0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAli se tudi vi prenažirate?

Ali se tudi vi prenažirate?

MORDA VAS ZANIMA

Hitro prehranjevanje naj bi sproščalo hormone, ki znižujejo občutek polnega želodca. Povišana stopnja teh hormonov pa lahko vodi v prenažiranje.

hranaVeliko vas je verjetno že slišalo, da prehitro hranjenje vodi do debelosti. Malo pa nas je verjetno ta podatek vzelo resno. Raziskave so namreč pokazale, da ta povezava med prehitrim hranjenjem ter debelostjo dejansko drži.

- Oglas -

Kot že omenjeno se pri prehitrem hranjenu sprostijo hormoni, ki napačno obvestijo možgane, kdaj je dovolj. Vendar pa so bile šele pred kratkim narejene raziskave glede hitrosti hranjenja in povezave z debelostjo.

V tej študiji so subjekti zaužili enako količino iste hrane. V tem primeru je bilo to 300ml sladoleda, vendar pri različnih hitrostih. Raziskovalci so pred in po obedu vzeli vsakemu osebku kri, gledali pa so na nivo glukoze, inzulna, lipide ter nivo črevesnih hormonov v krvi. Osebki pa so imeli od 30 do 210 minut časa, da pojedo obrok. Ugotovitve so bile naslednje.
Tisti, ki so potrebovali 30 minut, da so pojedli sladoled so imeli povišano koncentracijo hormona PYY in GLP-1, poleg tega pa so imeli tudi višjo stopnjo ‘polnega želodca’, čeprav sami tega občutka niso imeli.

S to raziskavo so želeli opozoriti na vse bolj pogost problem nepravilnega prehranjevanja in kakšne posledice lahko ima.

.

NAJNOVEJŠE