DomovZdravje & prehranaAjurvedska dieta: Osnovna vodila in prehrana

Ajurvedska dieta: Osnovna vodila in prehrana

Prehranjevanje in ลกe bolj ลพivljenje po naฤelih ajurvede ima dokazano blagodejne uฤinke na ฤlovekovo zdravje in poฤutje, zato se vse bolj uveljavlja tudi v zahodnem svetu. Celovit, torej holistiฤen pristop k ลพivljenju po naฤelih ajurvede ni teลพak, vsekakor pa se je priporoฤljivo na zaฤetku posvetovati z mojstrom ajurvede, ki opravi pregled in vas pravilno usmeri. A za ajurvedsko prehrano se lahko odloฤite tudi sicer. Predstavljamo vam nekaj osnov, ki naj vam sluลพijo kot izhodiลกฤe za zdravo prehranjevanje v skladu z veฤ tisoฤ let staro indijsko tradicijo.

Vaลกa doลกa oziroma presnovni tip

ฤŒloveka sestavlja pet simboliฤnih elementov: eter oziroma prostor, zrak, ogenj, voda in zemlja, ti pa glede na kombinacijo pri posamezniku tvorijo tako imenovane doลกe. Te ne doloฤajo zgolj videza naลกega telesa, temveฤ tudi naลกe duhovne oziroma duลกevne lastnosti in vplivajo celo na naลกa ฤustva. V ajurvedi je treba najprej najti glavno, torej najbolj dominantno doลกo. Doลกa pita predstavlja kombinacijo ognja in vode, doลกa vata kombinacijo etra in zraka, doลกa kapha pa kombinacijo vode in zemlje. Pri veฤini ljudi ne moremo govoriti o zgolj eni izraziti doลกi, temveฤ najdemo lastnosti znotraj dveh. S pomoฤjo njunega poznavanja lahko poskrbimo za odpravljanje neravnovesij v svojem ลพivljenju, saj nam pomagata izbrati tako primeren ลพivljenjski slog kot prehrano in gibanje.

Ljudje, pri katerih je izrazita doลกa vata, so vitki, impulzivni, aktivni, ลพivahni in gibฤni, hkrati pa duhovno usmerjeni, kreativni, pozabljivi, hitro jih zebe, imajo nereden apetit in slabลกo prebavo. Doลกa vata je povezana z debelim ฤrevesom, medenico, kostmi, uลกesi, stegni in koลพo.

Pri doลกi pita so ljudje srednje telesne zgradbe z dobrimi proporci in veฤinoma stabilno telesno teลพo, torej gre za bolj atletski tip. Imajo hitro prebavo in dober apetit, a kljub temu teลพave s prebavo. Radi imajo red in so odloฤni, a se pogosto preveฤ obremenjujejo ter so hitre jeze, radi kritizirajo, njihova ฤustva se hitro menjajo, lahko so tudi ljubosumni. Doลกo povezujemo s tankim ฤrevesom, ลพelodcem, potenjem, oฤmi, koลพo in krvjo.

Kapha tip doลกe se pogosto kaลพe s prekomerno telesno teลพo, sicer pa je njihova konstitucija moฤna in ฤvrsta. Obraz je okrogle oblike, prebava je poฤasna, vendar pa so ljudje s kapha tipom vzdrลพljivi in potrpeลพljivi, imajo dober spanec, dober spomin, so metodiฤni in prijazni, odlikuje jih duลกevna uravnoteลพenost. Doลกo povezujemo s pljuฤi, prsnim koลกem in hrbteniฤno tekoฤino.

Ajurvedska prehrana

Osnovna vodila ajurvedskega prehranjevanja

Ajurvedska dieta ne doloฤa zgolj tega, kaj jesti in ฤesa ne glede na vaลก telesni tip, temveฤ daje tudi jasne napotke o tem, kako in kdaj jesti ฤe se boste drลพali ลพe samo teh, boste opazili veliko spremembo v svojem poฤutju.

Zajtrk naj bo med 7. in 9. uro zjutraj, kosilo do 13. ure, veฤerja pa do 19. ure. Glede na to, da ajurveda uฤi, da se je treba ravnati po ritmu dneva in noฤi, torej zjutraj zgodaj vstajati, v posteljo pa vedno oditi pred 22. uro, boste ob teh urah obrokov vedno ravno prav laฤni.

Jemo zato, da ลพivimo. To ne pomeni, da v hrani ne smemo uลพivati in nam je lahko vseeno, na kakลกen naฤin zadostimo svojim potrebam po energiji ravno nasprotno. Vendar pa ne smemo nikoli ลพiveti za to, da jemo hrana ni bistvo, kar pomeni, da smo zmerni in ne pretiravamo. Tako moramo zakljuฤiti obrok, preden smo popolnoma siti, saj naj bi s hrano napolnili zgolj polovico ลพelodca. ฤŒetrtino ga rezerviramo za tekoฤine, preostala ฤetrtina pa naj bo prazna. Obrok vedno zaฤnemo ลกele takrat, ko smo prebavili prejลกnjega, zato naj bo med obroki ali prigrizki vedno vsaj tri ure ฤasa, nikoli pa ne veฤ kot ลกest.

