Prehranjevanje in ลกe bolj ลพivljenje po naฤelih ajurvede ima dokazano blagodejne uฤinke na ฤlovekovo zdravje in poฤutje, zato se vse bolj uveljavlja tudi v zahodnem svetu. Celovit, torej holistiฤen pristop k ลพivljenju po naฤelih ajurvede ni teลพak, vsekakor pa se je priporoฤljivo na zaฤetku posvetovati z mojstrom ajurvede, ki opravi pregled in vas pravilno usmeri. A za ajurvedsko prehrano se lahko odloฤite tudi sicer. Predstavljamo vam nekaj osnov, ki naj vam sluลพijo kot izhodiลกฤe za zdravo prehranjevanje v skladu z veฤ tisoฤ let staro indijsko tradicijo.
Vaลกa doลกa oziroma presnovni tip
ฤloveka sestavlja pet simboliฤnih elementov: eter oziroma prostor, zrak, ogenj, voda in zemlja, ti pa glede na kombinacijo pri posamezniku tvorijo tako imenovane doลกe. Te ne doloฤajo zgolj videza naลกega telesa, temveฤ tudi naลกe duhovne oziroma duลกevne lastnosti in vplivajo celo na naลกa ฤustva. V ajurvedi je treba najprej najti glavno, torej najbolj dominantno doลกo. Doลกa pita predstavlja kombinacijo ognja in vode, doลกa vata kombinacijo etra in zraka, doลกa kapha pa kombinacijo vode in zemlje. Pri veฤini ljudi ne moremo govoriti o zgolj eni izraziti doลกi, temveฤ najdemo lastnosti znotraj dveh. S pomoฤjo njunega poznavanja lahko poskrbimo za odpravljanje neravnovesij v svojem ลพivljenju, saj nam pomagata izbrati tako primeren ลพivljenjski slog kot prehrano in gibanje.
Ljudje, pri katerih je izrazita doลกa vata, so vitki, impulzivni, aktivni, ลพivahni in gibฤni, hkrati pa duhovno usmerjeni, kreativni, pozabljivi, hitro jih zebe, imajo nereden apetit in slabลกo prebavo. Doลกa vata je povezana z debelim ฤrevesom, medenico, kostmi, uลกesi, stegni in koลพo.
Pri doลกi pita so ljudje srednje telesne zgradbe z dobrimi proporci in veฤinoma stabilno telesno teลพo, torej gre za bolj atletski tip. Imajo hitro prebavo in dober apetit, a kljub temu teลพave s prebavo. Radi imajo red in so odloฤni, a se pogosto preveฤ obremenjujejo ter so hitre jeze, radi kritizirajo, njihova ฤustva se hitro menjajo, lahko so tudi ljubosumni. Doลกo povezujemo s tankim ฤrevesom, ลพelodcem, potenjem, oฤmi, koลพo in krvjo.
Kapha tip doลกe se pogosto kaลพe s prekomerno telesno teลพo, sicer pa je njihova konstitucija moฤna in ฤvrsta. Obraz je okrogle oblike, prebava je poฤasna, vendar pa so ljudje s kapha tipom vzdrลพljivi in potrpeลพljivi, imajo dober spanec, dober spomin, so metodiฤni in prijazni, odlikuje jih duลกevna uravnoteลพenost. Doลกo povezujemo s pljuฤi, prsnim koลกem in hrbteniฤno tekoฤino.
Osnovna vodila ajurvedskega prehranjevanja
Ajurvedska dieta ne doloฤa zgolj tega, kaj jesti in ฤesa ne glede na vaลก telesni tip, temveฤ daje tudi jasne napotke o tem, kako in kdaj jesti ฤe se boste drลพali ลพe samo teh, boste opazili veliko spremembo v svojem poฤutju.
Zajtrk naj bo med 7. in 9. uro zjutraj, kosilo do 13. ure, veฤerja pa do 19. ure. Glede na to, da ajurveda uฤi, da se je treba ravnati po ritmu dneva in noฤi, torej zjutraj zgodaj vstajati, v posteljo pa vedno oditi pred 22. uro, boste ob teh urah obrokov vedno ravno prav laฤni.
