0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNe ignorirajte teh simptomov izgorelosti!

Ne ignorirajte teh simptomov izgorelosti!

MORDA VAS ZANIMA

Ali veste, kakšni so simptomi izgorelosti? Izgorelost je ena najpogostejših težav v sodobni družbi. Pri tem je treba vedeti, da utrujenost še ni nujno izgorelost, čeprav je včasih meja nekoliko zabrisana. Prav utrujenost je namreč lahko eden izmed simptomov oziroma znakov izgorelosti, ki v skrajni obliki pomeni popoln kolaps, fizični in/ali psihični.

- Oglas -

Do izgorelosti običajno pride zaradi pretiravanja z delom ali pa zaradi hudega stresa. Pomembna razlika, ko jo primerjamo z »običajno« utrujenostjo, je ta, da smo takrat, ko smo utrujeni, načeloma še vedno funkcionalni, čeprav naši rezultati niso optimalni. Po drugi strani pa izgorelost pogosto pomeni popolno nezmožnost delovanja, tako v službi kot v osebnih odnosih. Nemalokrat izginejo tudi vsa čustva, tako pozitivna kot negativna. Čeprav se lahko izgorelost kaže v obliki različnih znakov, pa so trije še posebej pogosti …

Fizična in psihična izčrpanost

Utrujenost, ki spremlja izgorelost, je zelo intenzivna. Tako marsikdo raje govori o popolni izčrpanosti oziroma izžetosti. Mnogokrat se kljub utrujenosti pojavljajo težave s spanjem. Hudo utrujenost poleg tega velikokrat spremljajo še pozabljivost, psihične bolečine in oslabljen imunski sistem.

Izgorelost

Brezbrižnost oziroma otopelost

Ljudje, ki so se spopadli z izgorelostjo, pogosto opisujejo tudi občutke odtujenosti, ki so jih doživljali v najhujšem obdobju. Niso več čutili prave povezave z drugimi ljudmi, niti s svojimi najbližjimi, ki jim sicer veliko pomenijo. Prav tako so izgubili zanimanje za dejavnosti, ki so jih pred tem veselile. Za izgorelost so torej zelo značilni tudi občutki praznine in otopelosti. Nekdo, ki je bil še do nedavnega zelo optimistična oseba, polna veselja do življenja, postane naenkrat ciničen in brezbrižen za dogajanje okoli sebe.

- Oglas -

Neučinkovitost

Zelo pogost simptom izgorelosti je tudi ta, da postane oseba povsem neučinkovita. Čeprav morda izpolnjevanju določene naloge posvetite ogromno časa, ne morete nikakor dokončati dela, med drugim tudi zaradi dejstva, da se zelo težko zberete. Tako lahko dobite občutek, da ste povsem nekoristni, čemur se lahko seveda hitro pridruži izguba smisla.

Kako se spopasti z izgorelostjo?

Pomembno je, da izgorelost razumete kot opozorilo, da ne morete in ne smete nadaljevati s trenutnim načinom življenja. Na dolgi rok bo za vas precej bolje, če si vzamete nekaj predaha. Velikokrat sicer žal ni mogoč popoln odmor od določenih obveznosti, vendar kljub temu postavite nekaj osnovnih omejitev – vsak dan si rezervirajte tudi čas, namenjen izključno vam in vaši sprostitvi. V povezavi s tem je pomembno tudi, da določite, kaj so vaše prioritete, kar vam bo zagotovo pomagalo pri sprostitvi urnika. Večkrat recite ne ter poskrbite za dovolj spanja in gibanja na svežem zraku. Pomemben sestavni del spopadanja z izgorelostjo pa je tudi urejena prehrana, pri čemer so ključne zdrave maščobe.

.

NAJNOVEJŠE