Jesti je treba dovolj poฤasi, da lahko obฤutimo vse okuse, a ne prepoฤasi, da se hrana ne ohladi. Priporoฤljivo je, da pri vsakem obroku vnesemo v telo ลกest okusov: sladkega, slanega, kislega, ostrega, grenkega ter trpkega (vsebnost ฤreslovin oziroma taninov uลพivajte ฤaj, ลกparglje, leฤo, zelena jabolka, hruลกke, granatna jabolka, cvetaฤo, zelje, brokoli, fiลพol itd.). Jesti je treba ozaveลกฤeno in osredotoฤeno, zato med tem ne govorimo, temveฤ se povsem posvetimo hrani.

ลฝivila izbiramo glede na sezono oziroma naraven ฤas rasti in zorenja plodov, saj nam je tako poleti na voljo hrana, ki hladi, pozimi pa hrana, ki greje. (Jagode sredi zime torej odpadejo.)

V ajurvedi se ljudi spodbuja, da se drลพijo predvsem prehrane rastlinskega izvora, zato se marsikdo odreฤe mesu in postane vegetarijanec, morda tudi vegan. Vendar to ni nujno tudi ลพivila ลพivalskega izvora so dovoljena, vendar v zmernih koliฤinah. ฤŒe oboลพujete meso ali jajca, se temu torej ne odrecite, saj boste zaradi tega napeti in se bo vaลกe ravnovesje poruลกilo, namesto da bi ga dosegli.

Vata doลกa

Prehrana za doลกo vata

Priporoฤljiva ลพivila:

  • kuhana zelenjava,
  • kuhano sladko sadje,
  • ลพita, vkljuฤno z riลพem in kvinojo,
  • rdeฤa leฤa,
  • zmerna koliฤina mleka in mleฤnih izdelkov,
  • kikiriki,
  • jajca,
  • ribe,
  • govedina,
  • sezamovo olje,
  • maslo ghee,
  • ฤrni poper,
  • koriander,
  • chia semena,
  • lanena semena,
  • kis,
  • belo vino ali pivo.

Odsvetovana ลพivila:

  • presna jabolka,
  • lubenica,
  • ฤokolada,
  • rdeฤe vino,
  • suho sadje,
  • presna, suลกena in zamrznjena zelenjava,
  • krompir,
  • koruza,
  • ฤiฤerika,
  • jeฤmen,
  • jogurt,
  • ovฤetina,
  • puranje meso.
Pitta doลกa

Prehrana za doลกo pita

Priporoฤljiva ลพivila:

  • sladka in grenka zelenjava,
  • lubenica,
  • rozine,
  • kokos,
  • hladni ลพitni kosmiฤi,
  • testenine,
  • maslo (brez dodatka soli),
  • ฤrni fiลพol,
  • belo piลกฤanฤje meso,
  • beljaki,
  • mandlji,
  • pivo in suho belo vino.

Odsvetovana ลพivila:

  • marelice,
  • avokado,
  • presna ฤebula, ฤesen, por,
  • ลกpinaฤa,
  • kisli sadeลพi,
  • kvas (tudi kvaลกen kruh),
  • kvinoja,
  • rjavi riลพ,
  • rลพ,
  • maslo z dodano soljo,
  • govedina,
  • temno piลกฤanฤje meso,
  • vsa morska hrana (razen kozic),
  • kisla smetana,
  • sojina omaka,
  • ฤili,
  • ฤokolada,
  • rdeฤe in sladko vino.
Kapha doลกa

Prehrana za doลกo kapha

Priporoฤljiva ลพivila:

  • sadeลพi s trpkim okusom, na primer suhe slive in jabolฤna ฤeลพana (brez sladkorja),
    zelenjava ostrega ali grenkega okusa, na primer zelena,
  • granola,
  • polenta,
  • kefir,
  • skuta,
  • limski fiลพol,
  • puranje meso,
  • rakci,
  • suho rdeฤe ali belo vino.

Odsvetovana ลพivila:

  • sladko (fige) ali kislo (mandarine) sadje,
  • sladka in zelo soฤna zelenjava, na primer kumare in buฤke,
  • kuhan oves in topli ovseni kosmiฤi,
  • riลพ,
  • testenine,
  • obiฤajen fiลพol v zrnju,
  • sir,
  • tofu,
  • raฤje meso,
  • sladkovodne ribe,
  • keฤap,
  • ลพgane pijaฤe.
Urลกula Novak
Urลกula Novak
Urลกula Novak je avtorica vsebin s podroฤja zdrave prehrane in zdrave telesne teลพe, odliฤno pa se znajde tudi v vlogi novinarke v intervjujih. Je tudi inลกtruktorica fitnesa in osebna trenerka.

NAJNOVEJล E