Vrt & VrtnarjenjeNa cvetočo pomlad mislimo že jeseni

Na cvetočo pomlad mislimo že jeseni

MORDA VAS ZANIMA

Ste tudi vi med tistimi, ki se spomladi ozirajo po bogato cvetočih gredicah? Vsako leto znova sklenete, da bo drugo leto podobno tudi pri vas? 

- Oglas -

Naj vas spomnimo, da je zdaj čas, da poskrbimo za pisano cvetenje spomladi. 

Med prvimi cvetočimi rastlinami spomladi so različne okrasne čebulnice od gojenih zvončkov, narcis, tulipanov, hijacint, okrasnih lukov, hrušic do mnogih drugih cvetlic, ki jih vzgojimo iz čebulnic, in tako lahko vsako leto znova na novo ali z rahlimi spremembami oblikujemo razne zasaditve. Poznamo veliko sort tako gojenih zvončkov, narcis in tulipanov. Paleta barv in oblik je še posebej bogata pri tulipanih. 

Jeseni, nekje od oktobra pa vse do sredine novembra (oz. dokler zemlja ne pomrzne), je čas, da zavihamo rokave in si naredimo načrt. Odločimo se, kje in kaj bi sadili, katere čebulnice, in ugotovimo, koliko nam jih primanjkuje, da jih dokupimo. 

Vodili pri načrtovanju naj nam bosta priporočena razdalja med sajenjem čebulnic ter površina, ki jo imamo na razpolago, to nam bo v pomoč pri okvirnem načrtovanju, koliko spomladi cvetočih čebulnic sploh potrebujemo. Nato razmislimo o sami končni višini posamezne vrste in sorte, ki jo bomo posadili, in kako bo videti, ko bodo vse čebulnice zrasle do polne velikosti. Na primer: večina lukov je zelo visokih in se zelo lepo vidijo, če poleg luka posadimo kakšne nižje rastoče okrasne rastline (npr. okrasni luki med okrasno travo).

- Oglas -

Pomemben je tudi čas cvetenja posameznih čebulnic. Pri izbiri razmislimo, ali želimo imeti gredico, na kateri bodo cvetele čebulnice zelo dolgo, ali želimo gredico, na kateri bodo skoraj istočasno cvetele vse posajene spomladi cvetoče čebulnice. Glede na to tudi izbiramo med različnimi spomladi cvetočimi čebulnicami, saj ne cvetijo vse istočasno, ampak se cvetenje lahko razlikuje do enega ali celo več mesecev. 

Tulipane sadimo v skupinah po 6–11 čebulic. Zasadimo več skupin enakih  ali kontrastnih barv. Za gredice lahko izberemo različne tipe tulipanov, ki bodo cveteli od zgodnje do pozne pomladi. Sadimo jih lahko tudi skupaj z drugimi okrasnimi čebulnicami, v trato ali med trajnice in pred grmovnice. Med nizke tulipane sodijo npr. botanični tulipani in enojni zgodnji tulipani. Botanične tulipane, ki so med najnižjimi, lahko sadimo na gredico,   najprimernejši so pa za saditev v lonce. So obstojni in odporni, zato jih z gredic po cvetenju ni treba izkopati. Če želimo imeti visoke tulipane, ki jih bomo tudi trgali za šopke v vazah oz. uporabili kot rezano cvetje, izberemo večcvetne tulipane. Ti so srednje visoki, zgodnji tulipani, ki imajo na steblu lahko od 3 do 7 cvetov.

Za rezano cvetje lahko sadimo tudi tulipane Triumph, ki sodijo med najbolj pisane in poznane. Primerni so za sajenje v grede in za rez. Za pozno cvetoče tulipane pa izberemo npr. Darwinove tulipane, ki zrastejo precej visoko, zato jih raje ne sadimo v lonce, saj zrastejo tudi 50 cm visoko. Odlični so za saditev v grede in tudi kot rezano cvetje. Tulipani Fosteriana so zgodnji, srednje visoki (okrog 35 cm), z značilnimi velikimi cvetovi v izrazito močnih barvah. Primerni so za sajenje v grede in okrasne posode. Lilijski tulipani so pozni, visoki (okrog 50 cm) in imajo značilen »lilijski« cvet. Primerni so za sajenje v grede in za rez. Skratka: izbira tulipanov je res zelo pestra, izberemo jih glede na želje in namen, za katerega jih bomo sadili. Velja tudi upoštevati, da poznejši tipi tulipanov dlje časa cvetijo. Pa še nekaj ni zanemarljivo: iz večjih čebulic zrastejo večje in močnejše rastline z večjimi cvetovi z intenzivnejšimi barvami.

Poleg tulipanov imamo na voljo še širok izbor drugih spomladi cvetočih čebulnic. Čebulice narcis posadimo tudi okrog zelenjavnega vrta, saj so čebulice strupene in se takih področij glodavci raje izogibajo. Narcise razvrščamo v različne skupine: trobentaste, skledičaste, pladnjaste, polnjene oz. vrstnate ter drobnocvetne in večcvetne. Drobnocvetne narcise so primerne tudi za siljenje v posodah.

Žafrani ali krokusi so rastline, ki cvetijo februarja in marca. Lahko jih posadimo tudi na domačo trato. Še posebej pa bomo nad cvetenjem žafrana navdušeni, če ga posadimo v cvetlično korito, pred hišo, na balkon ali teraso.

Hijacinte lahko gojimo na prostem ali doma v lončku. Imajo močan vonj, ki pride na vrtu do izraza, če jih je posajenih več skupaj, v lončku pa, če ga imamo v stanovanju. Ne glede na to, kje jih gojimo, pa moramo paziti, da jih ob cvetenju dognojimo in jih redno zalivamo, dokler listje ne začne rumeneti.

