DomovZdravje & prehranaCimet: 5 zanimivih dejstev

Cimet: 5 zanimivih dejstev

Cimet velja za eno izmed najbolj priljubljenih zaฤimb, ki se najde v veฤini kuhinjskih omaric. ฤŒe pogosto pozabite nanj, vam svetujemo, da ga postavite na kuhinjski pult โ€“ tako se boste pogosteje spomnili nanj in ga vkljuฤili v razliฤne jedi. To bo poskrbelo za bolj prefinjen okus jedi, obenem pa lahko redna uporaba cimeta zelo pozitivno vpliva na vaลกe zdravje.

V nadaljevanju vas ฤaka nekaj zanimivih dejstev, povezanih s cimetom. Tako boste bolje razumeli prednosti te zaฤimbe โ€“ pa tudi pasti oziroma nevarnosti, povezane z uporabo manj kakovostnih vrst cimeta.

1.      Cimet spada med zaฤimbe z grelnim uฤinkom

Ni nakljuฤje, da se cimet najpogosteje uporablja v zimskih mesecih. Veฤina ljudi v hladnejลกih mesecih po cimetu pogosteje poseลพe povsem spontano, brez zavedanja, da gre za zaฤimbo, ki jo strokovnjaki priลกtevajo med zaฤimbe z grelnim uฤinkom (podobno kot na primer ingver in muลกkatni oreลกฤek). Tovrstne zaฤimbe so lahko posebno koristne za ljudi s slabลกo prekrvavitvijo. Pogrejejo nas od znotraj in pripomorejo k uฤinkovitejลกi oskrbi celic s pomembnimi hranili, saj kri laลพje doseลพe tudi bolj oddaljene celice. Obenem pa lahko prispevajo k uฤinkovitejลกemu razstrupljanju telesa. Ko vas bo naslednjiฤ zeblo, si pripravite preprost cimetov ฤaj. V kozico nalijte vodo in ji dodajte nekaj cimetovih palฤk. Meลกanico zavrite, nato pa zniลพajte temperaturo in poฤasi kuhajte ลกe pribliลพno 5 minut. Na koncu tekoฤino precedite in ฤaj popijte, dokler je ลกe topel.

2.      Cimet je koristen za uravnavanje krvnega sladkorja

Naj vas sladkast okus ne zavede: cimet je lahko zelo koristen za diabetike in ljudi s poveฤanim tveganjem za sladkorno bolezen. Izsledki ลกtevilnih ลกtudij kaลพejo, da lahko cimet pomaga pri uravnavanju hemoglobina A1c (vrednost te snovi je precej zanesljiv pokazatelj povpreฤne vrednosti krvnega sladkorja v zadnjih 2โ€“3 mesecih). Posredno lahko cimet pomaga tudi pri sindromu policistiฤnih jajฤnikov in drugih teลพavah, ki so deloma povezane s krvnim sladkorjem.

Zimska uporaba cimeta

3.      Cimet se lahko pohvali s protivnetnim delovanjem

Podobno kot ingver tudi cimet odlikuje protivnetno delovanje. Z rednim, vsakodnevnim uลพivanjem cimeta se lahko koliฤina interlevkina 6 (IL-6) v plazmi obฤutno zmanjลกa (gre za enega izmed najbolj problematiฤnih vnetnih markerjev). Tako lahko cimet zmanjลกa tveganje za zdravstvene teลพave, povezane s kroniฤnimi vnetji. ฤŒe ga uลพivamo pred vadbo, pa lahko poskrbi tudi za ublaลพitev boleฤin v miลกicah.

4.      Cimet lahko dodate tudi slanim jedem

Cimet obiฤajno povezujemo s sladkimi jedmi in napitki, vendar se odliฤno znajde tudi v slanih kombinacijah. ฤŒe se ne bojite eksperimentiranja z okusi, lahko na primer poskusite ลกฤepec cimeta dodati razliฤnim zelenjavnim jedem, na primer jedem, ki vsebujejo razliฤne vrste zelenjave, ali jedem iz stroฤnic (cimet je lahko denimo zanimiv dodatek juhi iz leฤe). To bo poskrbelo za zanimiv kontrast, zaradi katerega bodo posamezni okusi ลกe bolj izstopali.

5.      Prevelike koliฤine kumarina so lahko problematiฤne

Veliko ljudi ne ve, da obstaja veฤ vrst cimeta. Te se razlikujejo tako po okusu kot po sestavi, pri ฤemer so nekatere vrste precej bolj zdrave od drugih, ki so lahko povezane celo z doloฤenimi zdravstvenimi tveganji. Vrsta z znanstvenim imenom Cinnamomum cassia, znana tudi kot kitajski cimet, je zelo razลกirjena, vendar ni najboljลกa izbira, ฤe nameravate zaฤimbo uporabljati v terapevtske namene oziroma za prepreฤevanje/lajลกanje razliฤnih zdravstvenih teลพav. Ta vrsta cimeta namreฤ vsebuje veliko kumarina, ki lahko v prevelikih koliฤinah negativno vpliva na jetra. Pri uporabi je zato potrebna zmernost. Cinnamomum cassia je tako primeren predvsem za obฤasno uporabo pri kuhanju oziroma za izboljลกanje okusa jedi, ฤe nameravate redno uลพivati malce veฤjo koliฤino cimeta, pa je bolje izbrati Cinnamomum verum (ยปvietnamski cimetยซ) ali Cinnamomum zeylanicum (ยปcejlonski cimetยซ).

Karmen Jordan
Karmen Jordan
Karmen Jordan je naลกa dolgoletna sodelavka, novinarka, literarna komparativistka, slovenistka in kritiฤarka/recezentka. Je veganska in avtorica ลกtevilnih ฤlankov in receptov. Njena podroฤja so zdrav ลพivljenjski slog ter nasveti za zdravje.

NAJNOVEJล E