To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.

Bolečine v sklepih: 13 nasvetov za ublažitev težav

Bolečine v sklepih postajajo vse bolj razširjene. V določenih primerih so to zgolj začasne bolečine, vendar pa gre pogosto tudi za tipičen znak resnejših bolezni.

Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.
Zdravilne rastlineAngelika za zdravje ledvic in prebavil

Angelika za zdravje ledvic in prebavil

MORDA VAS ZANIMA

Angelika ali gozdni koren (Angelica archangelica) je dvoletna kobulnica, ki zraste do 2 m visoko ter po enkratnem cvetenju odmre. Ima velike pernate modrikasto-zelene liste in zeleno-bele cvetove z vonjem po medu. Pri nas jo razen na vrtovih le redko najdemo, na sosednji Hrvaški pa je toliko pogostejša. Cveti v poletnih mesecih, in sicer julija in avgusta. Zdravilna je cela rastlina, tako korenina kot listi in cvetovi.

- Oglas -

Angelika

Angelika: za zdravljenje ledvic uporabljali že pred 3500 leti

Angeliko s koreninami vred izkopljemo v pozni jeseni dve leti po setvi. Sušimo jo v senci in na prepihu, z umetno toploto pa ne, saj sicer izgubi svojo značilno aromo. Vsebuje zdravilne smole in vosek, poleg tega pa tudi organske kisline, npr. angelikino, jabolčno, ocetno in jantarjevo. Vsebuje tudi kumarina angelicin in pektin. Že pred 3.500 leti so angeliko na Kitajskem uporabljali za zdravljenje ledvic, srca in krvnega obtoka. V nordijskih državah angeliko danes gojijo kot kulturno rastlino in jo uporabljajo v prehrani. Angelikina korenina se še danes uporablja pri boleznih prebavil, zoper napenjanje in za povečanje teka, uspešno pa zdravi tudi vnetje želodčne sluznice in vnetje debelega in tankega črevesa. Poleg vsega naštetega je angelika uporabna tudi pri izkašljevanju, kadar se borimo s pljučnimi boleznimi in prehladom.

Čaj iz angelike

Korenina se lahko uporablja posušena za čaj ali pa v obliki praška. Pri pripravljanju čaja vzamemo 1 polno čajno žličko drobno narezane korenine in jo namočimo v skodelici mrzle vode, tako namočeno pustimo pol ure, potem pa zavremo in pustimo vreti kakšno minuto. Kadar namakamo čez noč, kuhanje ni potrebno, čaj pa je prav tako učinkovit. Pijemo trikrat na dan po eno skodelico.

Angelikino vino

60 g drobno narezane angelikine korenine namočimo v enem litru belega vina in pustimo 24 ur. Potem dodamo čajno žličko sladkega janeža in pustimo še 24 ur, nakar vino precedimo. Pri želodčnih ali prebavnih težavah na dan popijemo žlico do dve tako pripravljenega vina.

- Oglas -

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×