0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAfrodiziaki v hrani

Afrodiziaki v hrani

MORDA VAS ZANIMA

Kolikor je staro človeštvo, so stare tudi radosti in tegobe, ki gredo vzporedno z vsemi človekovimi potrebami, tudi s spolnimi. Nekateri bi si to področje radi še izboljšali in popestrili, drugi pa si želijo svoj speči spolni nagon prebuditi. Pri tem si pomagajo tudi z afrodiziaki, pa naj bo njihov vpliv dokazan ali ne.

- Oglas -

Kot prve afrodiziake so ljudje uporabljali zelišča in tudi drugo hrano. Egipčani so posebno priporočali med in medico. Od tod naj bi izviral celo izraz medeni tedni. Starejšim Rimljanom so za povrnitev poželenja svetovali uživanje čebule in šalotke, mlajšim ljudem pa poper, beluše, paradižnik, jajca, zelje in česen. Česen sta v ta namen priporočala tudi grška zdravnika Hipokrat in Galen. Upad poželenja pa naj bi po mnenju starih Grkov povzročilo uživanje kopra, leče in zelene solate.

avokado

Ni dokazov, a učinkuje

Danes med strokovnjaki velja, da večina rastlinske in ostale hrane ne vsebuje kemičnih snovi, ki bi neposredno povečale spolno moč. Vendar obstajajo izjeme in raziskave nekaterih rastlin, so že potrdile določeno mero spodbudnih učinkov na življenjsko moč. Tak naj bi bil na primer izvleček korenine azijskega ginsenga, ki v Aziji že tradicionalno velja za moško krepčilo.

- Oglas -

Poglejmo še nekaj živil, ki jim pripisujejo afrodizični učinek, in zakaj:

AVOKODO vsebuje nekatere aktivne snovi v sledovih, čeprav so za te sadeže verjeli, da povečajo spolno moč predvsem, ker rastejo v parih in spominjajo na moda.

ČOKOLADA vsebuje kofein, teobromin, feniletilamin in anandamin, ki naj bi delovali podobno kot tetrahidrokanabinol (THC) v indijski konoplji, a njihove količine so majhne in številni dvomijo v njihov dejanski vpliv. Feniletilamin naj bi povzročal sproščanje hormonov sreče, ki se prav tako sproščajo med ljubljenjem. Omenjena snov pa je prisotna tudi v mandljih, arašidih, jabolkih, paradižniku, ananasu in špinači.

OSTRIGE vsebujejo veliko cinka, ki sodeluje pri sintezi testosterona in je pomembna sestavina semenske tekočine.

MED že zelo dolgo velja za spodbujevalca ljubezni, spolnosti in čutnosti. Njegovi lahko razgradljivi sladkorji se v telesu hitro pretvorijo v energijo.

- Oglas -

PINJOLE iz jedrc pinijevih storžev vsebujejo maščobe, beljakovine, sladkorje, fosfor, železo, vitamin E in vitamine iz skupine B. Tudi ti oreščki naj bi vzpodbudili željo po spolnosti.

V domačem zdravilstvu naj bi kot sredstvo za povečanje spolne moči veljali mladi gomolji rastline navadne kukavice in vaniljini plodovi. Za zunanjo uporabo pa svetujejo rožmarinovo olje. Štiri kapljice olja naj bi nakapljali na globoko žlico sojinega olja, premešali in vtirali v predel križa.

Čokolada

Maščobe in spolni hormoni

Tudi količina maščob, ki jih uživamo, uravnava tako ženske kot moške spolne hormone. Čeprav je nekdaj veljalo prepričanje, da je za krepkega korenjaka potrebno uživati veliko mesa in mesnih izdelkov, pa se je izkazalo ravno nasprotno. Uživanje mesa in s tem velikih količin živalskih maščob škodi spolni moči moškega, ker v krvi znižuje koncentracijo moškega spolnega hormona testosterona. Poleg tega mastna hrana slabi erekcijo, saj maščobe pospešujejo mašenje žil, ki dovajajo kri v moški spolni ud in omogočajo erekcijo.

