno?

Tvorba endorfinov, »hormonov sreče«, je običajno najnižja navsezgodaj zjutraj. Pri nekaterih ljudeh lahko to privede do glavobolov. Pretirano znižana raven endorfinov lahko sicer prizadene tudi količino drugih živčnih prenašalcev, na primer serotonina, zaradi česar se lahko krvne žile v možganih zožijo. To je še eden od možnih razlogov za slabšo prekrvavljenost možganov in glavobole. Strokovnjaki sicer ne vedo povsem natančno, zakaj znižana raven endorfinov pri nekaterih ljudeh privede do glavobolov, pri drugih pa nima posebnega učinka. Ne glede na to, kaj so razlogi za te razlike, pa je nekaj jasno – če je prenizka raven endorfinov zares razlog za vaše težave z jutranjimi glavoboli, obstaja zelo velika verjetnost, da vam bo pomagala telovadba, takoj ko se zbudite. Telesna aktivnost namreč sproži tvorbo endorfinov, zato bo glavobol izginil, kot bi mignili.

Ste pretiravali z alkoholom?

Verjetno vam je jasno, da lahko velike količine alkohola privedejo do hudega glavobola naslednje jutro. Vendar pa za glavobol pravzaprav niti ni treba dosti. Pri nekaterih ljudeh sta lahko že dva kozarčka preveč. Alkohol lahko namreč zelo hitro povzroči dehidracijo, od tu do glavobola pa ni več daleč. Poleg tega pa se lahko zaradi uživanja alkohola zmanjša tudi kakovost vašega spanca, kar je prav tako eden od možnih razlogov za glavobol. V tem primeru boste glavobol najlažje pregnali z vodo ali z napitkom, ki vsebuje elektrolite. Pomaga vam lahko tudi šumeča tableta z vitaminom C, saj bodo tako vaša jetra hitreje in lažje predelala alkohol ter ga izločila iz telesa.

Ali morda smrčite?

Mnogi ljudje se niti ne zavedajo, da med spanjem pogosto smrčijo. Če ni nikogar, ki bi vas na to opozoril, lahko mine kar precej časa, preden ugotovite, da med spanjem oddajate nenavadne zvoke. Ljudje, ki smrčijo, lahko včasih med spanjem za nekaj sekund ostanejo praktično brez kisika. Simptom tega pojava (gre za t. i. obstruktivno spalno apnejo) pa je lahko med drugim prav jutranji glavobol. Če sumite, da bi lahko imeli tudi sami težave s spalno apnejo, se vsekakor posvetujte z zdravnikom, saj obstajajo rešitve. Poleg primarne težave pa se lahko rešite tudi glavobolov.

- Oglas -

Se spopadate z depresivnimi občutki?

Velikokrat so glavoboli povezani z depresijo oziroma depresivnimi občutki. Tovrstni glavoboli se lahko sicer pojavijo praktično kadar koli, vendar je zanje še posebej značilno, da vas presenetijo navsezgodaj zjutraj. Depresija med drugim pogosto vpliva tudi na spanje. Kot že omenjeno, pa lahko tako premalo kot preveč spanja vpliva na glavobole. Ker lahko glavoboli še dodatno poslabšajo vaše razpoloženje, se marsikdo zelo hitro ujame v začaran krog. Pri ublažitvi glavobolov vam sicer lahko pomagajo protibolečinska sredstva, ki pa jih ni dobro uživati predolgo. Poleg tega pa je precej bolj smiselno, da se poskušate težave lotiti pri samem izvoru. Namesto da se pretirano osredotočite na glavobole, ki so samo simptom, raje poiščite pomoč glede svoje primarne težave.

Je vaš krvni tlak povišan?

Posledica previsokega krvnega tlaka je tudi povečana obremenitev možganov, kar je pogost razlog za glavobole. Mnogi ljudje, ki imajo pogosto povišan krvni tlak, tega niti ne vedo, saj se stanje velikokrat ne odraža v obliki posebnih simptomov. Jutranji glavobol je tako eden tistih znakov, ki jih ne smete spregledati, ampak morate poiskati razlog zanj. Če ugotovite, da je zares kriv povišan krvni tlak, boste morali spremeniti svoje vsakodnevne življenjske navade, v skrajnih primerih pa so potrebna tudi zdravila.

.

NAJNOVEJŠE