0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljePopravljalnice predmetov koristne za okolje, denarnico in skupnost

Popravljalnice predmetov koristne za okolje, denarnico in skupnost

MORDA VAS ZANIMA

Po svetu kot gobe po dežju rastejo popravljalnice pokvarjenih predmetov, ki jih poganja prostovoljno delo. V angleščini se je za tovrstne projekte uveljavil izraz »repair cafe«, kar bi lahko prevedli kot »popravljalna kavarna«. Čeprav pogosto ne gre za kavarne v klasičnem pomenu besede, smisel popravljalnic ni samo popravilo pokvarjenih predmetov, ampak tudi druženje, gradnja skupnosti in medgeneracijska izmenjava znanj.

- Oglas -

Eno izmed trenutno najuspešnejših popravljalnic je pred nekaj leti zagnal Chris Murphy. Pred tem ni imel izkušenj s tovrstnimi projekti, vendar ga je sama ideja tako navdušila, da je bil pripravljen v zagon projekta vložiti lastna sredstva. Prepričan je namreč, da je to, da dandanes predmete, ki se pokvarijo, večinoma zavržemo, naravnost odvratno. Prav zato neizmerno uživa v popravljanju navidezno odsluženih predmetov, pa tudi v povezovanju ljudi.

Za zagon popravljalnic na voljo digitalni paket s koristnimi informacijami

Popravljalnica predmetov Tunbridge Wells Repair Cafe, ki je zaživela po zaslugi Murphyjevega entuziazma, zdaj uspešno obratuje že več let. Gre za eno izmed največjih popravljalnic v jugovzhodnem delu Anglije. Za popravilo predmetov je na vsakem dogodku na voljo 28 stojnic s skupno 75 prostovoljci. Projekt je nedvomno odličen primer implementacije ideje »popravljalne kavarne«, ki se je je leta 2009 domislila nizozemska okoljevarstvenica Martine Postma. Ideja je sprožila globalno gibanje. Danes lahko tovrstne popravljalnice najdemo v različnih mestih po svetu.

Neprofitna organizacija Repair Cafe International, ki jo je ustanovila Martine Postma, ponuja tudi digitalni začetniški paket s koristnimi informacijami za vse, ki razmišljajo o tem, da bi podoben projekt zagnali tudi v svojem kraju. Priporočen prostovoljni prispevek za paket znaša 49 €. Paket med drugim vključuje informacije o tem, kako najti prostovoljce z ustreznimi znanji in primerno lokacijo, katero orodje oziroma pripomočke za popravila je smiselno zagotoviti, kako priti do sredstev za projekt in kako pritegniti pozornost javnosti.

- Oglas -

Spletni prijavni obrazec poskrbel za manj birokracije in zapletov

Z omenjenim paketom si je na začetku pomagal tudi Chris Murphy, nato pa je skupaj s prostovoljci razvil dodatne strategije, ki so poskrbele za učinkovitejše delo in manj birokracije. Konec leta 2021 je bilo povpraševanje po popravilih posebno veliko. Eden izmed prostovoljcev je imel na srečo precej izkušenj s programiranjem, zato je lahko razvil spletni sistem, namenjen predhodni registraciji obiskovalcev. Sistem tistim, ki potrebujejo popravilo, dodeli ustrezno stojnico in jih postavi v čakalno vrsto. Obenem je poskrbljeno tudi za shranjevanje informacij o trajanju popravil. Digitalizacija je tako poskrbela za precejšen prihranek časa in za manj zmede.

Popravljalnica predmetov Repair cafe

Velik del prostovoljnih prispevkov se podari dobrodelnim organizacijam

Popravljavci za svoje delo ne zahtevajo plačila. Prispevki so tako povsem prostovoljni. Obiskovalci v povprečju pustijo 5 £. Dogodke, ki potekajo enkrat mesečno, v povprečju obišče 70 ljudi, kar pomeni, da se zbere približno 350 £. Letni prihodki iz donacij tako znašajo približno 4200 £, kar občutno presega letne stroške, ki znašajo približno 1100 £ (nakup orodja in pripomočkov za popravilo + digitalni sistem + pijača za prostovoljce). Razlika se nameni dobrodelnim organizacijam. Prostor za shranjevanje orodja zagotavlja pobudnik projekta Chris Murphy. Mesečni dogodki pa potekajo v nekdanji cerkvi, ki nudi brezplačen prostor različnim dejavnostim, namenjenim povezovanju skupnosti.

Popravljalnica, v kateri lahko popravijo praktično vse …

V popravljalnici sprejemajo najrazličnejše predmete. Obiskovalci najpogosteje prinašajo grelnike vode, opekače kruha, kavne aparate, sušilnike za lase, sesalnike, akumulatorske škarje za živo mejo in svetilke. Prostovoljci pa znajo popraviti še ogromno drugih predmetov. Tako je med drugim na voljo tudi posebna stojnica za popravilo računalnikov in računalniške opreme, pa stojnica za popravilo oblačil, stojnica za popravilo nakita, stojnica za brušenje nožev itn.

Ideja je hitro pritegnila veliko prostovoljcev

Uvodnega sestanka za prostovoljce se je udeležilo 100 oseb, kot omenjeno, pa jih je na koncu ostalo 75 (za nemoteno izvedbo mesečnega dogodka je potrebnih približno 40 prostovoljcev). Chris Murphy je za promocijo sestanka poskrbel z objavo v lokalnem časopisu ter za objavami na Facebooku in platformi Nextdoor.

- Oglas -

Udeleženci sestanka so imeli ogromno vprašanj, pri čemer jim je moral organizator nemalokrat priznati, da ne pozna odgovora, saj je vse skupaj novo tudi zanj. Tako gre za projekt, ki je rezultat skupnega iskanja poti in ki ga je zagnala iskrena vera v smiselnost tovrstne popravljalnice.

V ekipi prostovoljcev so dobrodošli tudi tisti, ki nimajo specializiranih znanj za popravilo. Tudi oni lahko postanejo dragocen del ekipe, saj je vedno potrebna pomoč pri dodatnih opravilih, na primer pri usmerjanju obiskovalcev in nadzoru vrst.

»Skupnost poskrbi za razcvet človečnosti«

Chris Murphy je prepričan, da lahko gradnja skupnosti poskrbi za to, da pride na dan naša človečnost. Občutek, da s svojim delom prispeva k lepšemu in srečnejšemu, pa tudi manj onesnaženemu  svetu, mu pomaga pri tem, da vsak večer zaspi kot dojenček …

Preberite tudi:

Zadnja mojstrica popravljanja dežnikov: Vztrajno se upira potrošništvu!

Jakob Nared: Nadaljuje četrto generacijo čevljarske obrti

.

NAJNOVEJŠE