Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Zdravje & prehranaBlazina, ki diha – nov izum za pomoč pri anksioznosti

Blazina, ki diha – nov izum za pomoč pri anksioznosti

MORDA VAS ZANIMA

Anksioznost je ena od najbolj razširjenih težav sodobnega časa. Preseneti vas lahko v praktično vseh življenjskih obdobjih. Tako se vse pogosteje pojavlja tudi pri mlajših generacijah oziroma celo pri otrocih. Spopadanje z anksioznostjo je zelo zahtevno – še posebej če gre za resnejšo obliko. Običajno je potreben celostni pristop, katerega temelja je terapija, po potrebi pa se predpišejo tudi zdravila. Obenem pa raziskovalci nenehno iščejo nove način, ki bi lahko dodatno olajšali spopadanje z anksioznostjo. Rezultat so številni zanimivi izumi. Eden od najbolj svežih je posebna naprava v obliki »dihajoče« blazine, ki je bila pred nedavnim predstavljena v znanstveni reviji PLOS ONE.

Dopolnitev klasičnih pristopov za spopadanje z anksioznostjo

- Oglas -

Blazino so razvili raziskovalci z univerze v Bristolu. Osnovni cilj je bila izdelava splošno dostopne naprave za pomoč pri anksioznosti, ki jo bo mogoče uporabiti kadar koli in kjer koli. Raziskovalci se sicer zavedajo, da je kombinacija psihoterapije in zdravil praviloma najuspešnejši pristop za premagovanje anksioznosti, vendar je treba pri tem upoštevati določene omejitve. Redna srečanja s psihoterapevtom so lahko precej draga, kar pomeni, da velikemu delu populacije niso dostopna – še posebej v državah, kjer strošek v celoti bremeni paciente. Pri zdravilih, ki se uporabljajo za zdravljenje anksioznosti, pa se lahko pojavijo precej neprijetni nezaželeni stranski učinki.

Raziskovalci, ki so razvili zelo posebno blazino »proti anksioznosti«, ne odsvetujejo navedenih pristopov, vendar menijo, da so vsekakor dobrodošle dodatne možnosti, ki so lahko še posebej koristne pri blažji obliki anksioznosti. Pri tem opozarjajo, da njihov izum ni mišljen kot zamenjava za klasične pristope, torej za psihoterapijo in zdravila, ampak kot dopolnitev zdravljenja. Prednost inovativne blazine je, da je lahko vedno z vami. Tako je možna hitra pomiritev v trenutkih, ko ste zelo tesnobni. Pri tem pa ni nevarnosti za nezaželene stranske učinke. Blazina ni namenjena samo ljudem z uradno diagnosticirano anksiozno motnjo, ampak tudi tistim, ki se s tesnobnimi občutki spopadajo zgolj občasno, kar najverjetneje velja za večino populacije.

Preizkusili tudi blazino, ki prede, in blazino, ki posnema srčni utrip

Blazina se uvršča v kategorijo izumov, ki izhajajo iz ugotovitve, da je lahko dotik izjemno blagodejen in pomirjajoč – tudi če ne gre za dotik živega bitja. Seveda pa je pri tem pomembno, da naprava vsaj deloma simulira »pravi dotik«. Prav to je odlika blazine, ki so jo zasnovali bristolski raziskovalci. Zaradi posnemanja dihanja naj bi bila blazina še posebej pomirjajoča. Raziskovalci so razvili več prototipov naprave, saj so želeli preveriti, katera različica ima lahko še posebej blagodejen vpliv na osebe, ki se spopadajo s tesnobnimi občutki. Med prototipi je bila tako tudi blazina, ki simulira srčni utrip, pa tudi blazina, ki prede. Izkazalo se je, da je bila za večino še posebej pomirjajoča prav različica, ki je posnemala dihanje. Osnovna naprava je skrita v mehki blazini, ki omogoča povsem intuitivno uporabo. Prostovoljci, ki so sodelovali v raziskavi, so začeli blazino objemati povsem intuitivno, ne da bi jim bilo to posebej naročeno.

Raziskava je vključevala 129 oseb, ki so morale reševati matematični test, pred tem pa so lahko nekateri uporabljali dihajočo blazino. Ta skupina je bila pred testom precej manj napeta. Raziskovalci so ugotovili, da so bili učinki objemanja te blazine podobni učinkom vodene meditacije. Upajo, da bo blazino mogoče že kmalu preizkusiti v malce bolj naravnem okolju, torej v domovih ljudi – tudi tistih z uradno diagnosticirano anksiozno motnjo. Obenem pa nameravajo preveriti, ali je mogoče z določenimi prilagoditvami, na primer s spremembo hitrosti dihanja, poskrbeti za še izrazitejši pozitiven vpliv.

- Oglas -

Preberite še:

EFT za začetnike: s »tapkanjem« tudi nad anksioznost in depresijo

7 Jin joga položajev, ki mirijo tesnobo in anksioznost

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×