0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaPreprosti triki za odpravo vlage in neprijetnih vonjav iz omar

Preprosti triki za odpravo vlage in neprijetnih vonjav iz omar

MORDA VAS ZANIMA

V omarah se lahko zelo hitro razvijejo neprijetne vonjave, pogosto pa je prisotna tudi vlaga, ki lahko vodi celo do razvoja plesni. To velja predvsem za garderobne omare, v katerih shranjujemo oblačila, vendar so lahko problematične tudi kuhinjske omarice, kopalniške ipd. Kaj storiti?

- Oglas -

Osnovni ukrep je seveda ta, da omare in omarice redno čistite ter da poskrbite tudi za dovolj pogosto zračenje. Obstaja pa tudi nekaj preprostih trikov, ki so vam lahko v dodatno pomoč pri boju z vlago in neprijetnimi vonjavami. Gre za rešitve, ki so pogosto boljše tudi z vidika zdravja, če jih primerjamo s kupljenimi osvežilci zraka. Seveda pa vam lahko pomagajo prihraniti tudi nekaj denarja.

Riž

Predvsem v kuhinjskih omaricah si lahko zelo uspešno pomagate z rižem. Gre za star trik, ki se uporablja za odstranjevanje presežka vlage iz prostorov in omar. Riž lahko namreč nase veže vlago, posledično pa bo tudi manj nevarnosti za razvoj plesni. Ker je lahko prav vlaga pogosto kriva tudi za neprijeten vonj v omaricah, lahko z rižem rešite tudi to težavo. Vse, kar morate storiti, je, da riž stresete v manjše posodice, ki jih nato razporedite po omarah. Po želji lahko riž natresete tudi v manjše vrečke iz blaga.

Beli kis

Če boste za čiščenje omar namesto klasičnih čistil uporabljali beli kis, bo precej manj možnosti, da se razvijejo neprijetne vonjave. Beli kis namreč uničuje mikrobe, ki so pogosto krivi na neprijetne vonjave. Najprej omare spraznite, nato pa notranjost dobro zbrišite s krpo in kisom. Omare pustite odprte nekaj ur, da vonj kisa izgine, preden vanje vrnete oblačila in druge predmete.

- Oglas -

Soda bikarbona

Soda bikarbona je še ena snov, ki bo nase vezala neprijetne vonjave in tako poskrbela za prijetno odišavljeno notranjost omar. S sodo bikarbono napolnite posodice in jih razporedite po omarah. Posodico, napolnjeno s sodo bikarbono, lahko položite tudi v hladilnik, kjer se pogosto še posebej hitro razvijejo neprijetni vonji. Seveda pa lahko sodo uporabite tudi pri čiščenju – samostojno ali v kombinaciji s kisom.

Kava

Odlična izbira, če želite odstraniti presežek vlage v omarah in se znebiti nič kaj prijetnih vonjev, je lahko tudi kava. Kavo pretresite v posodice ali v vrečke iz blaga, ki jih položite na različna mesta v omarah in predalih. Poskrbite, da boste kavo redno menjali, saj sčasoma izgubi svojo moč, zato jo je treba nadomestiti s svežo.

Sivka

Marsikdo ob misli na naravno odišavljanje – tako prostorov kot omar – najprej pomisli na sivko. Seveda je sivka izvrstna rešitev, ki poskrbi za več svežine v vaših omarah. Tudi vaša oblačila bodo imela zelo prijeten vonj. Sivka je zelo učinkovita tudi pri odstranjevanju zelo neprijetnih vonjev, ki so se kopičili že dolgo časa. Ker pa vonj sivke, kot najbrž veste, odganja tudi insekte, je to tudi odlična metoda, da se znebite moljev in drugih nepovabljenih gostov v vaših omarah z oblačili. Potrebujete vrečke iz blaga, ki jih napolnite s posušenimi cvetovi sivke. Ta trik bo poleg vsega naštetega pomagal tudi pri preprečevanju razvoja plesni v omarah.

Sol

Še en zelo preprost, obenem pa izjemno učinkovit trik za odstranjevanje vlage in neprijetnih vonjav iz omar je uporaba soli. Tudi v tem primeru morate le napolniti posodice in jih razporediti po različnih mestih v omarah. Sol menjajte približno enkrat tedensko za optimalne rezultate.

NAJNOVEJŠE