Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.
Zdravilne rastlineEncijan odpravlja težave z želodcem

Encijan odpravlja težave z želodcem

MORDA VAS ZANIMA

Encijan, poznan tudi kot košutnik ali rumeni svišč, je do 120 cm visoka trajnica, ki lahko doseže starost tudi do 50 let. Rumene cvetove s petimi venčnimi listi lahko občudujemo julija in avgusta, prvič pa cveti šele pri starosti desetih let. Gre za gorsko rastlino, vendar pa ga imajo nekateri kar na vrtu.

- Oglas -

encijan rumeni svišč

Encijan in zdravilni deli rastline

V ljudskem zdravilstvu se uporabljajo korenine starejših rastlin, ki se jih razreže na manjše kose in posuši. Sveža korenina diši nekoliko ostro, posušena pa ima prijetno aromo. Glavna zdravilna sestavina encijana je grenčina, poleg tega pa korenina vsebuje še vrsto glikozidov, med drugim gentiopikrin, gentin in gentiamarin. Encijan je eno najstarejših zdravilnih zelišč, cenil ga je tudi znameniti nemški ljudski zdravnik Kneipp, ki je zapisal, da “če imaš pri roki še tako majhen vrtič, posadi vanj košutnik, žajbel in pelin in takoj boš imel pri roki lekarno.”

Iz encijanove korenine se pripravljata tinktura in izvleček. 20 kapljic izvlečka, ki ga zmešamo z 1 dl vode, odpravlja bolečine v želodcu in slabost. Iz encijanove korenine pridelujejo tudi žganje, ki je bilo zaradi svojih zdravilnih lastnosti nekdaj še posebej priljubljeno med alpinisti. Encijan pomaga tudi pri pomanjkljivem izločanju želodčne kisline, pri spahovanju in pekoči zgagi, odpravlja pa tudi krče v želodcu.

Encijanov čaj

Pol čajne žličke drobno narezane in posušene korenine namakamo v skodelici hladne vode 8 ur, lahko pa korenino tudi poparimo in precedimo. Encijanovih korenin ne kuhamo, saj bi bil tako pripravljen čaj pregrenak za uživanje. Kljub temu, da je encijan zelo zdravilen, naj ga ljudje, ki imajo visok pritisk, ne uživajo. Odsvetuje se tudi nosečnicam.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×