Angelika ali gozdni koren (Angelica archangelica) je rastlina, ki ลพe stoletja navduลกuje s svojimi zdravilnimi lastnostmi in bogato zgodovino. Izvira iz severne Evrope in Azije in je postala pomembna sestavina v tradicionalni medicini in kulinariki.
Angelika je igrala pomembno vlogo v srednjeveลกki Evropi kot zaลกฤita pred kugo. Verjeli so, da ima rastlina zaลกฤitne lastnosti in so jo pogosto nosili kot amulet ali jo seลพigali kot kadilo za odganjanje bolezni.
Kaj je angelika?
Angelika je dvoletna kobulnica, ki zraste do 2 m visoko ter po enkratnem cvetenju odmre. Ima velike pernate modrikasto-zelene liste in zeleno-bele cvetove z vonjem po medu. Pri nas jo razen na vrtovih le redko najdemo, na sosednji Hrvaลกki pa je toliko pogostejลกa. Cveti v poletnih mesecih, in sicer julija in avgusta. Zdravilna je cela rastlina, tako korenina kot listi in cvetovi.
Angelika se ลพe stoletja uporablja v tradicionalni medicini, zlasti v severni Evropi, kjer je cenjena zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Njeno ime naj bi izviralo iz latinske besede โangelusโ, kar pomeni angel, saj so verjeli, da ima rastlina boลพanske zdravilne moฤi.
Angeliko so za zdravljenje ledvic uporabljali ลพe pred 3500 leti
Angeliko s koreninami vred izkopljemo v pozni jeseni dve leti po setvi. Suลกimo jo v senci in na prepihu, z umetno toploto pa ne, saj sicer izgubi svojo znaฤilno aromo. Vsebuje zdravilne smole in vosek, poleg tega pa tudi organske kisline, npr. angelikino, jabolฤno, ocetno in jantarjevo. Vsebuje tudi kumarina angelicin in pektin. ลฝe pred 3.500 leti so angeliko na Kitajskem uporabljali za zdravljenje ledvic, srca in krvnega obtoka.
V nordijskih drลพavah angeliko danes gojijo kot kulturno rastlino in jo uporabljajo v prehrani. Angelikina korenina se ลกe danes uporablja pri boleznih prebavil, zoper napenjanje in za poveฤanje teka, uspeลกno pa zdravi tudi vnetje ลพelodฤne sluznice in vnetje debelega in tankega ฤrevesa. Poleg vsega naลกtetega je angelika uporabna tudi pri izkaลกljevanju, kadar se borimo s pljuฤnimi boleznimi in prehladom.
Angelika premore ลกtevilne zdravilne uฤinkovine
Angelika je znana po svojih ลกtevilnih zdravilnih lastnostih, ki jih vsebujejo njene aktivne spojine, kot so eteriฤna olja, kumarini, flavonoidi in organske kisline.
Podpora prebavi
Angelika je ลพe dolgo znana kot naravna pomoฤ za izboljลกanje prebave. Vsebuje eteriฤna olja, ki spodbujajo izloฤanje prebavnih sokov in encimov, ki pomagajo pri prebavi hrane in zmanjลกanju teลพav, kot so napihnjenost, vetrovi in dispepsija. Poleg tega ima blage spazmolitiฤne lastnosti, ki pomagajo sprostiti miลกice prebavnega trakta in lajลกajo krฤe.
Lajลกanje stresa in tesnobe
Angelika se pogosto uporablja kot naravno sredstvo za lajลกanje stresa in tesnobe. Vsebuje spojine, ki delujejo kot blagi sedativi in pomagajo pomiriti ลพivฤni sistem. Uporablja se tudi za izboljลกanje razpoloลพenja in spodbujanje sprostitve, kar je ลกe posebej koristno za ljudi, ki trpijo za nespeฤnostjo ali imajo teลพave z obvladovanjem stresa.
Podpora zdravju ลพensk
Angelika je znana tudi po svojih uฤinkih pri zdravljenju ลพenskih zdravstvenih teลพav, kot so menstrualne boleฤine, nepravilnosti v menstrualnem ciklu in simptomi menopavze. Angelika deluje kot blagi emenagog, kar pomeni, da spodbuja menstrualni tok in pomaga uravnavati hormonsko ravnovesje. Poleg tega lahko pomaga pri lajลกanju simptomov, kot so vroฤinski oblivi in nihanje razpoloลพenja.
Razstrupljanje telesa
Angelika deluje razstrupljevalno. Pomaga pri ฤiลกฤenju telesa, zlasti jeter in ledvic, ter spodbuja izloฤanje strupov iz telesa. Ta uฤinek pripisujemo njenim diuretiฤnim lastnostim, ki pospeลกujejo izloฤanje urina in pomagajo pri odstranjevanju odpadnih snovi iz telesa. Redno uลพivanje angelike lahko pripomore k boljลกemu delovanju jeter in ledvic ter izboljลกa sploลกno poฤutje.
Uporaba angelike v kulinariki in medicini
Angelika se uporablja na razliฤne naฤine, tako v kulinariki kot v medicini.
- ฤaji in tinkture: Angelika se pogosto uporablja v obliki ฤajev in tinktur. ฤaj iz posuลกenih korenin ali listov angelike je odliฤen za lajลกanje prebavnih teลพav in pomiritev ลพivฤnega sistema. Tinkture, ki so koncentrirani tekoฤi izvleฤki, so prav tako priljubljene in enostavne za uporabo.
- Uporaba v kulinariki: V kulinariki se angelika uporablja kot zaฤimba in aroma. Korenina angelike se pogosto uporablja v slaลกฤiฤarstvu, zlasti v kandirani obliki, za okrasitev tort in peciva. Sveลพi listi angelike se lahko uporabljajo tudi kot zeliลกฤe za izboljลกanje okusa jedi.
- Aromaterapija: Eteriฤno olje angelike se uporablja v aromaterapiji za lajลกanje stresa in spodbujanje sprostitve. Lahko se uporablja v izparilnikih, masaลพnih oljih ali dodaja v kopeli za sprostitev.
ฤaj iz angelike
Korenina se lahko uporablja posuลกena za ฤaj ali pa v obliki praลกka. Pri pripravljanju ฤaja vzamemo 1 polno ฤajno ลพliฤko drobno narezane korenine in jo namoฤimo v skodelici mrzle vode, tako namoฤeno pustimo pol ure, potem pa zavremo in pustimo vreti kakลกno minuto. Kadar namakamo ฤez noฤ, kuhanje ni potrebno, ฤaj pa je prav tako uฤinkovit. Pijemo trikrat na dan po eno skodelico.
Angelikino vino
60 g drobno narezane angelikine korenine namoฤimo v enem litru belega vina in pustimo 24 ur. Potem dodamo ฤajno ลพliฤko sladkega janeลพa in pustimo ลกe 24 ur, nakar vino precedimo. Pri ลพelodฤnih ali prebavnih teลพavah na dan popijemo ลพlico do dve tako pripravljenega vina.