0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Skupaj za okolje7 ukrepov za manjšo porabo vode

7 ukrepov za manjšo porabo vode

MORDA VAS ZANIMA

Odgovorna poraba (pitne) vode je zagotovo ena najpomembnejših navad za zaščito vseh bitij, ki prebivajo na tem planetu. Pri tem morate upoštevati tudi t. i. virtualno porabo. Poleg vode, ki jo porabite neposredno, na primer za prhanje, umivanje zob, pomivanje posode ali zalivanje vrta, je namreč tu še voda, ki se porabi za proizvodnjo izdelkov, ki jih uporabljate vsakodnevno. Zmanjševanje porabe vode mora zato zajemati različne ukrepe – tako tiste zelo očitne kot tiste, ki so nekoliko manj samoumevni.

- Oglas -

1. Investirajte v varčne nastavke za pipe

Ste vedeli, da obstajajo posebni nastavki, ki jih lahko hitro in enostavno namestimo na obstoječo pipo ter z njimi na dolgi rok precej zmanjšamo porabo vode? Če je mogoče, je tako vsekakor pametno, da si poskušate priskrbeti tovrstne nastavke. Njihova cena ni pretirana – še posebej če upoštevate, da se vložek zaradi prihranka vode zelo hitro povrne.

2. Ne dovolite, da voda odteka po nepotrebnem

Pogosto podcenjujemo vpliv zelo preprostih navad, kot je dosledno zapiranje pip, ko vode ne potrebujemo – na primer med ščetkanjem zob, miljenjem rok in pomivanjem posode. Toda zakaj bi voda tekla po nepotrebnem, čeprav »samo pol minute«. Poskrbite, da bodo pipe odslej odprte samo takrat, ko boste vodo resnično potrebovali. Obenem pa o koristnosti te navade poučite tudi druge člane vašega gospodinjstva.

3. Začnite zbirati deževnico

Tisti, ki obdelujete vrt, najverjetneje porabite precej vode za zalivanje. Če tega še ne počnete, je vsekakor zelo pametno, da čim prej vzpostavite sistem za zbiranje in uporabo deževnice. Uporaba pitne vode za zalivanje vrta je namreč izjemno potratna in neekološka navada, ki za povrh pušča precej opustošenja v vaši denarnici.

- Oglas -

4. Pralnega in pomivalnega stroja ne vklapljajte prehitro

Samoumevnost dostopa do naprav, kot sta pralni in pomivalni stroj, nas je nekoliko razvadila. Tako pogosto ne načrtujemo vnaprej, saj vemo, da lahko marsikatero situacijo rešimo s preprostim pritiskom na gumb. Če se na primer odločite, da morate naslednji dan »nujno« obleči točno določen kos oblačila, boste preprosto zagnali pralni (in nato sušilni) stroj, tudi če je praktično povsem prazen. Tudi to je seveda ena tistih navad, ki so vse prej kot okolju – in denarnici – prijazne. Poskrbite za malce več načrtovanja, naprave, kot sta pomivalni in pralni stroj, pa vklopite šele takrat, ko je to resnično smotrno.

5. Bodite bolj premišljeni pri kupovanju novih oblačil

Morda ste začeli kupovati predvsem oblačila iz naravnih materialov, misleč, da s tem počnete nekaj dobrega za okolje. Vendar se za vzgojo rastlin, kot je bombaž, porabijo ogromne količine vode. Za eno samo bombažno majico naj bi bilo tako potrebnih skoraj 3000 litrov vode. Preden kupite novo oblačilo, se tako vedno vprašajte, ali ga resnično potrebujete – ne glede na material, iz katerega je izdelano. Če je odgovor pritrdilen, pa poskušajte najprej raziskati možnosti nakupa rabljenega kosa.

6. Razmislite o svojem jedilniku

Največji delež »virtualne porabe vode« praviloma predstavlja naš jedilnik. Tu so lahko razlike med posameznimi živili zares ogromne. Meso in živalski izdelki seveda zahtevajo bistveno več virov, med drugim tudi precej večjo porabo vode.

7. Kupujte toaletni papir iz recikliranih materialov

Porabo vode lahko nekoliko zmanjšate tudi s kupovanjem recikliranega toaletnega papirja, še boljša rešitev pa je lahko nastavek za straniščno školjko, ki nadomesti klasični bide. Tovrstni nastavki so precej ugodnejši od bideja, njihova namestitev pa ne zahteva večjih posegov. Na prvi pogled se sicer zdi, da bomo s tem povečali porabo vode, toda če upoštevamo količino vode, ki se porabi pri proizvodnji toaletnega papirja, tudi recikliranega, postane hitro jasno, da gre za precej varčnejšo rešitev.

.

NAJNOVEJŠE