0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako lahko podpremo imunski sistem za zdravo jesen?

Kako lahko podpremo imunski sistem za zdravo jesen?

MORDA VAS ZANIMA

Imunski sistem je interaktivna mreža, ki jo sestavljajo organi, celice in beljakovine, ki varujejo naše telo pred virusi, bakterijami ali tujimi substancami. Ko naš imunski sistem normalno deluje, tega pravzaprav sploh ne opazimo. Ko pa je z delovanjem imunskega sistema nekaj narobe, nas doleti kakšna bolezen. To pa seveda še kako občutimo!

- Oglas -

Pravočasno okrepimo imunski sistem

Predjesenski čas je obdobje, ko je zelo pomembno, kako pazimo nase. Lahko si naredimo veliko dobrega in v svojo banko zdravja naložimo dobro valuto. Lahko pa mačehovsko ravnamo s sabo in se v mrzlem letnem času sprašujemo, zakaj se nam dogaja ničkoliko različnih nevšečnosti. Za podporo imunskemu sistemu lahko veliko naredimo sami. S tem, da živimo zdrav, uravnotežen življenjski slog, in tako, da uživamo določene dodatke, ki pa so popolnoma naravni – rastline, zelišča, minerali, vitamini. Ti dodatki nas varujejo pred okužbami, saj delujejo protimikrobno in spodbujajo naš imunski sistem.

V prvi vrsti pa moramo poskrbeti za zdravo prehrano. Sladkor je absolutni prvak med razdiralci dobrega imunskega sistema. Ravno tako predelana in hitra prehrana. Nekaterim pa bo prišlo prav tudi, če se odpovedo glutenu in mlečnim izdelkom. Naša prehrana mora biti bogata z zelenjavo in sadjem. Ne smemo pozabiti tudi na dobre maščobe in kakovostne beljakovine. Ne nazadnje pa je treba omeniti tudi fizično aktivnost, sproščanje in spanje. Fizična aktivnost mora biti del našega vsakdana. Ravno tako sproščanje in dovolj spanca! Pa poglejmo, kateri so najbolj učinkoviti dodatni pomagači našemu imunskemu sistemu.

Ameriški slamnik

1. Ameriški slamnik

Ugotovljeno je bilo, da veliko učinkovin v ameriškem slamniku močno spodbuja naš imunski sistem in ima lahko pomemben terapevtski učinek. Raziskave kažejo, da ima ameriški slamnik najboljši učinek pri ponavljajočih se okužbah oziroma se zelo izkaže tudi kot preventiva pred prehladi.

2. Vitamin D

Vitamin C je bil od nekdaj čislan kot podpora imunskemu sistemu. Zdaj pa je že nekaj let jasno, kako zelo je pomemben vitamin D. Pomanjkanje vitamina D povezujejo s povečanjem možnosti za nastanek avtoimunskih bolezni in povečano možnostjo za okužbe. V eni izmed raziskav je bilo ugotovljeno, da pomanjkanje vitamina D povečuje možnost za okužbe zgornjih dihalnih poti. Če pa ga imamo dovolj, med drugim pripomore tudi k močnemu imunskemu sistemu.

- Oglas -

3. Bezgove jagode

Bezgove jagode (kot tudi cvetovi bezga) se v naravni medicini uporabljajo že tisočletja. Hipokrat, oče medicine, je imel bezeg za zelo pomembno rastlino za krepitev imunskega sistema. Bezeg deluje v boju proti prehladom, gripi, alergijam in vnetju. V eni izmed raziskav se je izkazalo, da če se uporablja bezeg v prvih 48 urah od nastanka simptomov, težave z gripo pojenjajo v povprečju 4 dni prej kot običajno.

Bezgove jagode

 4. Probiotiki

Prepuščajoče črevo je eden izmed najpogostejših vzrokov občutljivosti za hrano, avtoimunskih bolezni in slabega imunskega sistema, zato je v tem primeru uživanje probiotikov zelo pomembno. Kot verjetno že veste, so probiotiki dobrodejne bakterije, ki naseljujejo naše črevesje in so ključne za naše splošno zdravje ter dober imunski sistem.

5. Astragalus

V zgodovini naravne medicine je astragalus znan kot spodbujevalec imunskega sistema. V tradicionalni kitajski medicini se ta korenina uporablja že tisočletja in velja za adaptogeno rastlino. V raziskavah je bilo ugotovljeno, da astragalus dobro vpliva na imunski sistem, telo varuje pred vnetji prebavnega trakta in rakom.

6. Ingver

Ingver je, kar se tiče imunskega sistema, paradni konj ajurvede. Zaradi svojega grelnega učinka v telesu pomaga razgrajevati akumulirane toksine v naših organih. Znan je tudi po tem, da čisti limfo. Ingver slovi tudi po protimikrobnem delovanju in pomaga pri vnetjih, ki jih povzročajo bakterije, virusi in paraziti.

Ingver

7. Ginseng

Korenina, steblo in listi ginsenga so se skozi zgodovino uporabljali za ohranjanje zdravega imunskega sistema in za povečevanje odpornosti proti boleznim in okužbam. Deluje tudi protibakterijsko in protivirusno.

8. Eterično olje mire

Eterično olje mire je zelo učinkovito in znano že tisočletja. Deluje antiseptično, protibakterijsko in antimikotično. V zgodovini so ga uporabljali tudi za zdravljenje senenega nahoda, za čiščenje in zdravljenje ran, za zaustavitev krvavitev itd. Eterično olje mire krepi imunski sistem in zelo dobro deluje v kombinaciji z eteričnim oljem kadilne bosvelije.

9. Eterično olje origana

Tudi eterično olje origana zna zelo dobro podpreti naš imunski sistem. Bori se proti okužbam, deluje protibakterijsko in antimikotično, odlično se obnese proti virusom in parazitom.

NAJNOVEJŠE