Okrasni luki imajo prečudovite cvetove in jih lahko uporabimo tudi kot rezano cvetje. Z velikim socvetjem, ki se bohoti na dolgem steblu, nas bodo povsem očarali. Cvetijo skoraj mesec dni. Cvetovi privlačijo čebele. Odlični so za rez.

- Oglas -

Modro čebulico lahko na trgovskih policah zasledimo tudi pod imenoma morska čebulica in Scilla. Zelo lepo se poda na trate in gredice, ki jim s pisanimi cvetovi da v pomladnih mesecih prav poseben čar.

Hrušica je rastlina nizke rasti, ki jo poznamo tudi pod imenoma grozdek in Muscari. Hrušico lahko izredno lepo kombiniramo s tulipani. Zaradi majhne rasti pa pride posebej do izraza, če jo posadimo pod grmovje. Na istem mestu raste več let.

Saditev spomladi cvetočih čebulnic

Pri saditvi in zasnovi moramo upoštevati, da je čebulica narcise (tudi hijacinte, lilije in tulipana) sestavljena iz tesno prekrivajočih se luskolistov, ki poganjajo iz osnovne plošče. Luskolisti so spremenjeni listi, v katerih ima rastlina zalogo hrane. To črpa, ko raste, zato se čebulica tedaj zmanjša. Ko preneha rasti, črpa hrano iz pritlehnega zgornjega dela in jo nalaga v luskoliste za naslednjo rast. Zaradi tega je pomembno, da čebulnici po cvetenju (vsaj šest tednov) ne porežemo listov.

Največkrat jih sadimo v gredice s trajnicami. Kombinacija s trajnicami je zelo dobrodošla, saj jih le-te poleti, ko spomladanske čebulnice prenehajo cveteti, prerastejo. Nizki tulipani so čudoviti na skalnjakih. Krokusi se lepo podajo ob robove nizkih trajnic. Med višje trajnice posadimo tulipane in okrasne luke. Na senčne lege pa lahko posadimo modro čebulico in nekatere vrste narcis.

Vsako jesen pred sajenjem gredici dodamo kompost ali gnojilo z dolgotrajnim delovanjem. Tulipani ne prenesejo svežega hlevskega gnoja. Če jeseni nismo gnojili, potem to naredimo spomladi, preden odženejo liste. Med rastjo jih gnojimo še enkrat, in to zato, da bodo imeli pozneje dovolj hrane za polnjenje čebulice.

Čebulice sadimo na globino dvakratne do trikratne velikosti čebulice, manjše čebulice tulipanov okrog 10 cm globoko, večje čebulice, kot so npr. čebulice narcis in hijacint, sadimo na globino od 15 do 20 cm. Prava globina za manjše čebulice, kot so čebulice zvončkov ali krokusov, pa je od 5 do 10 cm. Dno čebulice se mora dotikati zemlje, ki jo prej zrahljamo. Med dnom in čebulico ne sme biti zraka, ker drugače se tam nabira voda in čebulica lahko zgnije.

Običajno jih sadimo v skupinah, ker se tako njihova oblika in barva najlepše izrazita. Koliko čebulic posadimo skupaj, pa je odvisno od vizualnega učinka, ki ga želimo doseči. Za naraven videz gredice posadimo čebulice med seboj v neenakomernih razmikih. Če pa želimo imeti videz enakomerno cvetoče gredice, je treba saditi čebulice v enakomerni razdalji.

Pred sajenjem tla zrahljamo, z motiko ali s sadilnikom naredimo luknjo, pravilno vstavimo čebulico ter jo prekrijemo. Če imate težave z voluharjem, čebulice posadite v plastično sadilno posodo ali mrežo za saditev čebulice. Gosto tkana kovinska mreža preprečuje dostop voluharja do posajenih čebulic. Na obrobke gredic posadimo cesarski tulipan. Vonj njegove čebulice odganja voluharja.

Po cvetenju

Po cvetenju sproti odstranjujemo suha in odmrla cvetna stebla, tako da rastlina vso energijo preusmeri v tvorbo hrane za čebulico. Ko rastlina porumeni, lahko čebulice izkopljemo, odstranimo zemljo in jih skladiščimo v suhem in hladnem prostoru. Večino tulipanov izkopljemo, izjema so botanični tulipani, ki lahko ostanejo kakšno leto v zemlji.

Vsakoletna presaditev je primerna, če gredici, kjer sadimo spomladi cvetoče čebulnice, menjavamo mesto ali kombinacije in postavitve. Če pa želimo, da naredijo močne skupine, jim pustimo, da se razraščajo, naj le rastejo več let na istem mestu. Če pa nam kakšno leto ne cvetijo ali zelo malo, je to navadno znak, da je prišlo do prevelike gneče med čebulicami, zato jih po odmrtju listja izkopljemo in razredčimo.

Izbira čebulnic v trgovini

Pri nakupu si okrasne čebulnice največkrat izbiramo po sliki na embalaži, kjer nas privlačijo predvsem barve in oblike. Da bomo vedeli, kam saditi, pogledamo tudi podatke o višini čebulnice, ki je navedena na embalaži. Poleg višine so navedene tudi sadilne razdalje in globina. Pomembno je tudi vedeti, da iz debelejše čebulice zraste večja rastlina z večjimi cvetovi. Kupimo samo zdrave čebulice, ki ne kažejo znakov trohnobe in plesni ter so čvrste in nepoškodovane.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×