0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPravočasno prepoznajte znake bolezni ali odpovedi jeter!

Pravočasno prepoznajte znake bolezni ali odpovedi jeter!

MORDA VAS ZANIMA

Naše telo je opremljeno z izjemno učinkovitim filtrom oziroma sistemom za odstranjevanje strupenih snovi. To so seveda naša jetra. Med najpomembnejše naloge jeter sodijo filtriranje krvi, tvorba hormonov, shranjevanje energije oziroma glukoze v obliki glikogena in tvorba spojin, ki pomagajo črevesju pri prebavi hrane. Seveda pa imajo jetra poleg naštetih še ogromno drugih nalog.

- Oglas -

Ker so jetra v našem telesu tako pomembna, marsikdo misli, da se lahko že drobne težave z jetri hitro odrazijo v obliki izrazitih telesnih simptomov. Vendar pa to ne drži. Tako je pomembno, da znate prepoznati zgodnje znake težav z jetri ali celo odpovedovanja jeter, saj lahko s tem pospešite začetek zdravljenja.

Okvare bolezni jeter simptomi

Ciroza se lahko razvije tiho in neopazno

Včasih se v povezavi s hepatitisom C še vedno pojavlja poimenovanje »tiha epidemija«, saj mnogi ljudje dolgo niso vedeli, da so zboleli za to boleznijo. Do takrat, ko se pokažejo očitni znaki težav z jetri, kot sta na primer hepatitis ali zamaščenost jeter, se namreč lahko že razvije ciroza. To je poimenovanje za proces postopnega odpovedovanja jeter, ki je posledica dolgotrajne bolezni ali poškodbe. Cirozo bi pravzaprav lahko imenovali nekakšen jetrni artritis. Tako predstavlja ciroza tudi močno povečano tveganje za razvoj raka na jetrih in za potrebo po transplantaciji.

- Oglas -

Najpogostejši razlog za težave z jetri je sicer pretirana zamaščenost tega organa, ki je pogosto povezana tudi s prekomerno telesno težo. Za težave z jetri so lahko krive tudi različne oblike hepatitisa, zelo pogost razlog zanje pa je tudi alkoholizem. Če želite preprečiti različne težave, ki lahko vodijo tudi v odpoved jeter, je tako zelo pomembno, da ne pretiravate z alkoholom, da uživate zdravo hrano in da ste redno fizično aktivni. Prav tako pomembni so redni pregledi pri zdravniku, na katerih je možno izključiti težave z jetri.

Najpogostejši simptomi okvare jeter

Občutek bolečine ali napetosti v zgornjem trebušnem predelu, predvsem na desni strani, je lahko znak, da z vašimi jetri nekaj ni v redu. Na težave z jetri lahko opozarjajo tudi rumene oči ali koža. Ko vaše telo razgrajuje neuporabne krvne celice, je stranski produkt procesa tudi bilirubin, ki ga zdrava jetra zlahka odstranijo iz telesa, v primeru okvarjenih jeter pa se bilirubin kopiči v krvi, kar lahko privede do rumene barve oči ali kože. Pojav imenujemo zlatenica, za katero je značilen tudi urin zelo temne barve.

Še eden od znakov okvare jeter, na katere morate biti pozorni, je bolečina v sklepih, podobna simptomom artritisa, ki jo lahko spremljajo tudi slabost, bruhanje, povečana utrujenost in izguba apetita. Našteti simptomi so še posebej značilni za avtoimunski hepatitis. Če vaša jetra niso več uspešna pri prečiščevanju krvi, se lahko pojavijo tudi vidni madeži na koži, povezani s težavami s strjevanjem krvi. Madeži spominjajo na pajke ali zvezde, najpogosteje pa se pojavijo na prsih oziroma po trupu. Na težave z jetri lahko opozarjajo tudi določene psihične težave, predvsem huda zmeda, ki se jo lahko zamenja s simptomom Alzheimerjeve bolezni.

Ko so namreč jetra okvarjena, se lahko v možganih nakopiči preveč bakra. Ta simptom se sicer pogosteje pojavi v poznejših fazah bolezni jeter. Podobno velja tudi za hitro upadanje mišične mase, ki prav tako nakazuje na to, da je bolezen že precej napredovala. Da bi preprečili hujše težave z jetri, je tako pomembno, da ste pozorni že na tiste simptome, ki so značilni za najzgodnejše faze.

NAJNOVEJŠE