Jemo zato, da ลพivimo. To ne pomeni, da v hrani ne smemo uลพivati in nam je lahko vseeno, na kakลกen naฤin zadostimo svojim potrebam po energiji ravno nasprotno. Vendar pa ne smemo nikoli ลพiveti za to, da jemo hrana ni bistvo, kar pomeni, da smo zmerni in ne pretiravamo. Tako moramo zakljuฤiti obrok, preden smo popolnoma siti, saj naj bi s hrano napolnili zgolj polovico ลพelodca. ฤetrtino ga rezerviramo za tekoฤine, preostala ฤetrtina pa naj bo prazna. Obrok vedno zaฤnemo ลกele takrat, ko smo prebavili prejลกnjega, zato naj bo med obroki ali prigrizki vedno vsaj tri ure ฤasa, nikoli pa ne veฤ kot ลกest.
Jesti je treba dovolj poฤasi, da lahko obฤutimo vse okuse, a ne prepoฤasi, da se hrana ne ohladi. Priporoฤljivo je, da pri vsakem obroku vnesemo v telo ลกest okusov: sladkega, slanega, kislega, ostrega, grenkega ter trpkega (vsebnost ฤreslovin oziroma taninov uลพivajte ฤaj, ลกparglje, leฤo, zelena jabolka, hruลกke, granatna jabolka, cvetaฤo, zelje, brokoli, fiลพol itd.). Jesti je treba ozaveลกฤeno in osredotoฤeno, zato med tem ne govorimo, temveฤ se povsem posvetimo hrani.
ลฝivila izbiramo glede na sezono oziroma naraven ฤas rasti in zorenja plodov, saj nam je tako poleti na voljo hrana, ki hladi, pozimi pa hrana, ki greje. (Jagode sredi zime torej odpadejo.)
V ajurvedi se ljudi spodbuja, da se drลพijo predvsem prehrane rastlinskega izvora, zato se marsikdo odreฤe mesu in postane vegetarijanec, morda tudi vegan. Vendar to ni nujno tudi ลพivila ลพivalskega izvora so dovoljena, vendar v zmernih koliฤinah. ฤe oboลพujete meso ali jajca, se temu torej ne odrecite, saj boste zaradi tega napeti in se bo vaลกe ravnovesje poruลกilo, namesto da bi ga dosegli.
Prehrana za doลกo vata
Priporoฤljiva ลพivila:
- kuhana zelenjava,
- kuhano sladko sadje,
- ลพita, vkljuฤno z riลพem in kvinojo,
- rdeฤa leฤa,
- zmerna koliฤina mleka in mleฤnih izdelkov,
- kikiriki,
- jajca,
- ribe,
- govedina,
- sezamovo olje,
- maslo ghee,
- ฤrni poper,
- koriander,
- chia semena,
- lanena semena,
- kis,
- belo vino ali pivo.
Odsvetovana ลพivila:
- presna jabolka,
- lubenica,
- ฤokolada,
- rdeฤe vino,
- suho sadje,
- presna, suลกena in zamrznjena zelenjava,
- krompir,
- koruza,
- ฤiฤerika,
- jeฤmen,
- jogurt,
- ovฤetina,
- puranje meso.
Prehrana za doลกo pita
Priporoฤljiva ลพivila:
- sladka in grenka zelenjava,
- lubenica,
- rozine,
- kokos,
- hladni ลพitni kosmiฤi,
- testenine,
- maslo (brez dodatka soli),
- ฤrni fiลพol,
- belo piลกฤanฤje meso,
- beljaki,
- mandlji,
- pivo in suho belo vino.
Odsvetovana ลพivila:
- marelice,
- avokado,
- presna ฤebula, ฤesen, por,
- ลกpinaฤa,
- kisli sadeลพi,
- kvas (tudi kvaลกen kruh),
- kvinoja,
- rjavi riลพ,
- rลพ,
- maslo z dodano soljo,
- govedina,
- temno piลกฤanฤje meso,
- vsa morska hrana (razen kozic),
- kisla smetana,
- sojina omaka,
- ฤili,
- ฤokolada,
- rdeฤe in sladko vino.
Prehrana za doลกo kapha
Priporoฤljiva ลพivila:
- sadeลพi s trpkim okusom, na primer suhe slive in jabolฤna ฤeลพana (brez sladkorja),
zelenjava ostrega ali grenkega okusa, na primer zelena, - granola,
- polenta,
- kefir,
- skuta,
- limski fiลพol,
- puranje meso,
- rakci,
- suho rdeฤe ali belo vino.
Odsvetovana ลพivila:
- sladko (fige) ali kislo (mandarine) sadje,
- sladka in zelo soฤna zelenjava, na primer kumare in buฤke,
- kuhan oves in topli ovseni kosmiฤi,
- riลพ,
- testenine,
- obiฤajen fiลพol v zrnju,
- sir,
- tofu,
- raฤje meso,
- sladkovodne ribe,
- keฤap,
- ลพgane pijaฤe.