Crohnova bolezen se uvršča med vnetna črevesna obolenja in lahko prizadene kateri koli del prebavnega traku – od ust pa vse do zadnjika. Simptomi Crohnove bolezni so lahko izjemno neprijetni. Najbolj značilni so trebušne bolečine, diareja, ki jo lahko spremlja tudi krvavitev, povišana telesna temperatura in naglo zniževanje telesne teže.

Ljudje s Crohnovo boleznijo imajo pogosto težave tudi s slabokrvnostjo, izpuščaji, artritisom in kronično utrujenostjo. Tako je vsaka nova informacija, ki lahko olajša življenje s Crohnovo boleznijo, izjemno dragocena. Vsekakor se zdi zelo obetavno odkritje znanstvenikov z univerze v Clevelandu, ki so pred nedavnim ugotovili, da imajo lahko v primeru Crohnove bolezni izjemno blagodejen vpliv rastlinske maščobe.

Crohnova bolezen

Odgovor kokosovo olje in druge zdrave rastlinske maščobe?

Raziskovalci menijo, da lahko uživanje živil, kot so kokosovo olje, kakav in drugih kakovostnih virov rastlinskih maščob, močno ublaži simptome Crohnove bolezni. Prehrana, ki vsebuje kakovostne rastlinske maščobe, naj bi namreč zmanjšala vnetje v telesu, kot so ugotovili s pomočjo serije kliničnih preizkusov. Njihovo odkritje je izjemno pomembno tudi zaradi dejstva, da se danes vse več ljudi sooča s Crohnovo boleznijo, do izbruha težav pa pogosto pride že pri posameznikih, ki so sredi dvajsetih let, ali celo pri mlajših. Za zdaj žal ne obstaja zdravilo, ki bi povsem odpravilo Crohnovo bolezen.

Bolniki tako večinoma uživajo zdravila, ki pomagajo blažiti vnetja v črevesju, kar posredno zajezi tudi druge simptome. Novi izsledki pa nakazujejo, da bi bile lahko pri lajšanju simptomov Crohnove bolezni zelo učinkovite že manjše spremembe v prehrani. Po podatkih raziskovalcev naj bi uživanje zdravih rastlinskih maščob pripomoglo k vse do 30-odstotnemu zmanjšanju intenzivnosti simptomov Crohnove bolezni.

Dovolj je že manjši odstotek kakovostnih maščob rastlinskega izvora

Da bi dosegli izboljšanje stanja, bolnikom s Crohnovo boleznijo ni treba pretiravati z vnosom maščob. Zadostovale naj bi že manjše količine zdravih maščob rastlinskega izvora, ki poskrbijo za protivnetni učinek v črevesju. Raziskovalci sicer priznavajo, da bodo potrebne nadaljnje študije, če se bodo želeli dokopati do spoznanja, kako natanko lahko zdrave rastlinske maščobe vplivajo na bakterije v črevesju ljudi s Crohnovo boleznijo. Obenem pa menijo, da bi lahko njihova dognanja pomenila zelo pomemben napredek pri zdravljenju te bolezni. S pomočjo dodatnih raziskav poskušajo znanstveniki zdaj dognati, katere sestavine »koristnih« in »škodljivih« maščob so tiste, ki povzročijo največjo razliko v črevesni flori. Odkriti želijo vrsto mikrobov, na katere imajo zdrave rastlinske maščobe najbolj blagodejen vpliv, in nato preizkusiti, ali gre za t. i. probiotike.

Čeprav so raziskovalci zelo optimistični, pa obenem poudarjajo, da je težko govoriti o univerzalni rešitvi, ko gre za Crohnovo bolezen, saj ima ta precej različnih obrazov. Sprememba prehrane tako ni nujno odgovor za vse posameznike, ki se soočajo s to boleznijo, vendar upajo, da bodo lahko s svojimi odkritji pomagali čim večjemu številu ljudi. Cilj je med drugim tudi zmanjšati potrebo po uživanju visokih odmerkov protivnetnih zdravil pri ljudeh s Crohnovo boleznijo, saj imajo lahko ta zdravila poleg prednosti, ki jih prinašajo, žal tudi precej nezaželenih stranskih učinkov.