0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBiološka starost odvisna tudi od »imunske ure«

Biološka starost odvisna tudi od »imunske ure«

MORDA VAS ZANIMA

Najverjetneje ste že slišali za t. i. biološko starost. Gre za starost, ki se ne ujema nujno s tistim, kar piše na vaših osebnih dokumentih. Biološka starost prinaša natančnejše informacije o tem, v kakšni formi je vaše telo oziroma kako zdravi ste. Nekateri ljudje se tako starajo nadpovprečno hitro, spet drugi pa precej počasneje. Biološka starost  je sestavljena iz različnih komponent. Zelo pomembna je na primer naša presnova. Hitrejša presnova namreč praviloma priča o bolj mladostnem, vitalnejšem organizmu. Raziskovalci z Univerze Stanford pa so se dokopali do ugotovitve, da je mogoče zelo zanesljivo oceno biološke starosti neke osebe podati tudi na podlagi imunskega sistema. Tako menijo, da bi morali pogosteje razpravljati o t. i. imunski uri, kar pa je koncept, katerega definicija je precej kompleksna …

- Oglas -

Razvit sistem umetne inteligence, ki lahko oceni našo imunsko starost

Da bi lahko razumeli, o čem sploh govorimo, ko govorimo o imunski uri, je treba pozornost najprej usmeriti k povezavi med vnetji in imunskim odzivom. Vnetja sama po sebi niso nujno nekaj slabega, čeprav to besedo običajno povezujemo predvsem z negativnimi konotacijami. Vnetni odziv pravzaprav priča o močnem, normalno delujočem imunskem sistemu. Težava pa se pojavi, če pride do vnetnega odziva v neustreznih situacijah – takrat, ko nismo (več) izpostavljeni dejanski nevarnosti.

Pri tem obstaja nevarnost za kronična vnetja, ki predstavljajo precejšnje tveganje za naše zdravje. Raziskovalci s Stanforda so se posvetili prav natančnejši analizi mehanizmov, ki nadzorujejo vnetni odziv. Pri tem so si med drugim pomagali s podatki, ki se zbirajo v okviru obsežnega projekta, povezanega z imunologijo in staranjem, ki prav tako poteka na Stanfordu. Na podlagi zbranih podatkov je bil razvit sistem umetne inteligence, imenovan iAge, ki lahko na podlagi specifičnih podatkov oceni imunsko starost neke osebe, s tem pa nam pove tudi ogromno o njeni biološki starosti.

Nekateri citokini še posebej pomembni za določanje imunske starosti

Za izvedbo projekta je bila zelo pomembna tudi analiza vzorcev krvi, ki so bili odvzeti 1000 osebam, in sicer med letoma 2009 in 2016. Šlo je za osebe različnih starosti, od 8 pa vse do 96 let. Pri analizi teh vzorcev so se raziskovalci med drugim zelo natančno posvetili količini citokinov, ki spadajo med najpomembnejše biološke označevalce (oziroma t. i. biomarkerje) imunskega odziva. S pomočjo teh analiz so ugotovili, da obstaja 50 vrst citokinov, ki lahko ponudijo še posebej zanesljive informacije o stanju našega imunskega sistema oziroma o naši imunski starosti/uri. Osrednje mesto med temi citokini naj bi zasedal CXCL9, ki je povezan z zdravjem našega srca.

- Oglas -

Za upočasnitev staranja zelo pomembna tudi skrb za močan imunski sistem

Čeprav procesa staranja seveda ni mogoče ustaviti, lahko vendarle vsaj deloma vplivamo na to, kako hitro ali počasi se bomo starali, oziroma na svojo biološko starost. Poleg uravnotežene prehrane, rednega gibanja, zadostne količine kakovostnega spanja in podobnih ukrepov je za uspešno upočasnjevanje staranja očitno zelo pomembna tudi skrb za močan imunski sistem. Kot omenjeno, je lahko po eni strani zelo problematičen tudi pretiran imunski odziv, vendar je po drugi strani zelo pomembno, da lahko vaš imunski sistem sproži vnetne procese, ko je to resnično potrebno, na primer v boju z nevarnimi tujki.

Vse naštete navade, torej gibanje, zdravo prehranjevanje in skrb za kakovosten spanec, so zelo pomembne tudi za vaš imunski sistem. Obenem pa so smiselni tudi nekoliko bolj ciljani ukrepi, katerih primarni cilj je prav krepitev imunske obrambe – na primer dodajanje vitamina D in cinka.

.

NAJNOVEJŠE