0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana8 korakov, da se za vedno poslovimo od menstrualnih krčev

8 korakov, da se za vedno poslovimo od menstrualnih krčev

MORDA VAS ZANIMA

Dismenoreja ali boleč menstrualni cikel lahko prizadene marsikatero žensko v plodnem obdobju. Nekatere zato v času menstruacije čutijo neprijeten občutek v spodnjem delu trebuha, druge pa prizadene tako močno, da bi tiste dni v mesecu najraje ves čas preležale v postelji. In takrat si želimo le, da naslednji mesec ne bi bilo tako hudo.

- Oglas -

Kaj torej lahko storimo, da bodo boleče menstruacije samo še bežen spomin in da bodo tisti dnevi v mesecu postali prijetnejši. Za naravne in učinkovite nasvete smo povprašali strokovnjakinjo, diplomirano naturopatinjo Almo Pristovnik. Temi menstruacije je posvetila celo svojo diplomsko nalogo, ki jo je zagovarjala na univerzi v Bruslju. V svojem naturopatskem ateljeju se dnevno srečuje z ženskami, ki imajo težave z bolečimi menstruacijami, zato so njene izkušnje in nasveti vredni toliko več, saj so podani iz prve roke in preizkušeno delujejo na veliki večini žensk. Naturopatske rešitve zmanjšajo ali izničijo menstrualne bolečine, odpravijo pa lahko tudi vse druge simptome, kot so bolečina hrbta, bolečine v križu, živčnost, nihanje razpoloženja, utrujenost, driska, slabost, vrtoglavica in omedlevica, ki po navadi spremljajo menstrualni cikel.

1. Oligoterapija: cink in baker

»Oligoterapija je naravna terapija, ki se poslužuje uporabe oligoelementov, ki sodelujejo v strukturi organov in tkiv, vzpostavljajo harmonijo ter pomagajo telesu, da vzdržuje homeostazo. Poglavitni oligoelementi v našem telesu so železo, cink, kobalt, mangan, baker, zlato, srebro, nikelj, jod, selen in krom,« razloži Alma Pristovnik. Cink in baker sta tista dva elementa, ki sta še posebej pomembna, ko govorimo o vzpostavljanju harmonije v našem telesu med menstruacijo. Pomanjkanje cinka in bakra povzroča različna neravnovesja, ki lahko privedejo do bolečih menstruacij. Uživanje teh dveh elementov telo na povsem naraven način privedeta spet v stabilno stanje, nimata nikakršnih kontraindikacij, tisti dnevi v mesecu pa bodo prijetnejši in manj boleči.

Terapija s cinkom in bakrom

Oligoelementa cink in baker jemljemo en mesec. Enkrat na dan, zjutraj na tešče, damo pod jezik 40 kapljic.

- Oglas -
Alma Pristovnik
Alma Pristovnik

2. Gemoterapija: gemoderivat maline (Rubus Ideaus)

»Gemoterapija (latinsko gemma – popek in grško therapeia – zdravljenje) je oblika zeliščarstva, ki za ohranjanje ravnovesja in dobrega počutja uporablja zdravilne učinkovine, ki so pripravljene iz zarodnega tkiva različnih dreves in grmovnic (iz popkov in novih poganjkov), reproduktivnih delov (iz semen in mačic) ter mladega tkiva (iz koreninic in njihove skorje). Gemoderivati imajo pomembno vlogo pri razstrupljanju tkiva, v katerem so se zaradi raznih motenj, onesnaženega okolja ali neuravnoteženega načina življenja v telesu nakopičile odpadne snovi. Da bi telo ponovno uravnovesili, ga moramo očistiti.

Gemoderivati (hidrogliceridni macerati) imajo zelo širok spekter delovanja in so odlična podpora pri vzpostavljanju naravnega, harmoničnega stanja človeka.« Surovine za gemoderivate se nabirajo spomladi, razen če gre za semena, potem jeseni, saj je rastlina takrat na vrhuncu kalitve. V tistem obdobju, ko začenjajo poganjati novi listi, veje in cvetovi, je vitalna energija dreves in grmov največja. Rastline v popkih hranijo esencialne sestavine. Te se večinoma ne pojavljajo v drugih delih rastlin, prav tako jih redko najdemo v kasnejših stopnjah dozorelosti. To so različni minerali, encimi in beljakovine. Pa tudi fitohormoni, mikroelementi ter vitamini, ki jih v našem organizmu primanjkuje.

Pripravek gemoderivata maline ima pozitivno delovanje na ženske genitalije. Malina je grmovnica, zraste približno do dva metra v višino in se običajno nahaja v gozdovih ali na robovih gozdov. Znano je, da izboljšuje kisla tla. Cveti od maja do julija. Zelo dobro pomaga pri lajšanju menstrualnih težav. Učinkovita je pri zdravljenju reproduktivnih organov in pri težavah na področju medenice. Deluje proti krčem in stimulira jajčnike k izločanju dveh hormonov – estrogena in progesterona.

