0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMetformin naj bi pomagal tudi pri preprečevanju kognitivnih težav

Metformin naj bi pomagal tudi pri preprečevanju kognitivnih težav

MORDA VAS ZANIMA

Precejšen del sladkornih bolnikov se je najbrž že srečal z metforminom. Gre namreč za zdravilo oziroma za učinkovino, ki se pogosto predpisuje pri sladkorni bolezni. Metformin se uporablja že približno 60 let, kar pomeni, da so njegovi učinki, povezani s krvnim sladkorjem, že zelo dobro raziskani oziroma dobro znani. Študija, objavljena v reviji Journal Diabetes Care, pa je pred kratkim prinesla nove ugotovitve o možnih učinkih metformina, ki niso neposredno vezani na sladkorno bolezen. Izkazalo se je namreč, da naj bi obstajala tudi povezava med uporabo tega zdravila in zmanjšano nevarnostjo za različne kognitivne okvare, vključno z demenco.

- Oglas -

Tveganje za kognitivne težave, vključno z demenco, pri diabetikih še posebej visoko

Nezdravljena sladkorna bolezen lahko seveda privede do poškodb različnih organov, vključno z možgani. Tako postaja vedno bolj očitno, da je ena izmed nevarnosti, ki grozijo ljudem z diabetesom tipa 2, tudi povečana verjetnost za to, da hkrati zbolijo še za Alzheimerjevo boleznijo. A morda lahko metformin, ki se že uporablja za uravnavanje krvnega sladkorja, pomaga pri dveh težavah hkrati. Povečana verjetnost za kognitivne težave, ki lahko vodijo do različnih oblik demence, sicer obstaja tako pri diabetesu tipa 2 kot pri diabetesu tipa 1. Vendar pa je pri prvi skupini to tveganje vendarle večje. Verjetnost, da zbolijo za demenco, naj bi bila pri ljudeh z diabetesom tipa 2 za kar približno 50 odstotkov večja kot pri ljudeh brez omenjene diagnoze.

Diabetes tipa 2 obenem povečuje nevarnost za težave z zbranostjo, za upočasnjeno predelovanje informacij, za težave s t. i. verbalnim spominom ipd. Zdravniki oziroma znanstveniki sicer še ne vedo vsega o povezavi med upadanjem kognitivnih sposobnosti in sladkorno boleznijo, vendar pa so že znani določeni negativni vplivi povišanih količin sladkorja ali inzulina v krvi na možgane. Ker je zaradi diabetesa med drugim ogrožen srčno-žilni sistem, lahko to pomeni tudi težave z žilami, ki dovajajo kri do možganov. Zaradi presežka inzulina lahko pride obenem do nesorazmerja med različnimi snovmi, na katere se zanašajo možgani. Poleg tega pa je povišan krvni sladkor pogosto povezan s kroničnimi vnetji, ki seveda vplivajo tudi na možgane.

Je lahko metformin uporaben tudi za ljudi, ki nimajo sladkorne bolezni?

V uvodoma omenjeni raziskavi, ki so jo izvedli avstralski znanstveniki, je sodelovalo več kot tisoč ljudi, starih od 70 do 90 let. Raziskovalci so ugotovili, da je bila razširjenost kognitivnih težav precej manjša pri diabetikih, ki so uporabljali metformin, kot pri tistih ljudeh s sladkorno boleznijo, ki niso jemali tega zdravila oziroma učinkovine.

- Oglas -

Med drugim je to pomenilo tudi manjšo pogostost demence pri skupini, ki je uporabljala metformin. Skupno število tistih, pri katerih je bil diagnosticiran diabetes tipa 2, je bilo sicer 123, od tega jih je 67 izmed njih uporabljalo metformin. Raziskava je trajala šest let, pri čemer so se kognitivne sposobnosti (spomin, koncentracija, odzivnost ipd.) preverjale vsaki dve leti. Hitrost upadanja tovrstnih zmožnosti je bila pri diabetikih, ki so jemali metformin, celo identična kot pri ljudeh brez sladkorne bolezni. Raziskovalce zdaj zanima, ali je lahko metformin koristen tudi za zmanjševanje verjetnosti za težave s kognitivnimi sposobnostmi v starosti pri tistih, ki nimajo sladkorne bolezni.

Čeprav je bila pri diabetikih odkrita korelacija, namreč ni jasno, kateri dejavniki vse so bili na delu. Tako je načrtovana obsežnejša študija, s pomočjo katere bodo poskušali raziskovalci ugotoviti, kaj se zgodi, če predpišemo metformin posameznikom, ki nimajo težav s presnavljanjem glukoze.

.

NAJNOVEJŠE