0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeTrajnostni rekord: Na otoku 28 dni uporabljali samo obnovljive vire energije

Trajnostni rekord: Na otoku 28 dni uporabljali samo obnovljive vire energije

MORDA VAS ZANIMA

Na majhnem otoku El Hierro, ki je del Kanarskega otočja, si prebivalci že več let prizadevajo živeti karseda trajnostno. Kot je videti, so njihova prizadevanja zelo uspešna. Pred nedavnim so namreč podrli trajnostni rekord. Kar 28 dni zapored jim je uspelo uporabljati izključno obnovljive vire energije. Zanašali so se izključno na energijo, pridobljeno s pomočjo sonca in vetra, pri tem pa je njihov vsakdan potekal kot običajno. Uporaba trajnostnih, obnovljivih virov torej ni ustavila življenja ali povzročila večjih zapletov.

- Oglas -

Politiki in prebivalstvo proti skupnemu cilju, ki je popolna samooskrba

UNESCO je otok El Hierro že leta 2000 uvrstil na seznam biosfernih rezervatov in parkov. Gre za naziv, ki se podeljuje območjem, kjer se spodbujajo rešitve, ki ohranjanje biodiverzitete združujejo s trajnostno uporabo naravnih virov. El Hierro je v osnovi vulkanski otok, ki naj bi nastal že pred več kot milijonom let. Kot se zdi, so prebivalci otoka na dobri poti do popolne energetske samozadostnosti. Že 28-dnevna odpoved vsem neobnovljivim virom energije je izjemen dosežek, toda načrti prebivalcev otoka so še precej ambicioznejši. Upajo namreč, da se bodo lahko že kmalu zanašali izključno na trajnostne obnovljive vire, brez potrebe po vmesnih prekinitvah in uporabi virov, ki ogrožajo planet.

Zdi se, da je eden izmed pomembnih razlogov za izjemno uspešno trajnostno prenovo otoka usklajenost prebivalstva in njihovih predstavnikov. Trajnostna naravnanost ni samo prazna politična obljuba, ampak vsakodnevna praksa, ki so ji zavezani praktično vsi prebivalci (na otoku jih trenutno živi približno 10.000).

Ključna je bila vzpostavitev lastne elektrarne

Večino elektrike, ki je potrebna za normalno delovanje celotne infrastrukture na otoku, proizvede hidroelektrarna Gorona del Viento. Gre za precej majhno hidroelektrarno s kapaciteto 11,5 MW, toda ker na otroku ne živi veliko ljudi, lahko prebivalstvo s tem pokrije velik del potreb po električni energiji. Elektrarna deloma uporablja tudi energijo, proizvedeno s pomočjo vetra. Vetrna energija se uporabi za potiskanje vode proti višje ležečemu rezervoarju, ta voda pa se nato kasneje uporabi za poganjanje turbin. Ta sistem omogoča optimalno izrabo razpoložljivih obnovljivih virov pri proizvodnji električne energije. Vzpostavitev  elektrarne je bila ključna za premik k samooskrbi s trajnostnimi viri. Pred tem so namreč obnovljivi viri predstavljali samo nekaj več kot 2 odstotka vseh virov, uporabljenih za proizvodnjo električne energije, namenjene oskrbi otoka. Morebitni dobički, ki se ustvarijo pri uporabi obnovljivih virov, se usmerijo v nadgradnjo sistema za distribucijo vode, montažo solarnih panelov in v izobraževanje mlajših generacij.

- Oglas -

Odrezanost od sveta v času krize spodbudila potrebo po samozadostnosti

Izjemna predanost cilju, torej popolni trajnostni prenovi in samooskrbi z obnovljivimi viri energiji, ni naključje. Starejši prebivalci kanarskega otoka El Hierro se še vedno spomnijo stiske, v kateri so se znašli zaradi hude suše, ki je otok prizadela leta 1948. Otočani so takrat upali na pomoč s celine, vendar so ladje, ki naj bi jim pripeljale pitno vodo, otok zgrešile, saj je bil premajhen in preveč oddaljen. Prav travme, ki izhajajo iz tega obdobja, naj bi botrovale osupljivim prizadevanjem za dosego popolne samozadostnosti.

Pred tem samooskrba z obnovljivimi viri trajala največ 18 zaporednih dni

Prebivalci otoka El Hierro so že leta 2015 preverili, kakšno bi bilo življenje, če bi se zanašali izključno na obnovljive vire energije. Eksperiment takrat ni trajal dolgo. Končal se je namreč že po dveh urah. Nato pa so trajanje samooskrbe že na začetku leta bistveno podaljšali. Takrat so 18 dni zapored uporabljali izključno električno energijo, ki jo je proizvedla njihova elektrarna – in s tem dokazali, da je uporaba trajnostnih virov energije povsem realistična možnost za prebivalce območij, ki so bolj ali manj izolirana od preostanka sveta.

.

NAJNOVEJŠE