0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana7 znakov, da je vaše črevesje v težavah

7 znakov, da je vaše črevesje v težavah

MORDA VAS ZANIMA

V našem črevesju prebivajo bakterije in mnogi drugi mikroorganizmi. Skupno poimenovanje za to »združenje« je črevesna flora ali mikrobiom. Čeprav bakterije običajno povezujemo z nečim slabim, pa so mnoge bakterije v našem črevesju v resnici zelo koristne. Te koristne bakterije med drugim pomagajo pri krepitvi našega imunskega sistema in pri tvorbi serotonina v telesu. Zaplete pa se, ko škodljive bakterije prevladajo nad slabimi. Porušena črevesna flora lahko nato vpliva na številne težave. V nadaljevanju tako navajamo nekaj teh težav, ki lahko izvirajo prav iz stanja v vašem črevesju …

- Oglas -

Težave s črevesjem simptomi

Prebavne težave

Eden najočitnejših znakov, da z vašim črevesjem ni vse v najlepšem redu, so nedvomno težave, kot so pogosta driska ali zaprtje, napihnjenost, stalni vetrovi, slabost itn. Sčasoma lahko porušena črevesna flora vpliva tudi na resnejše zdravstvene težave, na primer na razvoj kroničnih vnetnih črevesnih bolezni.

Stalna želja po nezdravi hrani

Si pogosto močno zaželite specifične hrane, ki se ji nato težko uprete? Običajno se to dogaja predvsem v povezavi z nezdravimi živili. Še posebej pri tistih, ki stalno hlepite po sladkorju, obstaja možnost, da se razlog skriva prav v vašem črevesju. Če se namreč tam pretirano razmnožijo glivice, na primer po jemanju antibiotika, so lahko prav glivice tiste, ki hrepenijo po sladkorju.

- Oglas -

Nenavadno poviševanje ali zniževanje telesne teže

Je vaša telesna teža v zadnjem času močno narastla ali upadla, čeprav niste spremenili ničesar posebnega v povezavi s prehrano ali s telesno aktivnostjo? Tudi to je lahko povezano z vašim črevesjem, predvsem s prevelikim številom bakterij v tankem črevesu, ki lahko zmedejo normalno absorpcijo hranilnih snovi.

Depresija, prebava

Pogosti depresivni občutki

Črevesje je močno povezano tudi z našim razpoloženjem. Kar približno 80–90 odstotkov serotonina, velikokrat imenovanega kar hormon sreče, naj bi se namreč tvorilo v našem črevesju. Prav tam je torej lahko tudi eden izmed izvorov depresije.

Težave s spanjem

Še eden od znakov, ki lahko opozarjajo na to, da bi morali posvetiti več pozornosti svojemu črevesju, so motnje spanja. Tudi te so namreč lahko povezane s pomanjkanjem serotonina. S črevesjem pa sta lahko povezani tudi kronična utrujenost in fibromialgija.

- Oglas -

Črevesje kožne težave

Kožne težave

Kožni izpuščaji oziroma ekcemi se pogosto pojavijo takrat, ko je ravnovesje med koristnimi in škodljivimi bakterijami v našem črevesju porušeno. Tako lahko pri težavi med drugim pomaga povečan vnos probiotikov.

Avtoimunske bolezni

Malo znano je, da so lahko tudi določene avtoimunske bolezni, tudi zelo resne, kot sta na primer revmatoidni artritis in multipla skleroza, povezane z neravnovesjem v človekovem črevesju. Vpliv črevesja na naše splošno zdravje je torej resnično vse prej kot zanemarljiv, zato poskrbite, da bo dobilo pozornost, ki si jo zasluži.

.

NAJNOVEJŠE