Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.
Zdravje & prehranaAli lahko spimo tudi preveč?

Ali lahko spimo tudi preveč?

MORDA VAS ZANIMA

Veliko se govori predvsem o pomanjkanju spanca, vendar pa se pri nekaterih ljudeh pojavlja tudi drugačno odstopanje od priporočljivega povprečja. Spanju posvetijo precej več časa kot večina. Kadar pa jim ne uspe spati 9, 10 ali celo več ur, pa občutijo hudo utrujenost, ki močno vpliva na njihovo produktivnost. So lahko škodljive tudi prevelike količine spanca? Obstaja morda globlji razlog, zaradi katerega se zdi, da potrebuje vaše telo nadpovprečno veliko spanja?

- Oglas -

Spanje

Povečana potreba po spanju pogosto povezana s slabšo kakovostjo počitka

Pri spanju ne gre samo za to, koliko ur spimo, ampak tudi za kakovost našega spanca. Eden izmed nevarnejših razlogov za povečano potrebo po spancu je lahko na primer tudi spalna apneja. V osnovi gre pri spalni apneji za to, da prihaja med spanjem do krajših prekinitev dihanja. Počitek je tako precej slabši. Tudi potreba po ogromno spanja je zato dober razlog za obisk zdravnika. Razlogi za slabšo kakovost počitka so sicer lahko tudi banalnejši, na primer pomanjkanje teme ali miru med spanjem, neustrezna vzmetnica, vzglavnik ipd.

Preveč spanja lahko vpliva na glavobole

Ljudje, ki spijo zelo veliko, imajo nemalokrat težave z glavoboli. Ta težava je sicer še posebej pogosta, če se pri vas stalno izmenjujejo noči z malo spanca in noči z zelo veliko spanca. Tako je pomembno, da poskušate vzpostaviti stalno rutino, kar med drugim pomeni tudi približno enako količino spanja vsako noč – ne glede na to, ali gre za delavnik ali prost dan.

V ozadju stalne želje po spanju lahko tudi depresija

Povečana potreba po spanju je lahko tudi eden izmed tipičnih simptomov depresije. Po drugi strani pa velja tudi obratna povezava. Študije, ki so jih izvedli pri dvojčkih, so na primer nakazale, da lahko prevelike količine spanja aktivirajo določene gene, povezane s simptomi depresije. Ena izmed možnih teorij za ta fenomen je, da gre veliko spanja pogosto z roko v roki z malo gibanja. Prav telesna aktivnost pa ima pomembno vlogo pri zmanjševanju tveganja za depresijo, saj pomaga pri povečanju količin dopamina, serotonina in endorfinov v telesu.

Dolgemu spancu pogosto sledi povečana zmedenost

- Oglas -

Znano je, da pomanjkanje spanja vpliva na naše kognitivne zmožnosti. Tako se na primer po neprespani noči težje zberemo, oslabljen pa je tudi naš spomin. Vendar pa lahko tudi pretiravanje s spanjem povzroči občutke zmedenosti in oslabi kognitivne sposobnosti.

Smiselna analiza krvi

Še eden izmed razlogov, zakaj potrebujete precej več spanja kot večina drugih ljudi, pa je, da vam primanjkuje določenih hranilnih snovi ali pa da gre za simptom določene bolezni. V takšnih primerih je še posebej smiselno preveriti ravni železa in stanje ščitnice. Povečana utrujenost je na primer zelo tipičen simptom hipotirodizma oziroma zmanjšanega delovanja ščitnice, ki tako ne izloča zadostne količine hormonov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×