Terapija z gemoderivatom maline

Gemoderivat maline jemljemo približno tri mesece, dvakrat na dan, zjutraj in zvečer, z malo vode. Vedno 15 minut pred obrokom ali po njem.

Oligoelementi in gemoderivati tudi v Sloveniji

»Uživanje cinka in bakra ter gemoderivata maline je po mojem mnenju in izkušnjah zelo pomembno in učinkovito pri uravnovešanju telesa ženske, ki ima menstrualne težave. Včasih smo po te produkte hodili v Italijo in Avstrijo, kjer jih prodajajo v specializiranih lekarnah. Oba produkta pa se zdaj dobita že tudi pri nas v Sloveniji,« pojasni naturopatinja.

- Oglas -
Navadna konopljika

3. Navadna konopljika (Vitex agnus castus)

Lahko bi rekli, da je navadna konopljika najboljša prijateljica žensk. Matična tinktura navadne konopljike pomaga uravnovesiti hormone v našem telesu, predvsem razmerje estrogena in progesterona, ki uravnavata celoten menstrualni cikel. Z uživanjem navadne konopljike poskrbimo, da so hormoni v ravnovesju in s tem ublažimo menstrualne krče, napihnjenost in omilimo nihanja v razpoloženju. Prav tako ni večjih težav s predmenstrualnim sindromom, ni dolgotrajnih in močnih menstruacij, zmanjša se bolečina v dojkah ter pridobivanje telesne teže.

Terapija z navadno konopljiko

Tinkturo jemljemo približno tri mesece, dvakrat na dan, zjutraj in zvečer, z malo vode, 15 minut pred obrokom ali po njem.

4. Vražji krempelj (Harpagophytum procumbens)

Vražji krempelj je trajnica, ki raste v puščavi Kalahari v Namibiji in Južnoafriški republiki. Matična tinktura vražjega kremplja je odlična, saj sprošča gladko mišičevje v prisotnosti menstrualnih bolečin. Z vražjim krempljem blažimo ne samo bolečine, ampak tudi morebitna vnetja.

Terapija z vražjim krempljem

Tinkturo jemljemo približno tri mesece, dvakrat na dan, zjutraj in zvečer, z malo vode. Prav tako vedno 15 minut pred obrokom ali po njem.

5. Magnezij

V obdobju menstruacije čutimo v spodnjem delu trebuha bolečino zaradi krčenja materničnih mišic. Magnezij je izredno učinkovit pri sproščanju teh mišic in živcev, poleg tega vpliva na širjenje krvnih žil, zato lahko redno jemanje ublaži ali celo prepreči simptome, kot so krči in glavobol. Z eno od študij so celo dokazali, da lahko z večjim odmerkom magnezija menstrualne krče omilimo oziroma povsem odpravimo.

Terapija z magnezijem

Dopolnilo magnezija uživamo dvakrat na dan, skupaj s hrano. Poleg dopolnila pa poskrbimo, da bo na naših krožnikih hrana bogata z magnezijem. V tistih dneh v mesecu si zato privoščimo malo več oreškov, polnozrnatih živil, stročnic, zelene zelenjave ter krompirja.

Floriterapija

6. Floriterapija – avstralska cvetna esenca: she oak

»Avstralske cvetne esence so dragocena dediščina aboriginske medicine. Esence nas podprejo, da vstopimo v kontakt s samim seboj. Cvetne esence delujejo kot katalizatorji čustvenih in mentalnih sprememb s spodbujanjem zavedanja naših stanj. Terapija je primerna za fizične, čustvene in mentalne odzive, ki preprečujejo, da bi zaživeli kakovostno in srečno življenje ter v polni meri realizirali svoj potencial.« She oak je avstralski hrast, ki raste na vlažnih tleh v bližini tekočih voda. Esenca she oaka uravnava proizvodnjo ženskih reproduktivnih hormonov. Učinkovita je še posebej v primerih, ko jajčniki delujejo nepravilno in povzročajo nepravilnosti in bolečine v menstrualnem ciklu. Njegova funkcija je povezana tudi s čustvenimi dejavniki, ki zavirajo plodnost, zato je še posebej koristen za ženske, ki ne morejo zanositi.

Terapija z avstralsko esenco

Avstralsko cvetno esenco uživamo tri mesece, dvakrat na dan, zjutraj in zvečer, 15 minut pred obrokom ali po njem. V sklopu celostne terapije jo brezplačno lahko dobite tudi pri Almi Pristovnik.

7. Akupunktna masaža meridianov (po dr. Penzlu)

Po tradicionalni kitajski medicini je naše telo sestavljeno iz fizičnega in energijskega dela. Fizični del je prepleten z energijskim obtokom, ki igra zelo pomembno vlogo za naše psihično in fizično ravnovesje. To pomeni, da ob motnjah ali zastoju energijskega pretoka prihaja do težav, ki se lahko odražajo kot bolečine, bolezni in psihološke težave.

