0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaDiabetes in praznične pojedine: 6 koristnih nasvetov

Diabetes in praznične pojedine: 6 koristnih nasvetov

MORDA VAS ZANIMA

Hrana je danes pogosto osrednji element naših druženj – pri praznikih pa pride to še posebej do izraza. Vrhunec pogosto pomenijo božično-novoletni prazniki, ko se mize šibijo od prazničnih dobrot. Za mnoge tako prazniki prinašjo precej skušnjav, ki se jim je težko upreti.

- Oglas -

Za večino to pomeni nekaj dodatkih kilogramov, ki se jih poskušajo nato znebiti s prihodom novega leta, pri diabetikih pa imajo lahko razne praznične »pregrehe«, povezane s hrano, resnejše posledice. Je torej sploh mogoče vsaj deloma uživati v prazničnih dobrotah, če imate sladkorno bolezen? Ali se morate kulinaričnim užitkom med prazniki povsem odpovedati? Za vas smo pripravili nekaj koristnih nasvetov, ki jih je smiselno upoštevati. Če se boste držali osnovnih smernic, tako tudi občasen zdrs ne bo prevelika težava …

Diabetes in praznične jedi

Ne preskakujte obrokov

Morda nameravate čez dan jesti manj, da si boste lahko nato privoščili več, ko pride čas za praznično večerjo. Vendar pa popolno preskakovanje obrokov pri diabetesu seveda nikakor ni priporočljivo. To ima lahko zelo negativen vpliv na raven sladkorja v krvi. Tako morate tudi pred prazniki skrbeti, da bodo vaši obroki še vedno redni, da ne pride do prevelikih nihanj krvnega sladkorja. Seveda pa lahko malce omejite kalorični vnos, če veste, da boste zvečer zaužili nekoliko več kalorij kot običajno.

- Oglas -

Pijte čim več vode

Zadostna oskrba telesa s tekočino je seveda tudi nasploh zelo pomembna za naše zdravje in počutje. Ko gre za diabetes in praznike, pa je vnos vode še posebej važen, za kar obstaja več razlogov. Eden najpomembnejših je zagotovo ta, da redno pitje vode pomeni, da boste pojedli manj, kot bi sicer – oziroma da se boste nasitili in zadovoljili z manjšimi količinami, zato bo skušnjava ob (pre)obloženih mizah manjša. Poleg tega pa se boste tako lažje uprli tudi različnim sladkim pijačam in alkoholu – prav tako dvema prazničnima stalnicama.

Previdno pri količini in virih ogljikovih hidratov

Diabetiki morajo biti še posebej pozorni na vnos ogljikovih hidratov, saj lahko prav ti najbolj vplivajo na raven sladkorja v krvi. Seveda pa vsi viri ogljikovih hidratov niso enaki. Ko je le mogoče, dajte prednost polnovrednim virom kompleksnih ogljikovih hidratov. Tudi ajdova kaša je na primer lahko zelo praznična priloga, še posebej z nekaj (kulinarične) domišljije. Obstaja še ogromno različnih alternativ za klasične božične oziroma silvestrske/novoletne jedi. Tako se vam ni treba v celoti odpovedati določeni tradiciji, povezani s prazničnimi obroki. Zakaj ne bi na primer tokrat namesto belega riža ali pireja uporabili kar cvetače?

Zmernost pri nalaganju porcij

To, da imate diabetes, še ne pomeni, da se morate povsem odpovedati svojim najljubšim jedem. Seveda pa morate biti zelo previdni pri nalaganju porcij. Uporabljajte manjše krožnike – tako skušnjava, da bi jih pretirano obložili in nato čutili dolžnost, da vse pojeste, ne bo prevelika. Imejte v mislih, da si lahko še vedno vzamete dodatno hrano, če boste želeli.

Jejte počasi

Kadar pri prehranjevanju ne hitimo, lažje začutimo, kdaj smo siti, in se takrat tudi ustavimo. To naj bo tudi eno izmed zlatih pravil za letošnje praznike. Ljudje, ki jedo počasi, naj bi v povprečju zaužili precej manj kalorij od tistih, ki vedno hitijo, kot razkrivajo raziskave.

- Oglas -

Ne pozabite na gibanje

Zimski sprehodi so lahko čudovita popestritev praznikov. Če se boste na sprehod odpravili s svojimi bližnjimi, je to zagotovilo za kakovostno preživet skupni čas, obenem pa je redna aktivnost za diabetike še posebej pomembna. Tako lahko nekoliko zmanjšate negativen vpliv malce manj zdravega prehranjevanja med prazniki – seveda pa kljub temu ob praznični mizi ni treba pretiravati. Z gibanjem ne morete povsem izničiti škode, zato še vedno velja, da poskušajte slediti tudi zgornjim nasvetom. In seveda – naj bodo prazniki čim lepši. Njihov smisel navsezadnje niso hrana ali darila …

.

NAJNOVEJŠE