0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastStarševska izgorelost: 8 uporabnih nasvetov

Starševska izgorelost: 8 uporabnih nasvetov

MORDA VAS ZANIMA

Izgorelost običajno povezujemo z delovnimi obveznostmi, vendar je lahko povezana tudi z drugimi področji. Posebno starši mlajših otrok se vedno pogosteje spopadajo s t. i. starševsko izgorelostjo.

- Oglas -

Zaradi preobremenjenosti postanejo starši nadpovprečno razdražljivi, pozabljivi, otožni, obupani itn. Pojavijo se lahko tudi težave s spanjem. Vse to nemalokrat spremlja občutek krivde. Zaradi izgorelosti lahko med staršem in otrokom zazeva prepad. Tudi če skrbite za otrokove osnovne potrebe, imate nenehno občutek, da bi morali narediti še več, obenem pa vas muči zavedanje, da med vami in otrokom ni prave čustvene bližine.

Starševska izgorelost je nemalokrat tesno povezana s »klasično izgorelostjo«, saj sistem, v katerem živimo, staršem pogosto pusti zelo malo časa in energije za vzgojo otrok. Tudi starševska izgorelost je tako težava, ki v prvi vrsti zahteva sistemske rešitve, toda to še ne pomeni, da je čakanje na boljše čase edino, kar lahko storite. Z določenimi spremembami lahko vsaj deloma omilite izgorelost, povezano s starševstvom.

1. Znebite se perfekcionizma

Razmislite, ali je starševska izgorelost morda deloma povezana z vašim perfekcionizmom oziroma z nerealističnimi pričakovanji. Starši dandanes od sebe pogosto zahtevajo preveč, kar je v veliki meri pogojeno z družbenimi omrežji. Svetujemo vam, da začnete slediti ljudem, ki starševstvo prikazujejo bolj realistično – in ki se znajo vsaj občasno tudi pošaliti na svoj račun. Tako se boste zagotovo tudi sami vsaj malce sprostili in ugotovili, da ste samo človek, ki seveda dela tudi napake in ki ne more biti vedno »popoln starš«.

- Oglas -

2. Vzpostavite rutine

Predvidljive rutine so koristne tako za otroke kot za starše. Otroci so tako manj nemirni, saj vedo, kaj lahko pričakujejo, staršem pa rutine pomagajo prihraniti čas in energijo, saj vam ni treba oblikovati urnikov za vsak dan posebej in nenehno razmišljati, kaj bo vaš naslednji korak.

3. Zahtevajte pravično delitev dela

Raziskave kažejo, da so matere še vedno nadpovprečno obremenjene. Če ste v partnerskem odnosu, razmislite, ali je trenutna delitev dela resnično pravična. Nato se po potrebi pogovorite s partnerjem. Če so dovolj stari, pa lahko pri gospodinjskih opravilih seveda pomagajo tudi otroci. To bo koristilo tudi njim, saj lahko tako postopoma usvojijo koristne veščine in delovne navade, obenem pa bodo zagotovo veseli, ker vam bo ostalo več časa in energije za igro oziroma druženje z njimi.

4. Naj vas ne bo sram prositi za pomoč

Poleg pravične delitve dela znotraj gospodinjstva je pogosto skorajda nujna tudi zunanja pomoč. Pri tem ne gre nujno za pomoč, ki zahteva plačilo. Če boste svojim bližnjim zaupali, da se spopadate s starševsko izgorelostjo, bodo najverjetneje z veseljem občasno popazili na otroke ali vam priskočili na pomoč pri gospodinjskih opravilih. Dokler ne premagate morebitnega sramu in spregovorite, drugi težko uganejo, da potrebujete pomoč. Če nimate možnosti za tovrstno razbremenitev, pa priporočamo, da se povežete s starši drugih otrok. Tako lahko na primer občasno popazite na njihove otroke, nato pa vam oni vrnejo uslugo.

5. Personalizirana skrb zase

Nasveti, povezani s skrbjo zase, so pogosto preveč splošni. Tisto, kar je za nekoga sproščujoče, je lahko za nekoga drugega prava nočna mora. Tako je nujno, da poiščete aktivnosti, ki vam bodo resnično pisane na kožo.

- Oglas -

6. Izkoristite mikroodmore

Če imate mlajše otroke, daljši odmori najverjetneje ne pridejo v poštev, zato je zelo pomembno, da prepoznate intervale, ko si lahko privoščite mikroodmore. Prhanje ali opazovanje otrok med igro v parku lahko na primer združite z dihalnimi vajami.

7. Razmislite, česa vas lahko to obdobje nauči

Starševska izgorelost vas lahko doleti praktično kadar koli, saj je vsako obdobje v otrokovem razvoju povezano s specifičnimi izzivi. Na srečo pa so izzivi tudi priložnost za rast. Če boste poskušali na težave pogledati malce bolj celostno, boste najverjetneje odkrili tudi pozitivno plat. Posledično pa bo nevarnost za obup in sorodne težave, značilne za starševsko izgorelost, precej manjša.

8. Poiščite terapevtsko podporo

Če je breme še vedno preveliko in imate občutek, da se utapljate, vam svetujemo, da čim prej poiščete strokovno pomoč. Izkušen terapevt vam bo pomagal pri spopadanju s konkretnimi težavami in pri premagovanju starševske izgorelosti. Dobra ideja pa so lahko tudi podporne skupine za starše – v živo ali virtualno.

Preberite tudi: Ne ignorirajte teh simptomov izgorelosti!

NAJNOVEJŠE