0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeStrokovnjakiDekstroza po treningu DA ali NE?

Dekstroza po treningu DA ali NE?

MORDA VAS ZANIMA

Pozdravljeni,
mene pa zanima, kaj menite o jemanju dekstroze po treningu? Ali je to v redu ali je kakšen drug enostaven ogljikov hidrat boljši za po treningu – to me zanima predvsem zato, ker vem, da sladkor ni najbolj zdrav.

- Oglas -

Dekstroza

Živjo!
Strinjava se, da si sladkor v kakršnikoli obliki težko zasluži predpono »zdrav«. Posebej za večinoma sedečega posameznika. Je pa res, da se pravila igre do mere spremenijo, ko govorimo o treniranem športniku v procesu pridobivanja moči, vzdržljivosti, mišične mase. Takrat se poleg zdravja omeni še uspešnost (performance) in je lahko tempirana manipulacija z določenimi hranili okoli treninga odlično pomagalo do izrazitejšega učinka ter boljše regeneracije.

Ni skrivnost, da proste aminokisline z razvejano verigo (BCAA, predvsem levcin), katerih najbogatejši naravni vir je sirotka v prahu, neposredno vplivajo na sintezo novih mišičnih beljakovin, enostavni sladkorji pa takrat le pomagajo »pritisniti na plin« ali hitreje napolniti rezervoar porabljene energije.
Med ogljikovimi hidrati/sladkorji v prahu se po izkušnjah najbolje obnese Vitargo – vrsta ječmenovega škroba z visoko molekulsko maso in nizko osmolarnostjo, kar pomeni hitrejši prehod v kri in polnjenje zalog mišičnega glikogena. Meni nedvomno ljubši spremljevalec sirotke v prahu v napitku po treningu od konkurenčne »koruze« (maltodekstrin ali t.i. Waxy Maize).

- Oglas -

Dekstroza (glukoza) bo tudi opravila svoj posel, bi se vsekakor svetoval izogibati se večjim količinam fruktoze.

.

NAJNOVEJŠE