0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana7 odličnih metod za premagovanje utrujenosti

7 odličnih metod za premagovanje utrujenosti

MORDA VAS ZANIMA

Občasna utrujenost je popolnoma običajna, toda če ste večino časa povsem brez energije, je vsekakor nujno, da raziščete, kaj se skriva za tovrstnimi težavami. Nenehna utrujenost je lahko med drugim simptom zmanjšane aktivnosti ščitnice ali pomanjkanja železa. Seveda pa ni nujno, da so v ozadju specifične zdravstvene težave. Včasih gre preprosto za kombinacijo slabih navad. V tovrstnih primerih so lahko zelo koristne naravne metode za premagovanje utrujenosti …

- Oglas -

1. Gibanje (na svežem zraku)

Pogosto smo prepričani, da lahko utrujenost odpravimo izključno s počitkom. Toda utrujenost je lahko – paradoksno – včasih prav posledica neaktivnosti oziroma pomanjkanja gibanja. Če smo praktično povsem neaktivni, postanemo lenobni in brezvoljni, po drugi strani pa smo lahko po vadbi zelo energični. Prav zato je zelo pomembno, da postane gibanje del vašega vsakdana. Posebno priporočljivo je gibanje na svežem zraku. Začnite počasi, na primer s krajšimi, počasnimi sprehodi. Nato pa postopoma podaljšujte trajanje in stopnjujte intenzivnost.

2. Privoščite si kozarec krompirjeve vode

Krompirjeve vode zagotovo ne bomo našli na vrhu lestvic najbolj priljubljenih pijač. Toda čeprav ni najbolj okusna, je lahko zelo koristna – poseben pri spopadanju z utrujenostjo oziroma s pomanjkanjem energije. Gre namreč za napitek, ki je bogat s kalijem, pomembnim mineralom oziroma elektrolitom, ki je nujen za normalno delovanje naših celic in za sproščanje energije. Potrebujete en krompir in približno 250 mililitrov vode. Krompir operite in ga narežite na rezine (lupljenje ni potrebno). Krompirjeve rezine nato stresite v kozarec z vodo, ki ga postavite v hladilnik. Mešanico zjutraj precedite in nato tekočino popijte na tešče.

3. Spodbudite nastajanje hemoglobina s pomočjo kopriv in regrata

Železo je nujno za tvorbo hemoglobina, ki nase veže kisik. Hemoglobin nato s pomočjo rdečih krvničk potuje po telesu in pomaga oskrbovati naše celice s kisikom. Pomanjkanje železa lahko tako privede do nezadostne oskrbe celic s kisikom, kar običajno občutimo v obliki kronične utrujenosti. Odličen napitek za lažje premagovanje anemije je koprivni čaj. Koprive so namreč bogate z železom, obenem pa vsebujejo veliko vitamina C, ki je nujen za optimalno absorpcijo železa. Za piko na i pa poskrbi dodatek regrata. Za pripravo čaja potrebujete 1 žlico posušenih kopriv in 1 žlico posušenih regratovih listov ter 250 mililitrov vode. Vodo zavrite ter jo prelijte po koprivah in regratovih listih. Počakajte 10 minut, nato pa mešanico precedite in čaj popijte. Priporočamo, da si napitek privoščite dvakrat dnevno.

- Oglas -

4. Uporabite ginseng za uravnavanje kortizola

Ginseng je znan kot »adaptogeno zelišče«, kar pomeni, da lahko našemu telesu pomaga v boju s stresom in z utrujenostjo. Uporaba ginsenga je med drugim koristna za uravnavanje količine kortizola v telesu. Problematična je predvsem čezmerna količina kortizola tik pred spanjem. Tako namreč težko zaspite, posledično pa ste čez dan zelo utrujeni. Ker težko postorite vse, kar bi morali, ste še pod hujšim stresom, zato se zlahka ujamete v začaran krog.

5. Začnite dan s kozarcem vode z dodatkom limoninega soka

Citrusi so precej boljša izbira od kofeina. Medtem ko zaužitju kofeina hitro sledi upad energije in potreba po novem odmerku, pri citrusih ni tega negativnega stranskega učinka. Voda z limoninim sokom je zato odličen dodatek za dober začetek dneva. Po tem napitku boste bolj energični, učinek pa bo trajal dlje kot pri kofeinu. Pozimi lahko seveda namesto hladne vode uporabite toplo vodo.

6. Previdno pri popoldanskih dremežih

Dremeži so lahko osvežilni, vendar je pomembno, da ne trajajo predolgo, sicer ste lahko na koncu še bolj utrujeni in brezvoljni, kot ste bili, preden ste zadremali. Popoldanski dremež tako ne bi smel trajati dlje kot 20 minut, obenem pa pazite, da si ga ne boste privoščili prepozno.

7. Obogatite svoje obroke s špinačo

Tudi špinača je odličen vir železa in vitamina C, zato gre za živilo, ki je zelo priporočljivo za premagovanje utrujenosti, ki je povezana s slabokrvnostjo. Prednost špinače je, da je njen okus precej nevtralen, zato jo zlahka »skrijete« v različne jedi in napitke. Priporočljivo je, da dnevno zaužijete vsaj eno polno pest špinačnih listov.

.

NAJNOVEJŠE