Zdravje & prehranaKako se zaščititi pred trebušno gripo, če zboli družinski član?

Kako se zaščititi pred trebušno gripo, če zboli družinski član?

MORDA VAS ZANIMA

Norovirusi, ki povzročajo trebušno gripo, se širijo izredno hitro. Okužite se lahko zaradi stika z okuženo osebo ali pa s površino, na kateri so se namnožili omenjeni virusi. Pogosto pa pride do trebušne gripe tudi zaradi zaužitja okužene hrane ali tekočine. Prav norovirusi so sicer glavni krivci za trebušne okužbe pri otrocih.

- Oglas -

Trebušna gripa

Ne glede na to, ali se okuži otrok ali odrasla oseba, so simptomi izjemno neprijetni: bolečine v trebušnem predelu, slabost, bruhanje, diareja itn. V primeru povečanega tveganja za okužbo, če ima npr. trebušno gripo nekdo v vaši družini, je zato potrebna posebna pazljivost …

Prednost dajte pomivanju posode v pomivalnem stroju

Ročno pomivanje posode olajša delo norovirusu, saj je nemogoče uporabiti dovolj visoko temperaturo vode, da bi uničili omenjeni virus. Če imate doma pomivalni stroj, bodite v obdobju povečane nevarnosti za trebušno gripo zares dosledni pri njegovi uporabi – tudi pri tistih predmetih, ki bi jih sicer najverjetneje pomili kar na roke.

Perilo perite pri najvišji možni temperaturi

Če se je nekdo iz vašega gospodinjstva okužil z norovirusi, je eden izmed zelo pomembnih ukrepov za preprečevanja širjenja bolezni vsekakor ta, da čim prej operete posteljnino, oblačila, brisače in drugo perilo, ki ga uporablja okužena oseba. Pri tem izberite najvišjo možno temperaturo vode.

Lotite se čiščenja kotičkov, na katere sicer pozabite

- Oglas -

Norovirusi lahko tudi več dni preživijo na različnih površinah. Ker je pri trebušni gripi inkubacijska doba običajno dan ali dva, imejte v mislih, da je lahko začela okužena oseba širiti norovirus, še preden so se pojavili prvi simptomi trebušne gripe. Tako je smiselno temeljito čiščenje stanovanja, v katero vključite tudi tiste kotičke, ki jih sicer pogosto preskočite ali očistite nekoliko bolj površno.

Očistite preproge

V preprogah lahko norovirusi preživijo tudi več tednov. Če je trebušna gripa presenetila enega izmed vaših družinskih članov, je tako pametno, da se lotite tudi čiščenja preprog. S tem lahko namreč močno zmanjšate nevarnost, da bi zboleli še drugi člani gospodinjstva. Ena najboljših metod za uničevanje norovirusov na preprogah naj bi bilo sicer parno čiščenje.

NAJNOVEJŠE