Pri ženskah hrana z veliko maščobe zvišuje raven spolnega hormona estrogena. Več estrogena pa pomeni med drugim tudi večjo verjetnost za nastanek raka dojk.

Skrivni zapeljivci

A tudi prava hrana ni vse. Na ‘kemijo’ med dvema osebama vplivajo tudi posebne snovi, ki jih izločata. Telesne žleze proizvajajo skrivne zapeljivce – feromone. Izločajo se skozi kožo in sluznico, najdemo pa jih v slini, znoju, iztrebkih in seču. Povzročajo značilne vedenjske odgovore pri drugih osebkih iste vrste. Človek ali žival (posebno žuželke) naj bi se odzvala na že zelo majhne količine feromona (biljoninko grama).

Gre za kemične snovi, ki prenašajo informacije, označujejo pot do hrane, opozarjajo na nevarnost in zbujajo spolno privlačnost. Slednje dobro izkorišča parfumska in kozmetična industrija. Na svetu je na voljo že več kot štiristo kozmetičnih proizvodov, ki vsebujejo feromone. Med njimi so dišavne vodice, mila in drugi. Uporabljajo pa jih tudi pri množični živinoreji za stopnjevanje ploditvenega nagona.

Feromone, ki so sicer brez vonja, zazna vomeronazalni organ, droben senzor na vhodu nosne votline, ki signal o feromonu posreduje limbičnemu sistemu v možganih, odgovornemu za občutke, na katere ne moremo vplivati namerno. Prek limbičnega sistema pride signal v hipotalamus, ki je odgovoren za uravnavanje hormonov. To se zgodi brez našega nadzora, še preden bi prisotnost feromona sploh lahko zaznala zavest. Feromoni vzburjajo veliko bolj prefinjeno kot na primer gledanje pornografskih filmov, saj vplivajo neposredno na možgansko področje občutkov, kjer logika ter pamet pravzaprav nimata nobene moči. Ko hipotalamus požene spolne hormone v tek, se pri moških zviša koncentracija hormona testosterona. Le-ta pa ne vpliva samo na spolno poželenje, temveč pospešuje agresivno in dominantno vedenje, predvsem pri mladih moških. Številni strokovnjaki se tako morda upravičeno sprašujejo, če ‘igranje’ s feromoni ne povzroča tudi zgodnejše pubertete in porast seksualnih zločinov.

Najboljši afrodizijak

Nekatera hrana, na primer banane, beluši, korenje, kumare že po videzu spominjajo na moški spolni ud in morda imajo ob uživanju te hrane prav domišljija in asociacije glavno vlogo. Vsekakor je afrodiziak, ki težko zataji in nam je vsak čas na voljo, prav naša domišljija. Prav gotovo pa na privlačnost pomembno vpliva tudi zdrav odnos med partnerjema. Ljubezen ima na poželenje prav tolikšen vpliv, kot si ga želimo.

Vsa čutila na delu

Sicer pa imajo spolnost in obred pripravljanja hrane ter hranjenja mnogo skupnega. Pri tem namreč sodelujejo vsa čutila. Še posebej, če s partnerjem pripravljata hrano, ki jo jesta z rokami. Okus skupaj z vidom, sluhom, vonjem in tipom zapolni čutno dojemanje partnerja in obogati doživetje ljubljenja.

Vitamini koristijo

Pravijo, da tako moškim kot ženskam za spolno moč koristi hrana, bogata z vitaminom C. Količino vitamina C, s katero moški oživijo svoje semenčice, naj bi dobili na primer v eni in pol rdeči papriki, treh kivijih, eni meloni, treh pomarančah ali 340 gramih svežih jagod. Priporočajo pa tudi folno kislino, ki jo najdemo v zeleno listnati zelenjavi, kvasu, fižolu, gobah, lešnikih in pšeničnih kalčkih. Dnevno potrebo (450 mikrogramov) pokrijete z dvema skodelicama kuhane špinače.

.

NAJNOVEJŠE