DomovZdravilne rastlineAngelika za zdravje ledvic in prebavil

Angelika za zdravje ledvic in prebavil

Angelika ali gozdni koren (Angelica archangelica) je rastlina, ki že stoletja navdušuje s svojimi zdravilnimi lastnostmi in bogato zgodovino. Izvira iz severne Evrope in Azije in je postala pomembna sestavina v tradicionalni medicini in kulinariki.

- Oglas -

Angelika je igrala pomembno vlogo v srednjeveški Evropi kot zaščita pred kugo. Verjeli so, da ima rastlina zaščitne lastnosti in so jo pogosto nosili kot amulet ali jo sežigali kot kadilo za odganjanje bolezni.

Kaj je angelika?

Angelika je dvoletna kobulnica, ki zraste do 2 m visoko ter po enkratnem cvetenju odmre. Ima velike pernate modrikasto-zelene liste in zeleno-bele cvetove z vonjem po medu. Pri nas jo razen na vrtovih le redko najdemo, na sosednji Hrvaški pa je toliko pogostejša. Cveti v poletnih mesecih, in sicer julija in avgusta. Zdravilna je cela rastlina, tako korenina kot listi in cvetovi.

Angelika se že stoletja uporablja v tradicionalni medicini, zlasti v severni Evropi, kjer je cenjena zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Njeno ime naj bi izviralo iz latinske besede “angelus”, kar pomeni angel, saj so verjeli, da ima rastlina božanske zdravilne moči.

- Oglas -
Angelika ali gozdni koren (Angelica archangelica)

Angeliko so za zdravljenje ledvic uporabljali že pred 3500 leti

Angeliko s koreninami vred izkopljemo v pozni jeseni dve leti po setvi. Sušimo jo v senci in na prepihu, z umetno toploto pa ne, saj sicer izgubi svojo značilno aromo. Vsebuje zdravilne smole in vosek, poleg tega pa tudi organske kisline, npr. angelikino, jabolčno, ocetno in jantarjevo. Vsebuje tudi kumarina angelicin in pektin. Že pred 3.500 leti so angeliko na Kitajskem uporabljali za zdravljenje ledvic, srca in krvnega obtoka.

V nordijskih državah angeliko danes gojijo kot kulturno rastlino in jo uporabljajo v prehrani. Angelikina korenina se še danes uporablja pri boleznih prebavil, zoper napenjanje in za povečanje teka, uspešno pa zdravi tudi vnetje želodčne sluznice in vnetje debelega in tankega črevesa. Poleg vsega naštetega je angelika uporabna tudi pri izkašljevanju, kadar se borimo s pljučnimi boleznimi in prehladom.

Angelika premore številne zdravilne učinkovine

Angelika je znana po svojih številnih zdravilnih lastnostih, ki jih vsebujejo njene aktivne spojine, kot so eterična olja, kumarini, flavonoidi in organske kisline.

Podpora prebavi

Angelika je že dolgo znana kot naravna pomoč za izboljšanje prebave. Vsebuje eterična olja, ki spodbujajo izločanje prebavnih sokov in encimov, ki pomagajo pri prebavi hrane in zmanjšanju težav, kot so napihnjenost, vetrovi in dispepsija. Poleg tega ima blage spazmolitične lastnosti, ki pomagajo sprostiti mišice prebavnega trakta in lajšajo krče.

- Oglas -

Lajšanje stresa in tesnobe

Angelika se pogosto uporablja kot naravno sredstvo za lajšanje stresa in tesnobe. Vsebuje spojine, ki delujejo kot blagi sedativi in pomagajo pomiriti živčni sistem. Uporablja se tudi za izboljšanje razpoloženja in spodbujanje sprostitve, kar je še posebej koristno za ljudi, ki trpijo za nespečnostjo ali imajo težave z obvladovanjem stresa.

Podpora zdravju žensk

Angelika je znana tudi po svojih učinkih pri zdravljenju ženskih zdravstvenih težav, kot so menstrualne bolečine, nepravilnosti v menstrualnem ciklu in simptomi menopavze. Angelika deluje kot blagi emenagog, kar pomeni, da spodbuja menstrualni tok in pomaga uravnavati hormonsko ravnovesje. Poleg tega lahko pomaga pri lajšanju simptomov, kot so vročinski oblivi in nihanje razpoloženja.

Razstrupljanje telesa

Angelika deluje razstrupljevalno. Pomaga pri čiščenju telesa, zlasti jeter in ledvic, ter spodbuja izločanje strupov iz telesa. Ta učinek pripisujemo njenim diuretičnim lastnostim, ki pospešujejo izločanje urina in pomagajo pri odstranjevanju odpadnih snovi iz telesa. Redno uživanje angelike lahko pripomore k boljšemu delovanju jeter in ledvic ter izboljša splošno počutje.

Korenine Angelike

Uporaba angelike v kulinariki in medicini

Angelika se uporablja na različne načine, tako v kulinariki kot v medicini.

  • Čaji in tinkture: Angelika se pogosto uporablja v obliki čajev in tinktur. Čaj iz posušenih korenin ali listov angelike je odličen za lajšanje prebavnih težav in pomiritev živčnega sistema. Tinkture, ki so koncentrirani tekoči izvlečki, so prav tako priljubljene in enostavne za uporabo.
  • Uporaba v kulinariki: V kulinariki se angelika uporablja kot začimba in aroma. Korenina angelike se pogosto uporablja v slaščičarstvu, zlasti v kandirani obliki, za okrasitev tort in peciva. Sveži listi angelike se lahko uporabljajo tudi kot zelišče za izboljšanje okusa jedi.
  • Aromaterapija: Eterično olje angelike se uporablja v aromaterapiji za lajšanje stresa in spodbujanje sprostitve. Lahko se uporablja v izparilnikih, masažnih oljih ali dodaja v kopeli za sprostitev.

Čaj iz angelike

Korenina se lahko uporablja posušena za čaj ali pa v obliki praška. Pri pripravljanju čaja vzamemo 1 polno čajno žličko drobno narezane korenine in jo namočimo v skodelici mrzle vode, tako namočeno pustimo pol ure, potem pa zavremo in pustimo vreti kakšno minuto. Kadar namakamo čez noč, kuhanje ni potrebno, čaj pa je prav tako učinkovit. Pijemo trikrat na dan po eno skodelico.

Angelikino vino

60 g drobno narezane angelikine korenine namočimo v enem litru belega vina in pustimo 24 ur. Potem dodamo čajno žličko sladkega janeža in pustimo še 24 ur, nakar vino precedimo. Pri želodčnih ali prebavnih težavah na dan popijemo žlico do dve tako pripravljenega vina.

- Oglas -
Lina Zalaznik
Lina Zalaznik
Lina Zalaznik je avtorica člankov z ljubeznijo do branja knjig, svojih bližnjih, morja, smeha ter lepe narave.

NAJNOVEJŠE