Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaGastritis - vnetje želodčne sluznice: 3 blagodejni napitki

Gastritis – vnetje želodčne sluznice: 3 blagodejni napitki

MORDA VAS ZANIMA

Gastritis je drugo ime za vnetje želodčne sluznice. Lahko gre za kronične težave, ki jih običajno povzroča bakterija, imenovana Helicobacter pylori. Poznamo pa tudi t. i. akutni gastritis, ki ga lahko povzroči jemanje določenih zdravil, prekomeren stres, pretiravanje z alkoholom ipd.

- Oglas -

Gastritis ali vnetje želodčne sluznice

Kakšne težave nam povzroča gastritis?

Tipični simptomom gastritisa je pekoča bolečina v želodcu, ki jo pogosto spremljata tudi slabost in pomanjkanje apetita. V primeru tovrstnih težav je prvi korak vsekakor obisk zdravnika, ki vam bo predpisal ustrezno zdravljenje. Včasih pa so lahko kot dopolnilo koristni tudi določeni naravni napitki. Tri takšne napitke, ki lahko pomagajo pri vnetju želodčne sluznice oziroma gastritisu, vam predstavljamo v nadaljevanju …

Najpogostejši simptomi in znaki gastritisa

 • slabost
 • bruhanje
 • bruhanje krvi
 • kri v blatu
 • težave z odvajanjem blata

Gastritis in prehrana - Napitek iz peteršilja in korenja

Peteršiljev napitek

- Oglas -

Peteršilj ima izjemno pozitiven vpliv na prebavni sistem. Pomiri želodec, ublaži vnetja in gastritis ter pomaga pri prekomernih vetrovih. Peteršiljev napitek lahko torej prinese nekaj olajšanja vašim prebavilom, kar je pri gastritisu izjemno pomembno. Poleg tega je peteršilj izvrsten naravni diuretik, ki bo pripomogel tudi k boljšemu zdravju vaših sečil. Za pripravo napitka v kuhinjskem mešalniku zmešajte 1 liter vode in približno 150 gramov svežega peteršilja. Pijte skozi ves dan. Pazite, da tekočina ne bo premrzla ali prevroča, saj lahko to poslabša težave z gastritisom. Idealno je, da ima vsa tekočina, ki jo zaužijete, temperaturo, ki je čim bližje sobni.

Riževa voda

Riževa voda velja za tradicionalno naravno pomoč za gastritis. Poskrbi za ublažitev bolečin v trebušnem predelu in za ublažitev vnetja. Telo pa bo oskrbela tudi s pomembnimi vitamini in minerali. Priprava riževe vode je zelo preprosta. V litru vode skuhajte približno 150 gramov riža in nato precedite tekočino. Pijte ves dan, po požirkih, podobno kot peteršiljev napitek. Tudi tu pazite na primerno temperaturo tekočine.

Sok iz korenčka in zelene

Tako korenček kot zelena sta znana po protivnetnem delovanju. Ublažita pekoč občutek v želodčni sluznici, zato je to odlična kombinacija za vse, ki se spopadate z gastritisom. Uporabite 2 korenčka in 2 stebli zelene. Dodajte še 250 mililitrov vode in zmešajte vse sestavine v kuhinjskem mešalniku. Sok pijte poleg kosila ali večerje.

Kaj pa preventiva?

Preventivni ukrepi proti nastanku gastritisa so:

 • zdrava prehrana, več manjših dnevnih obrokov
 • obvladovanje stresa
 • prenehanje kajenja
 • zamenjava protibolečinskih tablet (predvsem nesteroidnih antirevmatikov)
 • zmerno uživanje alkohola
 • vzdrževanje primerne telesne teže

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×