»Akupunktna masaža po Penzlu je sproščujoča terapevtska metoda, pri kateri se ne uporablja iglic, temveč kovinsko, medeninasto ali lesena paličico. Primerna je za vse starostne skupine in je povsem neboleča. S to metodo želimo odpraviti vzrok težave, z njo uravnovešamo energijski obtok človeka, ki je nadrejen vsem drugim obtokom v telesu (krvnemu, limfnemu, živčnemu obtoku). Z akupunktno masažo aktiviramo in okrepimo samoozdravitvene moči telesa, njen cilj je doseči energijsko ravnovesje, ki vodi v dobro počutje človeka,« nam razloži Alma Pristovnik. Zaupa nam, da akupunktna masaža meridianov temelji na znanju klasične akupunkture, kiropraktike, ušesne terapije in nevralne terapije po Hunekeju. Kot najstarejša terapija meridianov na evropskih tleh v celoto združuje najbolj učinkovite dele naštetih terapij.

Masaža meridianov

Z njo zato dosegamo hitro in visoko učinkovitost. Poudarek je na zdravljenju, ki vpliva na celotnega človeka. Iščemo najbolj osnovni vzrok motnje in odpravljamo težave pri koreninah. »Ko pozdravimo vzrok, je odpravljena tudi posledica. In s tem se uravnajo tudi druge manjše težave, ki so za posameznika morda trenutno manj moteče, a jih kljub temu ne smemo zanemariti.« Nato povprašam še konkretno, kako nam akupunktna masaža meridianov lahko pomaga pri težavi, kot je boleča menstruacija. »Masaža je še en super način, kako nahranimo maternične mišice. Namen akupunkture je uravnovesiti človekov električni sistem in povečati pretok elektrike v notranje organe. V tem smislu naj bi zmanjšala tudi bolečine in morebitna vnetja,« pojasni naturopatinja.

8. Kraniosakralna terapija (sproščanje mišic, sklepov)

»Pri kraniosakralni terapiji terapevt z nežnimi prijemi in polaganji rok po telesu vpliva na prostorske razmere v organizmu. Z dotiki ugotavljamo, ali je kje prišlo do pretesnega stika med kostmi, tudi če so kje preveč stisnjene ovojnice mišic ali organov. To največkrat privede do bolečine ali bolezenskega stanja, saj ni pravilne prekrvavitve. V klientu s to metodo sprožimo naravno, ritmično gibanje telesa, da se lahko samo ‚ponastavi‛ s pomočjo avtokorekcijskih procesov.« Gre za nežno tehniko, s katero sprostimo napetosti na fizični in duševni ravni ter spodbudimo proces samozdravljenja v telesu. Terapija je zelo vsestranska. Med drugim je priporočljiva tudi za lajšanje bolečin in težav, povezanih z menstrualnim ciklom. S terapijo se lahko izboljšajo bolečine v križu, s posebnimi prijemi pa lahko terapevt doseže tudi sproščanje medeničnega dna in medenično-križničnih sklepov in tako izboljša prekrvavitev in s tem bolezensko stanje oziroma težavo.

Kdaj lahko pričakujemo izboljšanje

»Število potrebnih tretmajev, da ponovno vzpostavimo potrebno ravnovesje, je zelo težko napovedati, saj je odvisno od vsake posameznice. Gre za celosten pristop, odvisen od osebe in od razsežnosti težave. Nekomu pomagata že dve terapiji, nekdo drug jih potrebuje šest. Po navadi delamo 2–4 terapije na mesec, vsekakor je treba paziti, da ne pretiravamo, saj telo potrebuje čas, da se reprogramira in uravnovesi.«

Varne rešitve za vse ženske

»Priporočena naravna zdravila in metode so varne za vse ženske. Delo neposredno na telesu je po mojih izkušnjah od vseh naturopatskih orodij najbolj učinkovito. Telo je podaljšek človekove podzavesti, in ko delamo neposredno na telesu, delamo tudi na človekovi podzavesti. S klinično prakso in obravnavo klientk sem spoznala, da je obravnava telesa s pomočjo kraniosakralne terapije ali akupunktne masaže meridianov po dr. Penzlu učinkovita in zelo uporabna pri lajšanju simptomov in harmonizaciji telesa. Je pa seveda naturopatija medicina, ki se dopolnjuje z uradno medicino. Če ima klientka hujše kronične ali kakšne druge zdravstvene težave, je vsekakor dobro, da se o jemanju pripravkov predhodno posvetuje tudi s svojim osebnim zdravnikom,« zaključi Alma Pristovnik. Terapije se med seboj dopolnjujejo, zato lahko izberemo tudi več terapij hkrati.

.

NAJNOVEJŠE