Cimet velja za eno izmed najbolj priljubljenih zaฤimb, ki se najde v veฤini kuhinjskih omaric. ฤe pogosto pozabite nanj, vam svetujemo, da ga postavite na kuhinjski pult โ tako se boste pogosteje spomnili nanj in ga vkljuฤili v razliฤne jedi. To bo poskrbelo za bolj prefinjen okus jedi, obenem pa lahko redna uporaba cimeta zelo pozitivno vpliva na vaลกe zdravje.
V nadaljevanju vas ฤaka nekaj zanimivih dejstev, povezanih s cimetom. Tako boste bolje razumeli prednosti te zaฤimbe โ pa tudi pasti oziroma nevarnosti, povezane z uporabo manj kakovostnih vrst cimeta.
1. Cimet spada med zaฤimbe z grelnim uฤinkom
Ni nakljuฤje, da se cimet najpogosteje uporablja v zimskih mesecih. Veฤina ljudi v hladnejลกih mesecih po cimetu pogosteje poseลพe povsem spontano, brez zavedanja, da gre za zaฤimbo, ki jo strokovnjaki priลกtevajo med zaฤimbe z grelnim uฤinkom (podobno kot na primer ingver in muลกkatni oreลกฤek). Tovrstne zaฤimbe so lahko posebno koristne za ljudi s slabลกo prekrvavitvijo. Pogrejejo nas od znotraj in pripomorejo k uฤinkovitejลกi oskrbi celic s pomembnimi hranili, saj kri laลพje doseลพe tudi bolj oddaljene celice. Obenem pa lahko prispevajo k uฤinkovitejลกemu razstrupljanju telesa. Ko vas bo naslednjiฤ zeblo, si pripravite preprost cimetov ฤaj. V kozico nalijte vodo in ji dodajte nekaj cimetovih palฤk. Meลกanico zavrite, nato pa zniลพajte temperaturo in poฤasi kuhajte ลกe pribliลพno 5 minut. Na koncu tekoฤino precedite in ฤaj popijte, dokler je ลกe topel.
Naj vas sladkast okus ne zavede: cimet je lahko zelo koristen za diabetike in ljudi s poveฤanim tveganjem za sladkorno bolezen. Izsledki ลกtevilnih ลกtudij kaลพejo, da lahko cimet pomaga pri uravnavanju hemoglobina A1c (vrednost te snovi je precej zanesljiv pokazatelj povpreฤne vrednosti krvnega sladkorja v zadnjih 2โ3 mesecih). Posredno lahko cimet pomaga tudi pri sindromu policistiฤnih jajฤnikov in drugih teลพavah, ki so deloma povezane s krvnim sladkorjem.
3. Cimet se lahko pohvali s protivnetnim delovanjem
Podobno kot ingver tudi cimet odlikuje protivnetno delovanje. Z rednim, vsakodnevnim uลพivanjem cimeta se lahko koliฤina interlevkina 6 (IL-6) v plazmi obฤutno zmanjลกa (gre za enega izmed najbolj problematiฤnih vnetnih markerjev). Tako lahko cimet zmanjลกa tveganje za zdravstvene teลพave, povezane s kroniฤnimi vnetji. ฤe ga uลพivamo pred vadbo, pa lahko poskrbi tudi za ublaลพitev boleฤin v miลกicah.
4. Cimet lahko dodate tudi slanim jedem
Cimet obiฤajno povezujemo s sladkimi jedmi in napitki, vendar se odliฤno znajde tudi v slanih kombinacijah. ฤe se ne bojite eksperimentiranja z okusi, lahko na primer poskusite ลกฤepec cimeta dodati razliฤnim zelenjavnim jedem, na primer jedem, ki vsebujejo razliฤne vrste zelenjave, ali jedem iz stroฤnic (cimet je lahko denimo zanimiv dodatek juhi iz leฤe). To bo poskrbelo za zanimiv kontrast, zaradi katerega bodo posamezni okusi ลกe bolj izstopali.
5. Prevelike koliฤine kumarina so lahko problematiฤne
Veliko ljudi ne ve, da obstaja veฤ vrst cimeta. Te se razlikujejo tako po okusu kot po sestavi, pri ฤemer so nekatere vrste precej bolj zdrave od drugih, ki so lahko povezane celo z doloฤenimi zdravstvenimi tveganji. Vrsta z znanstvenim imenom Cinnamomum cassia, znana tudi kot kitajski cimet, je zelo razลกirjena, vendar ni najboljลกa izbira, ฤe nameravate zaฤimbo uporabljati v terapevtske namene oziroma za prepreฤevanje/lajลกanje razliฤnih zdravstvenih teลพav. Ta vrsta cimeta namreฤ vsebuje veliko kumarina, ki lahko v prevelikih koliฤinah negativno vpliva na jetra. Pri uporabi je zato potrebna zmernost. Cinnamomum cassia je tako primeren predvsem za obฤasno uporabo pri kuhanju oziroma za izboljลกanje okusa jedi, ฤe nameravate redno uลพivati malce veฤjo koliฤino cimeta, pa je bolje izbrati Cinnamomum verum (ยปvietnamski cimetยซ) ali Cinnamomum zeylanicum (ยปcejlonski cimetยซ).