0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliNa Dunaju sta se izvalila mladička kodrastega pelikana

Na Dunaju sta se izvalila mladička kodrastega pelikana

MORDA VAS ZANIMA

Konec marca sta se v dunajskem živalskem vrtu Schönbrunn izvalila dva mladička kodrastega pelikana. Čeprav veljajo za ogroženo živalsko vrsto, so se na Dunaju kljub zahtevni vzreji že večkrat razveselili njihovega naraščaja.

- Oglas -

Kodrasti pelikan

Dva gola mladička pelikanov sta se izvalila 18. in 22. marca. Sedaj oba starša izmenično sedita na gnezdu in grejeta mladička. Samica in samec si enakopravno delita delo tudi pri hranjenju mladičev. Njihov jedilnik je sestavljen predvsem iz prebavljenih rib, ki si jih mladički vzamejo kar iz kljuna stašev.

Kodrasti pelikan

- Oglas -

Kodrasti pelikani, ki so dobili ime po kodrastem perju na glavi, imajo razpon kril do treh metrov in so tako največja vrsta pelikanov. Razširjeni so po južni Evropi in Aziji ter spadajo med ogrožene živalske vrste. Valjenje jajc pri teh pticah je precej težavno, saj se zelo hitro vznemirijo. »Vzreja se posreči samo takrat, ko živali nihče ne moti. Naši oskrbniki od daleč opazujejo, ali se mladički dobro razvijajo,« je povedala direktorica živalskega vrta Dagmar Schratter. V živalskem vrtu Schönbrunn kodraste pelikane vzrejajo že od leta 1994, in sicer v okviru Evropskega vzrejnega programa za ogrožene živalske vrste (EEP).

Foto: Walter Wodal

.

NAJNOVEJŠE