Zdravje & prehranaBrstični ohrovt: vitaminske »kroglice« za več zdravja

Brstični ohrovt: vitaminske »kroglice« za več zdravja

MORDA VAS ZANIMA

Križnice veljajo za eno najbolj zdravih vrst zelenjave. Odlikuje jih zelo nizka kalorična vrednost, obenem pa visoka vsebnost vitaminov, mineralov in drugih za zdravje pomembnih snovi. V skupini križnic najdemo tudi brstični ohrovt, ki se lahko pohvali s številnimi blagodejnimi učinki na naše zdravje.

- Oglas -

Že z eno porcijo brstičnega ohrovta lahko pokrijemo vse naše dnevne potrebe po vitaminih C in K.

Brstični ohrovt

Da bi ohranili čim več koristnih hranil, pazite, da brstičnega ohrovta ne boste razkuhali. Gre sicer za vrsto zelenjave, ki se odlično znajde v različnih jedeh – od solat do enolončnic, rižot ipd. – postrežete pa ga lahko tudi kot prilogo. Ker je brstični ohrovt zelo odporen tudi na nizke temperature, gre za eno redkih vrst zelenjave, ki so nam tudi v hladnejših mesecih na voljo sveže. Tako brstični ohrovt poskrbi, da lahko tudi pozimi oskrbimo naše telo z vitamini in drugimi pomembnimi hranili ter tako obvarujemo svoje zdravje. Preverite, za kaj je brstični ohrovt še posebej koristen …

Vitamin K za zdrave kosti

Zaradi velikih količin vitamina K, ki jih lahko najdemo v brstičnem ohrovtu, je to zelenjava, ki je odlična izbira, če želimo poskrbeti za zdrave in močne kosti. Uživanje brstičnega ohrovta zmanjša možnost za pogoste zlome in za zmanjševanje kostne gostote, na dolgi rok pa celo za osteoporozo. Vitamin K namreč pripomore k boljši absorpciji kalcija – minerala, ki je ključen za zdravje kosti. Obenem pa vitamin K zmanjša izločanje kalcija z urinom.

Pomoč pri nadzorovanju diabetesa

- Oglas -

V brstičnem ohrovtu lahko najdemo tudi zelo močan antioksidant, znan kot alfalipoična kislina. Gre za snov, ki je med drugim znana po tem, da znižuje raven glukoze v krvi, obenem pa izboljšuje občutljivost celic na inzulin. Vse to pa je seveda zelo pomembno predvsem za sladkorne bolnike. Alflipoična kislina lahko med drugim celo pomaga preprečevati poškodbe  perifernih živcev, ki so zelo pogosta težava pri diabetikih. Uživanje brstičnega ohrovta ima tako lahko izjemno blagodejen vpliv na vse s sladkorno boleznijo.

Ohranjanje oziroma izboljšava vida

Vitamin C je pomemben za številne procese in organe v našem telesu – ker gre za izjemno močan antioksidant, je med drugim zelo koristen tudi za oči. Ker je brstični ohrovt eno tistih živilih, ki so še posebej bogata z vitaminom C, je torej lahko odličen tudi za ohranjanje zdravih oči oziroma dobrega vida. Brstični ohrovt pa lahko koristi celo tistim, pri katerih so se težave z vidom že pojavile. Dolgoročno pa bo uživanje brstičnega ohrovta zmanjšalo tudi tveganje za pojav sive mrene.

Lepša in bolj zdrava koža

Brstični ohrovt sodi med vrste zelenjave, ki ni samo izjemno zdrava, ampak je lahko koristna tudi za ohranjanje lepe, mladostne kože. Tudi v tem primeru si sicer največ zaslug lasti vitamin C, ki ščiti kožo pred prostimi radikali – s tem pa tudi pred prezgodnjim staranjem. Kot je znano, je vitamin C nujen za tvorbo kolagena, s čimer pripomore k čvrsti, napeti koži. Zmanjša se lahko izrazitost že obstoječih gubic, obenem pa brstični ohrovt pomaga upočasniti nastajanje novih gub na vašem obrazu.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×