RubrikeStrokovnjakiDekstroza po treningu DA ali NE?

Dekstroza po treningu DA ali NE?

MORDA VAS ZANIMA

Pozdravljeni,
mene pa zanima, kaj menite o jemanju dekstroze po treningu? Ali je to v redu ali je kakšen drug enostaven ogljikov hidrat boljši za po treningu – to me zanima predvsem zato, ker vem, da sladkor ni najbolj zdrav.

- Oglas -

Dekstroza

Živjo!
Strinjava se, da si sladkor v kakršnikoli obliki težko zasluži predpono »zdrav«. Posebej za večinoma sedečega posameznika. Je pa res, da se pravila igre do mere spremenijo, ko govorimo o treniranem športniku v procesu pridobivanja moči, vzdržljivosti, mišične mase. Takrat se poleg zdravja omeni še uspešnost (performance) in je lahko tempirana manipulacija z določenimi hranili okoli treninga odlično pomagalo do izrazitejšega učinka ter boljše regeneracije.

Ni skrivnost, da proste aminokisline z razvejano verigo (BCAA, predvsem levcin), katerih najbogatejši naravni vir je sirotka v prahu, neposredno vplivajo na sintezo novih mišičnih beljakovin, enostavni sladkorji pa takrat le pomagajo »pritisniti na plin« ali hitreje napolniti rezervoar porabljene energije.
Med ogljikovimi hidrati/sladkorji v prahu se po izkušnjah najbolje obnese Vitargo – vrsta ječmenovega škroba z visoko molekulsko maso in nizko osmolarnostjo, kar pomeni hitrejši prehod v kri in polnjenje zalog mišičnega glikogena. Meni nedvomno ljubši spremljevalec sirotke v prahu v napitku po treningu od konkurenčne »koruze« (maltodekstrin ali t.i. Waxy Maize).

Dekstroza (glukoza) bo tudi opravila svoj posel, bi se vsekakor svetoval izogibati se večjim količinam fruktoze.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×