Osebna rastSrečanje z abrahamom: skrajni čas, da na prvo mesto postavite sebe

Srečanje z abrahamom: skrajni čas, da na prvo mesto postavite sebe

MORDA VAS ZANIMA

Ste pred nedavnim praznovali 50. rojstni dan? Običajno gre za pomembno življenjsko prelomnico, ki je kot nalašč za razmislek o tem, kako zadovoljni ste v resnici s svojim življenjem. Obžalovanja so sicer nekaj, čemur se težko povsem izognemo, toda nesmiselno bi se bilo pretirano osredotočati na tisto, kar je minilo. Tega namreč ne morete več spremeniti, po drugi strani pa lahko vplivate na tisto, kar je pred vami. Druga polovica življenja, v katero ste vstopili, zagotovo skriva ogromno lepega. Toda če želite odkriti in užiti to lepoto, je nujno, da ne ponavljate napake, ki ste jo najverjetneje delali večino svojega življenja. V mislih imamo zanemarjanje lastnih ciljev in želja zato, da bi ustregli drugim. Srečanje z abrahamom je idealna priložnost za spremembo oziroma za to, da začnete na prvo mesto končno postavljati sebe …

Telo in duša potrebujeta vašo pozornost in skrb

- Oglas -

Čeprav morda doslej še niste občutili resnih negativnih posledic stalnega zanemarjanja lastnih potreb na račun drugih, se to pogosto spremeni prav okoli 50. leta. Pomanjkanje skrbi zase bo prej ali slej terjalo davek. Tako se lahko pojavijo težave s fizičnim zdravjem, še pogostejša pa je psihična izčrpanost, ki lahko privede tudi do diagnoz, kot je depresija. To, da na prvo mesto končno postavite sebe, tako niti ne bo več stvar odločitve, ampak nekaj, kar boste preprosto morali storiti, če boste želeli zaščititi svoje telesno in duševno zdravje. Vsekakor je pametno, da ne čakate predolgo, saj lahko dosežete točko, ko bo prepozno za resne spremembe. Prisluhnite svojemu telesu – najverjetneje vam že pošilja opozorilne znake, ki jih ni pametno ignorirati. Končno ste dovolj stari in dovolj modri, da lahko ugotovite, kaj natančno potrebujete, nato pa poskrbite, da boste to tudi dobili.

Znebite se občutkov krivde – dokler ne pomagate sebi, boste težko pomagali drugim

Postavljanje sebe na prvo mesto je pogosto povezano z občutki krivde. Ker ste večino življenja na prvo mesto postavljali druge, so lahko poskusi sprememb zelo neprijetni. Namesto da bi uživali, razmišljate o tem, koga vse ste prizadeli, komu ste se zamerili, kdo ne zmore brez vaše nenehne pomoči itn. Če se prepoznate, je zelo pomembno, da na situacijo pogledate z drugega zornega kota. Če boste še naprej zanemarjali svoje potrebe, se boste prej ali slej povsem sesuli. Takrat resnično ne boste mogli pomagati nikomur. Skrb zase je torej tudi osnova skrbi za druge.

Postanite vzor za ljudi okoli sebe

Vaše vrstnice in vrstniki bodo na vaš spremenjen odnos do življenja najverjetneje gledali s precejšnjim občudovanjem. Prav lahko se zgodi, da jih boste spodbudili k temu, da začnejo tudi sami na prvo mesto postavljati sebe. Pogosto se namreč precej lažje opogumimo, če lahko opazujemo nekoga, ki uspešno hodi po poti, na katero želimo stopiti tudi sami.

Skrb zase kot pot do samozavesti, ki vam je je morda vedno primanjkovalo …

Ste imeli večino življenja težave s pomanjkanjem samozavesti? Z odločitvijo, da začnete na prvo mesto končno postavljati sebe, lahko razrešite oziroma vsaj omilite tudi to težavo. Z upoštevanjem lastnih potreb si sporočate, da se lahko zanesete nase. Ker boste vedeli, da znate poskrbeti zase, ne glede na vse, bo imelo to, kako vas vidijo drugi, precej manjši vpliv na vas. Ne boste torej več odvisni od tujega odobravanja oziroma pohval, zato boste postali bistveno odločnejši in bolj prepričani v pravilnost svojih odločitev.

NAJNOVEJŠE